Apselut spunk: Astrid Lindgrens sagovärld

Av i i Recensioner, 2 Mer

Apselut spunk: Astrid Lindgrens sagovärld

Att jag är en av dom som anser att Astrid Lindgren bör få nobelpriset i litteratur postumt hör inte hit. Att hennes figurer har starka karaktärer tror jag däremot ingen kan motsäga. I Apselut spunk Astrid Lindgrens sagovärld får barnen möta inte mindre än sex av figurerna från Astrids värld. Det är Emil, Madicken, Pippi, Lotta på Bråkmakargatan, Karlson på taket och Nils Karlsson-Pyssling.

Spelet börjar med att en röst berättar en del om Astrid, om vem hon var med mera. Jag tror inte jag har fått sådan info berättad på ett sånt sätt. Det är ju som om Astrid själv levde i en saga. Det är bara att buga och tacka för introduktionen. Om man nu inte vill lyssna på introt så kan man ju alltid klicka sig förbi detta. När du sedan kliver in i någon av sagovärldarna så får du liknande information om de olika figurerna.

I Apselut spunk öppnar sig en prunkande värld med glada färger och överlag bra röster, det finns kanske en liten svaghet i några av rösterna som stundtals inte känns helt äkta.

I Apselut spunk får du bland annat tälja gubbar med Emil. Det gör man genom att föra kniven över en träbit och tälja till man fått en gubbe. Det låter kanske lätt, men en del tålamod krävs. Emil har sin Griseknoe som han tar med på en hinderbana. Du ger Griseknoen godis och annat smaskens. Varje sort mat gör så att Griseknoen gör olika konster. Att gå på bakbenen kan vara bra på vissa ställen medan på andra måste Griseknoen ligga.

Pippi åker till sin pappa Efraim till Kurrekurreduttön där han är kung. Barnen samlar in pärlor, men vattnet är fyllt av hajar som du måste jaga bort. Det gör du genom att kasta kokosnötter på hajarna. Glöm inte att se till så att Tommy klättrar upp i palmen för att hämta nya nötter. I Villa Villekulla lurar poliskonstaplarna Kling och Klang för att ta Pippi till barnhemmet. Genom att klättra runt med Pippi i Villa Villekulla så villar du bort Kling och Klang.

Karlson på taket är lika lat som vanligt. Han låter dig städa medan han domderar om att du ska akta vaserna. Det gäller för dig att sopa ihop godispapper, äppelskruttar, pusselbitar med mera på golvet. I en annan, ganska svår, övning ska du använda en manick där du ska lista ut vad som Karlson menar och utföra det för att få en peng.

Det här var några av spelets 22 minispel. Det gör Apselut spunk omfattande. Många av minispelen håller dessutom hög klass. Vad ska jag mer säga om Apselut spunk? Jag kan i princip radda upp den ena positiva saken efter den andra. Jag slutar i alla fall med att konstatera att om du enbart ska ha ett barnspel i bokhyllan, välj Apselut spunk.

Det Bra

  • Ett helt underbart spel som utspelar sig i en underbar sagovärld
  • Sagolik grafik
  • Mycket information om Astrid och de olika figurerna

Det Dåliga

  • Vissa röster
10

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi