Albert & Otto

Av i i Recensioner, 4 Mer

Albert & Otto

En illröd gosekanin mitt i en svartvit värld. Det är räddningen för den lille pojken Albert i hans farofyllda färd genom nazisternas Tyskland.

Välkommen till ett Tyskland år 1939. Något har hänt en liten flicka. Vad? Vi får inte riktigt veta exakt vad som hänt, men med hjälp av brev med illustrationer postade till hennes lillebror Albert får vi på ett smått absurt sätt ledtrådar. Detta i den första av fyra episoder av Albert & Otto.

Vi spelar som Albert och tar hjälp av flickans magiska gosedjur, kaninen Otto, i jakten på mysteriets lösning. Albert och Ottos väg blir lång. Hindrena är många och ett tyskt hot tycks vila i bakgrunden bakom alla andra faror.

Albert & Otto har en hel del likheter med plattformsspelet Limbo. Det gäller inte bara den grafiska stilen utan även själva spelandet. Till en början känns Albert ganska ynklig. Han har en pistol att skjuta kråkor med. Otto får dock allt större inflytande på Albert. Kaninen ger exempelvis pojken möjlighet till dubbelhopp och kan laddas elektriskt och därmed påverka strömbrytare.

Dessutom är kaninen betydligt mindre än pojken och får därför plats i trånga gångar. Släpp Otto ner i en liten gång. Elektrifiera honom lagom till en elektrisk brytare och vips öppnas en port. När Albert lagt ifrån sig Otto kan han emellertid inte dubbelhoppa längre och hans andra förmågor försvinner också.

Albert ska flytta lådor till brytare, mata drakar med får, surfa på flytande får, skjuta kråkor och mycket mera. Det mest absurda är nog att tända eld på ett får för att använda denna som fackla eller för att bränna ner träd. På det här sättet fortsätter Albert & Otto med problem efter problem.

Otto rör sig mestadels i en monokrom värld fylld med minimalistisk, men ändå effektfull grafik och diverse bakgrundsljud som bland annat påminner oss om att befinner oss i nazismens Tyskland strax före krigsutbrottet. I kontrast till det svart-vita står vissa färgade inslag som den illröde Otto och grönt vatten som är fylld av pirayor med aptit för får.

Det är ganska lätt att lista ut lösningen på de flesta problem. Däremot kan det behövas en del försök innan man lyckas klara problemen i fråga. Trial-and-error, försök om och om igen tills man fått in rätt tajming. Så om du inte gillar den här typen av prova-dig-fram-spel så har jag varnat idag. Ni andra pusselälskare kommer nog att gilla Albert & Otto. Inte lika bra och finurligt som Limbo, men ändå bra.

Det Bra

  • Bra användning av Otto
  • Lagom klurigt
  • Fin grafik
  • Jag ser fram emot nästa episod av Albert & Otto

Det Dåliga

  • En del trial-and-error
  • Kort (2,5-3 h) (detta är dock bara första episoden)
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi