AER: Memories of Old

Av i i Recensioner, 5 Mer

AER: Memories of Old

Svenska spelutvecklarna Forgotten Key har skapat ett spel där du sömlöst rör dig flygandes och till fots.

Efter att ha varit med när en grotta kollapsar står jag ensam på en öde ö som flyter runt i himlen. För att ta mig till de andra ö-världarna måste jag förvandla dig till en fågel. Då flyger jag majestätiskt runt bland skyns alla öar.

Forgotten Key har lyckats skapa ett stämningsfyllet spel där jag sömlöst rör mig mellan den flygande fågeln med överblick över hela spelvärlden och den utforskande kvinnan som letar igenom grottor efter nycklar och andra hemligheter.

Jag spelar som Auk, en kvinna som tidigt i spelet får en ljuslykta med magiska egenskaper. Den aktiverar exempelvis olika plattor som ingår i de pussel jag behöver lösa för att klara av spelet. Mitt uppdrag är att besöka tre tempel och lösa dess pussel. Det är ända sättet att rädda världen från undergång. Med lyktan kan jag som spelare även avslöja vad som försiggått i denna karga värld. Detta i form av bland annat stentavlor och andedjur som berättar historier.

Templen är ganska stora men för det mesta rakt fram. Det är sällan svårt att hitta rätt eller att lösa pusslen. Vart man ska flyga kan ibland vara lite svårare att veta men jag får god hjälp av tre invånare på en av öarna. De anger till vilket område jag ska flyga och riktningen dit.

Styrningen fungerar mycket bra när jag flyger. Kontrollen är precis och jag tar fart genom att fladdra med vingarna precis som en riktig fågel. När jag sedan utforskar planeterna transformerar jag mig tillbaka till en människa. Då fungerar kontrollen precis lika bra som i luften. Den är enkel och helt utan krusiduller.

Grafiken är mycket lågupplöst som hos de tidiga 3D-konsolerna. Det ger inte bara en retrokänsla utan är också estetiskt tilltalande. Den sparsmakade färgsättningen hjälper även den till likaså musiken. Den är riktigt stämningsfylld. Den ligger som ett mjukt täcke över spelet utan att göra mycket väsen av sig. Musiken gör dock jobbet på ett superbt sätt.

AER: Memories of Old är inget långt spel. Det tog 2 ½ – 3 timmar att spela igenom för mig. Under tiden fick jag et trevlig spelupplevelse med starka retrovibbar. Grafik, gameplay och musik ger en helhet för ett spel som är väl värt ett köp.

Det Bra

  • Helhetskänslan
  • Retrovibbar

Det Dåliga

  • Pusslen i lättaste laget
  • Ibland lite svårt att hitta när man flyger
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi