5 klassiska fotbollsspel

Fotboll är världens mest populära sport alla kategorier med hundratals miljoner fans över hela världen. Av den anledningen är det heller inte konstigt att det genom åren producerats en hel uppsjö med TV- och datorspel på temat fotboll. Några av de har dessutom gått till historien och just därför tänkte vi se tillbaka på fem stycken klassiker inom genren.

Kick Off (1989)

Ett av de tidigaste fotbollsdatorspelen för hemmabruk. Spelet utvecklades i första hand för Atari och Amiga, men kom senare att även släppas för bland annat MS DOS och Nintendo Entertainment System. Spelarna i Kick Off styrs utifrån ett direkt ovanifrånperspektiv och med hjälp av plankartan  till vänster på skärmen har man full koll på vad som händer och sker på planen.

FIFA International Soccer (1993)

När spelet släpptes i december 1993 var det nog få som anade att det skulle bli början på en försäljningssuccé som lever ännu idag. Det som var nytt med FIFA International Soccer var att man som spelare hade ett isometriskt perspektiv när man spelade, vilket innebar en mer realistisk spelupplevelse. Dessutom kunde man välja mellan hela 48 olika landslag från hela världen att spela med.

FIFA: Road to World Cup (1998)

Med David Beckham på omslaget och Blurs ”Song 2” som soundtrack kunde det inte bli annat än succé. Dessutom var grafiken hos FIFA 98 avsevärt bättre än hos föregångaren, vilket gjorde att olika spelare kunde ha olika utseende. Samtidigt utökades antalet funktioner både på och utanför plan.

Men, det mest banbrytande var kanske ”Road to World Cup”-läget där man precis som i verkligheten kunde kvala in till VM i Frankrike 1998 och det som 172 olika länder. Som om det inte vore nog med det fanns även 16 stycken autentiska arenor att välja mellan och så givetvis kommentatorer under matcherna.

1998 kom också ett spel separat för VM 1998 i form av World Cup 98. Därefter har det släppts  FIFA-spel i samband med varje VM-turnering. Dock ska vi nog inte förvänta oss något separat spel till EM 2020 då EA inte släppte något spel i samband med EM 2016.

Pro Evolution Soccer (2001)

I början av 2000-talet bestämde sig Konami för att utmana EA och resultatet blev Pro Evolution Soccer, som släpptes 2001. En av de mer uppseendeväckande sakerna med spelet var att den gamle storspelaren Terry Butcher tillsammans med David James kommenterade matcherna. Spelet fick lysande recensioner av kritikerna och blev snabbt en försäljningssuccé. Sedan dess har Pro Evolution Soccer precis som FIFA släppts varje år.

I ett antal av spelen i Pro Evolution Soccer-serien går det dessutom att spela med lag i både Champions League och Europa League.

Football Manager 2005 (2004)

Det kanske mest klassiska av alla managerspel, där man till skillnad från andra fotbollsspel styr spelet från sidan av plan. I Football Manager hade man möjlighet att styra och kontrollera sitt lag in i minsta detalj. Bland annat fanns nya banbrytande funktioner som nyheter om internationella spelare, 2D-klipp från agenter, jobbcenter för olika positioner inom klubben samt olika så kallade ”mind games” för managers.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi