Assassin’s Creed: Liberation HD

Av i i Recensioner, 5 Mer

Assassin’s Creed: Liberation HD

Ett näst intill bortglömt spel från PS Vita har fått ett nytt liv i en upphottad HD-version. Är det ett lyckodrag? Kommer vi att fängslas av den färgade Avelines kamp mot slaveriet?

Ni som gillar Ubisofts lönnmördarserie Assassin’s Creed kommer säkert ihåg trean som 2012 släpptes till PC, Xbox 360 och Playstation 3. Men hur många minns Assassin’s Creed III: Liberation? Låt förresten inte trean i namnet lura dig, det var ett helt annat spel än den till stationära konsoler. Liberation släpptes samtidigt som sin storebror och kom därför i dess skugga. Dessutom hade Liberation inte lika stor budget, det släpptes bara till Playstation Vita och utvecklingsteamet, Ubisofts studio i Sofia, var ganska gröna. Sammantaget gjorde det att Liberation aldrig blev en hit. För nöjes skull gjorde jag en sökning på Prisjakt och hittade faktiskt en butik som fortfarande säljer Liberation till Vita, men annars är spelet nog bortglömt av de flesta utom av en liten skara fans.

Nu återuppväcks Liberation i en HD-kostym. Jag har spelat Assassin’s Creed Liberation HD på en PC och tycker inte man gjort mer än ett hyfsat jobb med att anpassa spelet till en betydligt mer krävande miljö än Vita. Ljudet får fullt godkänt gällande ljudeffekterna men röstskådespeleri får bara godkänt, inte mer. Grafiken håller ojämn kvalitet, vissa saker såsom många texturer håller riktigt god kvalitet medan annat, däribland vatten inte alls är lika snyggt. Tyvärr är det inte bara grafiken som är ojämnt utan hela spelet är en berg- och dalbana med njutbara toppar mixade med alltför många djupa svackor vilket är synd.

Det kanske mest unika med Assassin’s Creed: Liberation HD är att det är en färgad kvinna, Aveline de Grandpré, i huvudrollen. Liberation utspelar sig under 1700-talets senare hälft i ett Louisiana tyngt av konflikten mellan fransmän och spanjorer samt en utbredd korruption. Slavförtrycket har nått sin höjdpunkt, men Aveline är uppfostrad av en vit societetsfamilj efter att hennes mamma försvunnit. Därför är det naturligt för henne att kämpa mot slaveriet.

Ubisoft har haft stora ambitioner gällande storyn, men man har tyvärr inte lyckats speciellt bra. Detta trots att Aveline är en superintressant människa och trots att man stöter på många andra fascinerande karaktärer. Dialogerna är ofta avhuggna och handlingen känns därför luddig. Man tvingas ofta läsa mellan raderna och försöka gissa vad som egentligen händer. Man hade kunnat göra så mycket mera.

Avelines hudfärg och sociala status ger henne en unik ställning. Hon kan nämligen anta tre helt olika roller, alla med unika egenskaper. Som societetsdam charmar hon soldater och kan lura med sig dem för att sedan lönnmörda dem när de som minst anar det. Fast, det går givetvis inte att klättra runt på hustaken iklädd en fin klänning. Antar Aveline rollen som slav kan hon lätt blanda sig i mängden av människor på New Orleans gator. Som slav är hon dock inte fullt lika stark och tålig som i den tredje och sista rollen – yrkesmördaren. I lönnmördarkostymen har man dessutom möjlighet att utföra ett sorts kedjemord där man mördar flera fiender i snabb takt vilket är ganska läckert. Dessa tre roller gör givetvis Liberation mer spännande och omväxlande, men tyvärr tycker jag att Ubisoft slarvat bort en hel del av potentialen då man ofta tvingas in i någon av rollerna istället för att fritt kunna välja själv. Visst det finns omklädningsrum lite varstans där man kan byta förklädnad, men på alltför många ställen styrs man över till en viss roll.

Även själva spelandet är rejält uppstyrt. Trots att världen är öppen är uppdragen nämligen helt linjära och dessutom får man hela tiden ingående instruktioner. Låt mig ta ett exempel. Jag blev instruerad att springa till att ställe och hämta en kagge dynamit. Sedan skulle jag gå och placera dynamiten på en annan plats. Slutligen fick jag instruktioner att skjuta på dynamiten så att den exploderade. Jag behövde alltså inte tänka på hur jag skulle göra. Friheten var alltså, precis som i många uppdrag, starkt begränsad. Det var irriterande att vissa uppdrag styrdes in i minsta detalj, men som tur är fanns en hel del uppdrag som var riktigt bra och där man verkligen fick tänka på hur man skulle göra. Att det sedan fanns bonusmål i uppdragen som gav belöningar om man klarade dem var verkligen inspirerande. Det kunde exempelvis vara att man inte fick simma, inte fick mörda någon eller att man hade begränsat med tid.

Det är ganska dyrt med bland annat vapen och nya dräkter. Om man vill köpa allt måste man utnyttja Avelines pappas handelsflotta och beordra skeppen att transportera olika sorters gods runt hamnarna i mexikanska golfen. Detta spelmoment kändes till en början som en frisk fläkt och ett skönt avbräck från allt lönnmördande, men efter ett tag blev det mest ett irritationsmoment att behöva springa tillbaka till Avelines högkvarter för att skicka handelsfartygen till nya hamnar.

Det är synd att Assassin’s Creed: Liberation HD håller så ojämn kvalitet. Med en så pass intressant huvudrollsinnehavare och en riktigt bra grundläggande spelmekanik hade spelet kunnat bli en höjdare om man undvikit alla dalar. Spelet är dock långt ifrån dåligt utan trots allt ganska bra. Min besvikelse är nog mest för att jag har så höga förväntningar på ett Assassin’s Creed-spel.

Det Bra

  • Intressant huvudrollsinnehavare
  • Bra grundläggande spelmekanik
  • Tre olika dräkter

Det Dåliga

  • Ojämn kvalitet
  • Luddig och avhuggen story
  • Uppstyrt
  • Man har slarvat bort potentialen att bli ett bra spel
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi