Alienware AW768 Pro Gaming Keyboard

Av i i Recensioner, 2 Mer

Alienware AW768 Pro Gaming Keyboard

Alienware mekaniska tangentbord AW768 ger Mats blandade känslor. Läs hans recension så får du veta varför.

Alienware AW768 Pro Gaming Keyboard från Dell är ett fullstort tangentbord med standardtangenterna. Till vänster om dessa finns fem makrotangenter och en tangent för byte av makroset. Uppe till höger finns två knappar och ett hjul.  Med knapparna kan man stänga av ljud respektive belysning. Knappen för avstängning av belysningen är läcker i form av Alienwares logga – ett huvud av en utomjording – som glöder i kapp med övriga tangentbordet. Alienware-knappen kan också användas för att exempelvis låsa valfria tangenter såsom win-tangenten. Dessutom finns en rulle (ett hjul) för snabb reglering av ljudvolymen – mycket praktiskt.

Tangentbordet är grått med svarta tangenter. Den nedersta kanten sluttar på ett sätt som gjorde att jag misstänkte att det var ett handledsstöd. Så är inte fallet eftersom kanten sluttar så pass brant att den inte ger någon form av stöd alls.

Tangentbordet är helt plug-and-play vilket innebär att medföljande programvara, Alienware kontrollcentrum, installeras automatiskt.

Belysningen är snygg med miljontals färger som kan justeras via Alienware kontrollcentrum (är på svenska). Tangenterna är inte enskilt programmerbara utan sitter ihop i 13 zoner. Förutom att lysa statiskt finns tio förprogrammerade effektmönster. Däribland två pilar som rör sig fram och tillbaka över tangentbordet på ett ganska irriterande sätt. Röntgen är inte heller speciellt trevlig att ha aktiv när man använder tangentbordet. Mönstret passar bäst när man lämnar tangentbordet. Detta läge är en sorts blixtar på tangentbordet. De flesta mönster är dock inte irriterande utan istället behagliga. Färgvågen är snyggast. Andning och pulserande är också riktigt snygga effekter. Jag höll på att missa att nedre kanten har en ljuslist på undersidan. Den syns knappt i ett upplyst rum, men är effektfullt i ett mörkt.

Det finns fem makrotangenter som inte påverkas av inställd belysning. Istället har dessa tangenter tre bestämda färger beroende på vilket makroset som valts. Det finns tre uppsättningar makron, eller makroset som det kallas. Det innebär att vardera av de fem makrotangenterna kan ha tre funktioner vilket ger 15 makron. Makrosetet byts med en speciell tangent placerad direkt ovanför makrotangenterna.

Utöver det futtiga antalet medföljande makron kan man spela in egna. Makrona delas med Alienwares möss vilket innebär att om du skapat ett makro för din mus så finns det även tillgängligt till tangentbordet.

Inspelningen är enkel, men du har enbart förutbestämda pauser mellan tangentnedtryckningarna. Vill du ha pauser så anger du ett visst antal millisekunder. Ibland kan det behövas att man justerar pauserna i efterhand. Det går även att lägga till pauser i efterhand och ta bort tangentnedtryckningar, men inte lägga till nya.

Alienware AW768 Pro Gaming Keyboard är ett mekaniskt tangentbord med bruna brytare, dock inte Cherry MX. Det fungerar ganska bra till såväl spel som kontorsjobb även om jag tycker att Creative Sound BlasterX Vanguard K08 med flera tangentbord är skönare att använda.

Jag är lite kluven gällande Alienware AW768 Pro Gaming Keyboard. Det är ett stabilt tangentbord med många makrotangenter. Spelkänslan är ganska bra men kunde ha varit lite bättre. Makrohanteraren är bristfällig och det finns inget handlovsstöd. Jag älskar dock att det är lätt att justera volymen samt att det är lika lätt stänga av ljud och belysning.

Det Bra

  • Rulle för volym
  • Makrotangenter
  • Tangent för att snabbt stänga av ljudet
  • Plug-and-play

Det Dåliga

  • Inget handledsstöd
  • Makroredigeraren har brister
  • Spelkänslan kunde ha varit
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi