Acky’s Breakout Reloaded

Av i i Recensioner, 2 Mer

Acky’s Breakout Reloaded

De flesta har nog spelat något breakoutspel. Frågan är snarare om det verkligen behövs ytterligare en klon och vad det spelet i så fall kan tillföra.

Jag behöver nog inte ge någon närmare förklaring till vad breakoutspel är för något. Spelen har anor som är äldre än många andra genrer, nämligen ända tillbaks till 70-talet. Fast det var nog först 1986 som det stora lyftet kom rent spelmässigt. Då släppte Taito arkadspelet Arkanoid som lade till några nya element såsom power-ups och olikfärgade block till breakoutspelen. Därefter kan alla nya spel inom subgenren breakout mer eller mindre kallas en klon av Arkanoid.

Acky’s Breakout Reloaded är ett starkt bidrag till subgenren breakout. Här finns alla element som man känner igen från tidigare breakoutspel samt lite annat. Det gäller att skjuta bort alla brickor på spelplanen med hjälp av en boll. Man har en paddel till hjälp för att rädda bollen att ramla utanför spelplanen. Lite varstans gömmer det sig power-ups som på ett eller annat sätt ändrar antingen paddelns eller bollens egenskaper. Det finns många klassiska power-ups, men också några jag inte sett förut. Autopad är exempelvis ett skydd som gör att du inte kan förlora någon boll. Electroball är en elektrifierad boll som krossar alla brickor. En mindre rolig power-up är Mad ball som gör att bollen studsar i slumpmässig riktning.

Du kan faktiskt skapa mer än en boll samtidigt. Ja, du läste rätt, man skapar bollar. Det gör man av färgad eter – blå och grön närmare bestämt. När all eter är slut kan man inte skapa fler bollar och man har förlorat nivån. Det mindre lustiga är att det bara återskapas en begränsad mängd eter till nästa spelomgång vilket gör att man kan skapa färre bollar. Man kan dock köpa mer eter med internvalutan pizzabitar. Tyvärr vinner man alltför få pizzabitar i spelet. När man klarat en nivå får man 10, 20 eller 30 pizzabitar beroende på hur duktig man varit. Det är dock i minsta laget då det kostar mer att fylla på etern.

Man samlar även piloter och husdjur i Acky’s Breakout Reloaded. Man kan använda en sådan åt gången och de har alla lite olika egenskaper. Vilka det är lämnar jag till dig att upptäcka.

Acky’s Breakout Reloaded är ett omfattande spel. Det finns hela 175 nivåer. Så många orkar jag inte spela igenom då breakout inte är min favoritgenre. Det finns dessutom 24 uppdrag. Benämningen uppdrag tycker jag dock låter lite missvisande. Det är snarare amma sak som de traditionella achievements (prestationer) som numera finns i väldigt många spel. Man får inget mer än äran i belöning när man klarat ett uppdrag – några pizzabitar hade varit en bra belöning.

Acky’s Breakout Reloaded är ett mycket retroflörtande spel med en grafisk stil som närmast kan beskrivas som retro i HD. Alltså en blandning av dagens högupplösta grafik och pixelgrafik från forna dagar. Det är snyggt, om än något ojämnt. Vissa saker ser nämligen mer moderna ut än andra. Dessutom tycker jag inte att ljudeffekterna håller samma standard som grafiken. De är nämligen överlag lite lama.

Jag stötte på en bugg i Androidversionen som jag inte lyckades frambringa på PC:n. Det stod att jag hade för lite minne i min platta vilket är konstigt då jag har en platta utrustad med generöst med minne (Nvidia Shield Tablet 32 GB). Dessutom körde jag inte några fler appar än bakgrundsapparna när jag spelade.

Kontrollen funkar bra och är enkel till såväl PC som Android. Spelar man på en surfplatta är det bara att föra fingret över skärmen. Jag spelade även med Nvidias handkontroll till styrplattan och det tyckte jag var lite lättare då fingret aldrig skymde spelplanen.

Hur är då Acky’s Breakout Reloaded? Jo, om du gillar breakoutspel så lär du inte bli besviken varken på gameplay eller mängden innehåll. Det finns väldigt många nivåer, många achievements samt ett stort antal piloter och husdjur att samla på.

Det Bra

  • Innehållsrikt
  • Bra retrokänsla
  • Flera nya idéer

Det Dåliga

  • Lite klena ljudeffekter
  • Snålt med pizzabitar
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi