2019:s tekniknyheter från CES-mässan i Las Vegas

De största tekniktrenderna har precis blivit släppta, då CES-mässan tog rum den 14:e januari i år och Las Vegas lockade till sig 180 000 åskådare, som alla var ivriga att ta del av de senaste nyheterna inom teknikens värld.

Senaste TV-formaten

Samsung, LG och Sony visade upp sina senaste modeller, som har upplösning 7680 x 4320 eller i andra ord 8K. Tyvärr så är dock 8k-formatet inte riktigt ännu relevant för tv-köpare, då det för tillfället jobbas på att förbättra 4k-format och material och utbudet av modeller ligger på maffiga priser. Det som kanske är mer relevant för tillfället och som också visades upp var Samsungs nya modeller: The Frame, Serif och The Wall, som alla såg mycket lovande ut. Trender som genomsyrar tv-marknaden är mikroled-tekniken som lovar grym bildkvalitet och design som gör det möjligt att kunna gömma sin tv-apparat när den inte används.

5G – myt eller sanning?

Det är inte många produkter som hittills har blivit lanserade som är 5g-kompatibla, och det var även situationen under CES-mässan. 5g-nätet har för tillfället fortfarande inte full funktionalitet och det som visades upp under mässan var några routrar då det verkar som de flesta 5g-produkter fortfarande är i produktion. Samsung visade dock upp en prototyp för 5g-smartphone och det har blivit sagt att både Samsung och andra mobiljättar ska lansera dessa under årets gång. Begränsningarna för 5g ligger i brist av master och det lär ta ett tag till innan nätet blir optimalt.

En annan nyhet från landet på andra sidan Atlanten, är att USA:s största exportvara har nått hela 1 miljard kronor. Superlotteriet PowerBall har under historiens gång gett ut tidernas största lotterivinster, hela 7 av 10 toppvinster. Beloppen är kända för att nå mångmiljardbelopp och dragningarna sker två gånger i veckan. Svenskar kan också vara med att prova lyckan på PowerBall, på nätet. Lotteriet erbjuder 9 olika vinstnivåer vilket innebär att man inte behöver ha alla rätt för att vinna en större summa. Med PowerPlay som tillägg så utökar du dina vinster på nivåerna 2 till 9 med fem gånger så mycket.

Röststyrning var än du går (eller kör)

Hörlurar, klockor, dammsugare och kylskåp var några av de hundratals produkter som nu går att kommunicera med via en röstassistent. Något som tidigare handlade om exklusivitet, handlar nu om att kunna vara kompatibel med så många olika röststyrningsmärken som möjligt, men störst hittills är Google och Amazon. Google Assistant har slagit stort i Sverige, men vi väntar dock fortfarande ivrigt på Alexas ankomst till Sverige. Amazon meddelade under mässan att 2019 är det året som Alexa kommer att bli tillgängligt till bilar, och biltillverkaren Byton är det första företaget att göra bilar med inbyggd Alexa. Detta kommer kunna erbjuda Amazon Music, Prime Video, Fire TV och Audible.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi