Asus Cerberus Mech RGB Gaming Keyboard

Av i i Recensioner, 4 Mer

Asus Cerberus Mech RGB Gaming Keyboard

Asus nya tangentbord för gamers är mekaniskt och lyser i regnbågens alla färger.

Asus Cerberus Mech RGB är som namnet anger ett mekaniskt tangentbord med RGB-belysning som är avsett för gamers. Asus har sedan tidigare några tangentbord i Cerberus-serien. Det ska gå att spilla dryck på dessa utan att de går sönder. Den finessen har dock Asus övergett i och med detta mekaniska tangentbord.

Designen är enkel och tangentbordet är mycket kompakt då det saknar handlovsstöd. Det som designmössigt sticker ut är belysningen som visar om caps lock, num lock och gaming mode är på eller av. Asus har valt en lite större, rektangulär form på lysena runt en knappliknande struktur, vilket är snyggt.

Flera tangenter har två funktioner. Man kan bland annat styra mediespelare, byta mellan fem olika profiler och justera ljusstyrkan på belysningen. Dessutom kan man välja mellan ett normal- och ett gamingläge. Det sistnämnda innebär bland annat att Windowsknappen stängs av.

Cerberus Mech RGB följer trenden med programmerbar RGB-belysning. Det innebär en bakgrundsbelysning av alla tangenterna i miljontals färger. Det är effektfullt, men ofta inte nödvändigt. Det finns fem förprogrammerade belysningar samt en programmerbar. I de fasta lägena kan färgen bland annat andas och fortplanta sig som en våg över tangentbordet när man trycker ner en tangent.

I det programmerbara läget kan varje tangent få sin egen bakgrundsbelysning. Det innebär att du exempelvis kan ha en färg på WASD och andra på diverse tangenter som används i spelet. Effekterna är begränsade till statisk och andande. Det innebär också att man inte kan göra någon avancerad programmering av färgerna där tangenterna byter färg med mera.

Cerberus Mech RGB använder Kaihua RGB Mekaniska brytare. Det är brytare som är ganska lika Cherry MX-brytarna, men de är något billigare. Precis som Cherry MX finns Kaihua RGB i fyra färger med olika egenskaper – röd, blå, brun och svart. Tangentbordet jag testade hade röda brytare.

De röda brytarna hos Kaihua RGB är linjära och anslagstrycket som krävs är något högre än för Cherry MX röd; 50 g jämfört med 45 g. De är alltså trögare fast inte lika tröga som svarta Cherry MX (60 g). Det märktes inte mycket till en början, men efter ett tags spelande och skrivande blev fingrarna lite trötta. Det gör att jag personligen gillar Cherry MX röd bättre. Brytarna har inga klickande ljud under anslaget utan det är först när tangenterna når botten som ett ljud hörs. Det gör Cerberus Mech RGB med röd brytare hyfsat tyst.

Jag har tidigare nämnt programmeringen av belysningen. Den sker från drivrutinsprogrammet som styr samtliga mjukvarufunktioner. Mystiskt nog hittade jag ingen information i manualen om vart man kan ladda ner mjukvaran från. Drivrutinerna är dock lätta att hitta på Asus hemsida.

Det finns totalt fem gamingprofiler plus PC-läget. Profilerna lagras i tangentbordet vilket är mycket bra om man byter mellan olika datorer. Profilerna kan synkas med olika program och spel vilket gör att tangentbordet automatiskt växlar till rätt profil när du startar ett spel. Samtliga tangenter kan programmeras om till en ny tangent, ett makro eller stängas av helt.

Makron kan skapas på två sätt. Dels genom en direkt inspelning i spelet och dels via styrprogrammet. Att kunna spela in makron direkt i spelet är mycket praktiskt. Tyvärr går det inte att redigera dessa makron utan om det blir fel får man spela in dem på nytt. Makroredigeraren gör sitt jobb, men man måste memorera tangenttryckningarna eftersom man inte kan spela in dessa makron i spelen.

Tangentbordet har anti-ghosting och N-key rollover. Det innebär att även om du trycker ner flera tangenter samtidigt så registreras de alla. Under mitt test har jag inte upplevt några sådana problem.

Asus Cerberus Mech RGB Gaming Keyboard är ett bra tangentbord med ett styrprogram med många möjligheter. Det uppskattas att man kan programmera alla tangenter på olika sätt med bland annat belysning och makron. Jag föredrar handlovsstöd, men för er som vill ha ett kompakt tangentbord är Cerberus Mech RGB toppen. Jag är inte helt förtjust i de röda Kaihua RGB-brytarna som är aningen tröga.

 

Specifikationer

Connectivity Technology: Wired, USB 2.0

OS Support:

 • Windows® 10
 • Windows® 8.1
 • Windows® 7

Dimensions and weight:

 • 448 x 150 x 35 mm
 • 1250 g

Note:

 • Switches: Kaihua RGB Mechanical Switch
 • Switch Lifecycle: 70-million keystrokes
 • Polling Rate: 1000 Hz
 • Macro Recording: On-the-fly recording support

Contents:

 • 1 x Cerberus Mech RGB
 • 1 x Quick Start Guide
 • 4 x Extra keycaps
 • 1 x Key cap puller

Det Bra

 • Hyfsat tyst
 • Kompakt (både + och -)
 • Data lagras i tangentbordet
 • Makroinspelning direkt i spel
 • Alla tangenter kan programmeras

Det Dåliga

 • Inget handlovsstöd
 • Tangenterna är lite tröga
 • Ingen information om vart man laddar ner drivrutinerna från
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi