Advance Wars: Dual Strike

Av i i Recensioner, 2 Mer

Advance Wars: Dual Strike

Låt dig inte luras av de unga officerarna. Under skalet på ett till synes simpelt strategispel döljer sig nämligen ett krigsstrategispel med stort djup.

De två första Advance Wars-spelen hyllades av många. Det var två strategispel till Game Boy Advance (GBA) med stor charm och mycket spelglädje. Själv har jag bara spelat det första spelet under någon timme. Jag kan därför inte i detalj redogöra för skillnader och likheter mellan spelen.

Vid en första anblick känns dock DS-versionen mycket lik GBA-versionerna. Spelupplägget är mycket likt. Det finns dock en stor skillnad. Dual Strike utnyttjar pekskärmen fullt ut. Du kan styra hela spelet genom att använda pekpinnen, vilket är väldigt bekvämt. På den övre skärmen får du en hel del matnyttig information.

Precis som i tidigare spel i serien är Dual Strike ett turordningsbaserat strategispel. Du gör ditt drag i lugn och ro och därefter är det din motståndares drag. Du har en spelplan framför dig. På den finns ett antal krigsfordon från din armé och från fienden. Det finns exempelvis tanks, flygplan, infanteri, transportfordon, krigsfartyg, artilleri och mycket mera.

I de första uppdragen får du lära dig hantera spelets alla fordon och soldater – svagheter och styrkor, vilka som kan ta sig fram i vilken terräng, vissa taktiska upplägg och mycket mera. Därefter börjar allvaret. Till en början med relativt enkla uppdrag, men snart ökar svårighetsgraden.

Dual Strike är definitivt inte något spel där du ångar på med full maskin utan att tänka. Gör du det får du räkna med att det bara blir mos av din armé. Istället måste du vara taktisk. Du måste utnyttja dina fordons olika styrkor och fiendens svagheter. Det kan vara bra att inta närliggande hus först. På så sätt får man mer resurser under spelets gång.

För att öka det taktiska tänkandet ytterligare får du tillgång till en begränsad mängd superkrafter. Det gäller att använda dessa i rätt läge då det kan bli avgörande för stridens utgång – alltför avgörande enligt mig. Längre in i spelet får man allt tyngre vapen, men räkna med att dessa kostar i inköp.

Om du har spelat något av de tidigare Advance Wars-spelen så kommer du att känna dig hemmatam med såväl grafik som ljud. All grafik är fortfarande lika charmig och färgglad. Grafiken är, precis som i tidigare versioner, helt i 2D, och jag saknade definitivt inte den moderna 3D-tekniken.

Omdöme: Nya Advance Wars använder Nintendo DS tryckkänsliga skärm på ett utmärkt sätt. Gillar du strategispel så ska du definitivt överväga ett köp av Advance Wars: Dual Strike. Spelet har djup, och du måste verkligen gnugga dina geniknölar.

Det Bra

  • Musiken.
  • Färgglad och charmig grafik.
  • Här krävs strategiskt tänkande.

Det Dåliga

  • Personligen gillar jag inte superkrafterna.
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi