Alienware AW558 Advanced Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 2 Mer

Alienware AW558 Advanced Gaming Mouse

Alienware är en relativt ny aktör inom kringutrustning för gamers. Vi har testat den billigare av deras möss – AW 558.

Alienware AW558 Advanced Gaming Mouse från Dell är en ganska stor mus avsedd för högerhänta. Den är designad för spelare som använder handflatsgrepp – alltså lägger handflatan på musen. Den ligger skönt i handen och är på ett bra sätt formad efter högerhanden.

Designmässigt är det belysningen som sticker ut. Den liknar inte den belysning som vi är vana vid från flertalet andra möss. Istället är det tre streck på musryggen som lyser i regnbågens alla färger. De går att ställas in i några förprogrammerade lägen som i sin tur kan justeras på olika sätt, bland annat blinknings- och andningshastighet och färg. De tre linjerna kan ställas in att bland annat ha statiskt ljus, andas, blinka, växla färg och rotera. Det sistnämnda är riktigt coolt.

Musen har två färger. De stora musknapparna samt mushjulet har en ljusare grå ton jämfört med den för övrigt svarta färgen.

AW558 Advanced Gaming Mouse har förutom de stora standardknapparna ett mushjul med tre knappar, en DPI-växlare placerad bakom mushjulet samt två tumknappar. Mushjulet är lite speciellt. Det sluttar inåt mot mitten i motsatts till de flesta andra mushjul som antingen är platta eller avrundare. Att det på detta sätt blir en grop på mitten är ovant, men faktiskt riktigt bekvämt. Hjulet kan tiltas i sidled vilket ger två extra, lättillgängliga knappar. Tack vare distinkta kanter på mushjulets utsidor blir det lätt att tilta hjulet.

DPI-switchen förtjänar också extra uppmärksamhet. Även den tiltas i sidled. Höger ger höjt DPI vilket ger snabbare musrörelser och vänster ger lägre DPI och långsammare musrörelser. Det finns tre DPI-lägen som är justerbara från 200 till 5000. När DPI ändras visas aktuell DPI-inställning med en färgkod – blå, grön respektive orange färg på linjerna under en kort tid.

Den medföljande programvaran Alienware kontrollcentrum är på svenska och lätt att använda. Programmet är uppdelade i tre sektioner för belysning, makron respektive inställningar. Belysningen har jag redan nämnt.

Under makron kan man antingen hantera makron eller välja funktion på mushjulet och tumknapparna. Man kan byta funktion till en annan knapp, en tangent eller prickskytteläget. Den senare funktionen är perfekt att ha på sidoklick av mushjulet. Då kan man snabbt växla till ett lågt DPI och på så sätt lättare sikta.

Man kan även tilldela makron till knapparna. Det är förutbestämda tangentbordskombinationer. Det finns några få enkla makron såsom framåt och bakåt i webbläsaren. Det går att spela in egna. Då startar man makroredigeraren och spelar in valfri tangentbordskombination. Man kan spela in med förutbestämda pauser mellan tangenterna eller utan. Det går dock inte att spela in variabla pauser. Vill man ha det får man redigera makrot i efterhand. Allt som allt har makroredigeraren en del brister. Exempelvis är redigering av befintliga makro är bristfälligt då man inte kan ändra eller lägga till tangenter i efterhand, bara ta bort befintliga.

Det finns en del andra inställningsmöjligheter såsom att ändra pollningsfrekvens (upp till 1000 Hz), musacceleration och startdistans (upp till + 3 mm). Det går även att ange efter hur lång tid av inaktivitet som musen ska gå ner i viloläge.

Alienware AW558 Advanced Gaming Mouse är ganska dyr i Sverige i jämförelse med hos Amazon. Det skiljer i dagsläget 180 kr enligt Prisjakt. Att musen kostar över 600 kr i Sverige är för mycket även om Alienware AW558 är en bra mus som ligger skönt i handen. Den har en udda, men effektfull belysning och bra precision. Den passar bra till både gaming och kontorsjobb.

Det Bra

  • Skön att använda
  • God precision
  • Udda belysning
  • Mushjulet
  • DPI-knappen
  • Prickskytteläget

Det Dåliga

  • Makroredigeraren
  • För dyr i Sverige
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi