Anno 1701: Dawn of Discovery

Av i i Recensioner, 2 Mer

Anno 1701: Dawn of Discovery

En döende kung skickade en gång ut en flotta med ett enda syfte, att utforska den nya världen. Flottan återvände men utan resultat, kungen dog så småningom men i hans sista andetag bad han sin dotter att fortsätta hans oavslutade uppdrag. Dottern, som nu är drottning över riket kallar till sig rikets tre bästa navigatörer och kaptener för att skicka dom till den nya världen för att slutgiltigen kolonisera den för rikets bästa. Sorgligt nog är inte vägen så rak som den verkar, en annan drottning från ett annat rike har också fått upp ögonen för den nya världen. Din uppgift är att ta över den nya världen, med eller utan blodspillande!

Stort steg för DS

Ja, alla har vi varit med om Nintendo DS berg- och dalbana. Nintendo klämmer vanligtvist ut en bra titel per månad men lyckas ändå dölja titeln med hjälp av en flodvåg av filmlicensspel och andra konverteringar. Jag har alltid tyckt att det var väldigt många spel som inte använde DS:ens fulla potential, especiellt spel som Harvest Moon. Men jag måste verkligen säga att Anno 1701, en nästan fullfjädrad direktkonvertering från datorn, är ett av dom bästa spelen som jag någonsin har kört på en bärbar konsol! Jag som är en råhård strategist (strategi-spel-spelare) kan inte tänka mig något bättre än att utöva krigsföring på bussen eller på tåget! Det har kommit ut många strategispel samt igenkännbara spin-off titlar till DS:en, som Age of Empires och Advance Wars. Självklart så var ju båda spelen bra men man kan inte undvika faktumet att båda var turbaserat och saknade helt spänningen av ett realtids strategispel (RTS). Ni vet, den rushen som gör att man slänger hörlurarna på marken och stormar ut ur rummet när man har blivit zerg-rushad. Men allt det är förlåtet, Nintendo, Anno 1701 är en dröm som har kommit till uppfyllelse.

Touch Me!

Den stora frågan på allas hjärnor är hur man styr, Nintendo är ju ganska känt för att göra tabbar inom den sektionen när det gäller spel *host* red steel *host* . Anno 1701 styrs (självklart) med hjälp av stylusen, man drar sig över skärmen som om man skulle ta tag i kartan och dra den mot en. Eftersom att kartorna i Anno 1701 har en tendens att bli gigantiska så har Nintendo byggt in ett smart navigationssystem med hjälp av kartan. När man vill någonstans, t.ex. till sin teplantage i den torra ön längst ner på kartan så kan man, simpelt nog, bara trycka på ön på kartan så kommer man fram dit! Självklart så kan man göra samma sak på tomma ytor. Man kan alltså komma fram överallt på nolltid. Som de flesta strategispel så kommer Anno 1701 med en zoomfunktion, visst, det finns bara två alternativ men det är i alla fall två mer än vad vanliga, bärbara strategispel har! Visst låter spelet underbart? Som toppen över it så kommer Anno 1701 också med ett helt underbart hotkey funktion!

Bygg för strid eller bygg för fred

Ja, det var det som Anno 1701 hade som slogan när det kom ut till PC, visserligen så finns det mer fred än krig i Anno 1701 men det jämnar ut sig i slutet. Anno 1701 är verkligen som civilisation blandat med Age of Empires, man måste verkligen hålla koll på diplomatiken och samtidigt se till att folket är nöjda för att kunna bygga ett bra samhälle. Det finns många saker som folket vill ha, dessa inkluderar kryddor, sötsaker, te. Ganska realistiskt i min åsikt och saker man inte har eller kan skaffa måste man antagligen hitta på ett annat landskap eller byteshandla med ett rike som har det, det kan bli dyrt med tanke på hur sällsynta vissa produkter är. Anno 1701 kommer med tre spelarlägen: Story mode, Multiplayer och Skirmish. Story mode och multiplayer talar nog för sig själv, det är nog skirmish som är det som är det märkvärdiga. Skirmish är helt fritt, du väljer dina fiender, deras svårighetsgrad, kartans storlek, hur bördig länderna är osv. Det är nästan som en Skirmish i ett vanligt strategispel förutom att Anno 1701 tar flera timmar, till och med dagar!

Så länge man bygger upp allianser så blir Anno 1701 en evighetsmaskin, självklart kan man ju bli lite maktgalen då och då men det är ju därför sparfunktionen finns.

Jag är väldigt förvånad att man inte har satsat mer pengar på att marknadsföra detta mästerverk, det är ju helt otroligt hur dom kan skapa samma känsla som jag fick när jag spelade Anno för första gången för ungefär tre år sen. Visst, den orkesterspelade green sleeves har blivit utbytt mot några irriterande midilåtar men det gör inget, man är så bländad av spelets underbarhet att man inte ens tänker på musiken, man tänker mer på hur man ska ta över den där jädrans ön där det värdefulla sockret kan gro. Spelet är väldigt nybörjarvänligt och innehåller många minnesvärda moment samt ett fullt fungerande sparningssystem utan krångel (väldigt sällsynt inom bärbara spel).

Det Bra

  • Grafiken
  • Skirmish
  • Trovärdig handelsmarknad
  • Spelbarheten, alltid något nytt!

Det Dåliga

  • Ljudet
10

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi