Adobe Photoshop Elements 7 och Adobe Premiere Elements 7

Av i i Recensioner, 2 Mer

Adobe Photoshop Elements 7 och Adobe Premiere Elements 7

Det finns ett flertal program för bild- och videoredigering. Adobe har program för såväl proffsen som hemanvändaren. Att Adobe har proffsprogram i sin portfölj innebär att de kan överföra kraftfulla funktioner till Photoshop Elements 7 respektive Premiere Elements 7.

Photoshop Elements 7

Premiere Elements 7 är programmet för att organisera, redigera, presentera, och dela med sig av sina bilder. Nyheterna fokuserar mycket på specialeffekter. En av de mest imponerande nyheterna är möjligheten att trolla bort även stora föremål från bilden. Vem har inte varit med om att den perfekta bilden förstörts av att en fotgängare travat in i bilden? I Photoshop Elements 7 kan man enkelt ta bort honom (eller henne). Det krävs dock att man har två eller fler bilder som programmet kan jämföra.

Trots att många verktyg är avancerade så ska man inte låta sig skrämmas även om man är en nybörjare. Allt presenteras på ett enkelt sätt och man kan sitta och experimentera med olika inställningsmöjligheter eller så kan man låta programmet sköta det mesta genom olika guider.

Att markera och bearbeta enbart någon detalj av en bild är också enkelt. Ett exempel som finns bland videolektionerna på internet är att man kan markera blombladen på en blomma och sedan ändra färg på dom.

I Photoshop Elements 7 finns mängder av filter och verktyg. Man kan göra tänder vitare, ta bort röda ögon, skapa mosaikmönster, skapa textilmönster, mjuka upp bilder och mycket mera.

Ett nytt och mycket kraftfullt verktyg är det nya SmartBrush-verktyget där man kan pensla effekter över valda delar av bilden. Exempelvis kan man måla en person i akrylfärger samtidigt som bakgrunden förblir oförändrad. Det här kan låta som trolleri, och faktum att det nästan känns så.

Förutom att redigera bilder bjuder Photoshop Elements 7 även på ett album där man på ett snabbt och okonstlat sätt kan organisera bilder och märka dom med taggar för att enkelt kunna hitta sina favoritbilder. Man kan även skapa en mängd projekt såsom kalendrar, fotoalbum och kollage. Slutligen finns en möjlighet att dela med sig av sina bilder bland annat genom utskrifter, online album och CD- eller DVD-skivor.

Premiere Elements 7

Precis som Premiere Elements 7 är Premiere Elements 7 ett program som trots alla avancerade funktioner är lätt att komma in i. Den nya versionen av programmet har såväl förenklats som blivit snabbare än tidigare versioner.

Man kan överlåta en hel del av redigeringsarbetet åt programmet med en smart nyhet som heter InstantMovie. Då väljer man ett tema som går igenom hela filmen med övergångar och andra effekter. InstantMovie kan även ta bort tekniskt dåliga sekvenser som är mörka eller suddiga. Lägg sedan på ljud effekter och musik med SmartSound, som anpassar ljudet till filmen, och du har skapat en film på ett snabbt och enkelt sätt. Programmet kan även automatiskt känna igen personer och lägga till etiketter till filmerna.

Premiere Elements 7 är fullspäckat med andra funktioner. Man kan exempelvis använda green screen. Man tar då ett enfärgat tygstycke och filmar sin huvudrollsinnehavare mot den. Sedan kan man klippa ut denna person och lägga in den i en annan filmsekvens.

Andra funktioner, som överlag är enkla att använda, är exempelvis att man kan lägga till texter, animationer och berättarröster. Det finns dynamiska övergångar och bild-i-bild effekter. Man kan lägga till stillbilder och man kan få filmen svartvit eller att nästintill se tecknad ut och mycket mer.

Att spara och dela med sig av filmerna är givetvis även det viktigt. De färdiga filmerna kan bland annat sparas på datorn, DVD eller Blueray-skiva. Det finns funktioner för att spara på internet och till och med för att ladda upp direkt till YouTube. Mobilen är också ett populärt ställe att ha videosnuttar på. Premiere Elements 7 klarar ett flertal videoformat för mobiler.

Slutkläm

Om du är ute efter ett kompetent och lättanvänt bild- eller videoredigeringsprogram så råder det ingen tvekan om att Photoshop Elements 7 och Premiere Elements 7 från Adobe är ypperliga val. De är mycket enkla att använda, men innehåller trots det kraftfulla verktyg som räcker för de flesta amatörers behov, allt från rena nybörjare till lite mer avancerade användare. Att köpa båda programmen i ett paket är ett prisvärt alternativ.

Svenska versioner av programmen släpps i november 2008.

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi