Asterix Brain Trainer

Av i i Recensioner, 3 Mer

Asterix Brain Trainer

Unge Goudurix vill inget hellre än att bli en tapper gallisk krigare och slåss mot den romerska legionen. För att bli en krigare krävs dock inte bara styrka utan även klokhet. Därför sätts Goudurix inför diverse hjärngymnastik under Asterix ledning.

För något år sedan släpptes Dr Kawashima’s Brain Training till Nintendo DS. Nu släpps Asterix Brain Trainer som till viss del kan liknas detta spel, fast med en betydligt yngre målgrupp. Genom att besöka den galliska byns invånare ställs Goudurix inför diverse utmaningar.

Hos Miraculix ska han bland annat blanda trolldrycker. Det gäller att komma ihåg vilka ingredienser som ska finnas i trolldrycken samt hur man rör om i grytan. Klarar man det låses nästa övning upp. Så håller man på. Spelar minispel efter minispel (totalt finns 20 minispel) och för att gå vidare måste man få godkänt. För var fjärde spel man spelat ställs man inför ett slutprov där man spelar igenom de fyra spelen i ett svep.

Andra exempel på minispel är att avgöra vilket bouleklot som ligger närmast en mindre boll (Crabbofix), minnas kort (Senilix), räkna antalet romare i ett läger (Obelix), pussla (Smidefix) och minnas i vilken ordning Troubadix slår på strängarna i sin lyra. Det man tränar är följande hjärnfunktioner: uppmärksamhet, minne, orientering och slutledning.

Genom spelets gång vägleds man hela tiden av Asterix. Han är Goudurix (spelarens) tränare som bland annat utvärderar spelarens resultat och framsteg. Det finns statistik och utvecklingskurvor för de olika hjärnaktiviteterna och hjärnfunktionerna som gör att det finns en morot att spela vidare och förbättra sig. Man kan dessutom ständigt höja ribban genom att öka svårighetsgraden i flera steg.

Det finns även några multiplayerspel där upp till fyra personer kan spela mot varandra. Den delen har jag dock inte testat och kan därför inte uttala mig om den.

Hela spelet är uppbyggt i samma anda som serietidningarna med bland annat härliga teckningar på livrädda romare som får på nöten av Asterix och Obelix – PAF! HUP! – och som slutligen ligger blåslagna i högar. Även ljudet är av en härlig klass.

Sammanfattningsvis är Asterix Brain Trainer ett spel för att pigga upp hjärnan hos den lite yngre skaran spelare. Med skönt upplägg är det som upplagt för ett riktigt högt betyg. Tyvärr blir spelet lite enformigt i längden. Förutom att det är Asterix som är ”läraren” så finns inte mycket nytt under huven.

Det Bra

  • Tränar olika hjärnfunktioner
  • Den galliska byn och dess invånare

Det Dåliga

  • Något enformigt
  • Inget nytt under huven
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi