Angry Birds: Star Wars

Av i i Recensioner, 10 Mer

Angry Birds: Star Wars

De arga fåglarna från Finland är tillbaka för att än en gång hämnas på de elaka grisarna. Med hjälp av ljussablar, kraften och rymdskeppet Falcon ska de en gång för alla besegra grisarna.

Angry Birds behöver nog ingen närmare presentation för de som har en smartphone. Spelen från finska Rovio har blivit enorma succéer och flera av spelen har även tagit klivet över från mobil till spelkonsol. Nu är det dags för Angry Birds: Star Wars att äntra konsolscenen och jag har testat spelet på Xbox One. Du lär dock inte behöva en såpass kraftfull konsol för att njuta av spelet. Jag har inte testat det på en Xbox 360 eller Playstation 3, men med tanke på den relativt enkla grafiken så tror jag inte att skillnaden är speciellt stor mellan dessa lite äldre konsoler och den nya generationens konsoler.

Som vanligt är det grisarna som är på krigsstigen i Angry Birds: Star Wars. Fåglarna har dock fått tillgång till krafter hämtade från Star Wars universum så nu ska grisarna besegras. Nya krafter låter kanske häftigt, men skillnaden gentemot de tidigare Angry Birds-spelen är inte speciellt stor. Angry Birds: Star Wars är ett fysikbaserat pusselspel där du med hjälp av en slangbella skjuter iväg fåglar med olika egenskaper mot rangliga byggen som förskansar ett gäng grisar. Här är det fysikens lagar som gäller vilket gör att du måste tänka på hur din fågel flyger genom luften och hur du på olika sätt kan krossa byggena så att grisarna förgörs. Grisarnas skapelser är rätt rangliga och byggda av trä, glas, is och på en del ställen även snö.

Det finns ett gäng olika fåglar som alla har sina egna egenskaper. Standardfåglarna slungar du bara iväg och försöker träffa svaga punkter på grisarnas byggen. Andra fåglar har specialegenskaper. Det kan exempelvis vara kraften där man antingen kan skapa en tryckvåg som slungar iväg saker eller ta tag i och dra delar av grisarnas byggen. Andra exempel är en stor fågel som kan öka farten eller en fågel som delar upp sig i tre mindre när man trycker på en knapp. Man kan i några banor använda roboten R2D2 som avger elektriska impulser eller ett gyllene ägg som spricker och skickar iväg små äggskal.

Jag har spelat igenom merparten av de över 200 banorna och jag gillade de banor där det fanns små planeter med olika gravitation bäst. Om man skjuter iväg en fågel ut i rymden så går den i en rak bana så länge man inte kommer in i en planets gravitationsfält. När man gör det åker fågeln i en ellipsformad bana och ibland finns flera planeter som alla påverkar fåglarnas banor. Det kan bli ganska klurigt att räkna ut hur fågeln kommer att flyga vilket är riktigt kul.

Om du siktar på att få alla tre stjärnor på samtliga banor så kan jag meddela att då får du jobb. Det är ofta mycket svårt att få alla tre stjärnorna. Jag nöjde mig med att bara klara banorna. Det är dock en stor variation i svårighetsgrad mellan banorna. På ett fåtal banor fick jag tre stjärnor trots att jag tyckte att jag borde ha klarat banan med ett färre antal fåglar. På många andra banor fick jag dock nöja mig med en eller två stjärnor trots att jag klarade banan på första fågeln. Jag må säga att skillnaden är mycket märklig.

I konsolversionen av Angry Birds: Star Wars finns totalt 20 nya banor som jag spelade igenom ganska fort. Jag tycker gott att man kunnat skapa lite fler unika banor med tanke på att Angry Birds: Star Wars faktiskt är hutlöst dyrt på konsol i jämförelse med mobilversionen som bara kostar några kronor att köpa. Du kan till och med få spelet helt gratis till mobilen om du står ut med reklam. I dagsläget kostar Angry Birds: Star Wars över 200 kronor till konsol och om du vill ha det till Playstation 4 får du lägga ut 300 kronor eller mer (Xbox One-versionen finns ännu inte till salu i Sverige). Skamligt dyrt minst sagt.

I Xbox One-versionen använder man med fördel handkontrollen för att styra fåglarna, men det går även att använda Kinect men fåglarna är inte fullt lika lättstyrda med handrörelser som om man använder en handkontroll.

Angry Birds: Star Wars är ett kul spel som fått en alldeles för hög prislapp på konsol. Visserligen har grafiken och ljudet förbättrats lite jämfört med mobilversionen och spelet har fått multiplayer samt 20 nya banor, men nyheterna är för få. Mobilversionens stora styrka var att man kunde plocka fram mobilen när som helst och spela ett par banor när man fick en stund över. Det går givetvis inte på en konsol så därför blir spelandet inte lika spontant.

Det Bra

  • Kul
  • Många banor
  • Kan använda Kinect

Det Dåliga

  • För dyrt
  • Inte många nyheter i konsolversionen
  • Inte lika spontant spelande som på en mobil
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi