Asus ROG Strix Evolve Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 3 Mer

Asus ROG Strix Evolve Gaming Mouse

Högerhänt? Vänsterhänt? Tvehänt? ROG Strix Evolve passar alla oavsett vilken hand man använder. Detta tack vare avtagbara topplock.

Det finns inte många möss skapta för vänsterhänta. Ofta får de nöja sig med en rak och symmetrisk mus. Tack vare att spelmusen ROG Strix Evolve från Asus levereras med avtagbara topplock kan musens utseende ändras. Locken är antingen raka eller sluttar lätt. De är mycket enkla att byta då bakre delen är försedda med magneter.

Då det finns två lock på vardera sidan kan totalt fyra modeller skapas. Dels två modeller av raka möss med hög eller låg profil för människor som föredrar tvehänta möss. Om man är vänster- eller högerhänt kan man placera ett högt lock på tumsidan och ett lågt på andra sidan. Själva musen förblir rak, men då toppen lutar blir den asymmetrisk vilket ger bättre ergonomi.

Sidorna har försetts med mönstrat gummimaterial vilket ger bra grepp. Musen har ledbelysning baktill som kan ställas in i miljontals färger, antingen statiskt, andandes, skiftandes mellan olika färger eller som reaktion på en knapptryckning. Mer än så går ljuset inte att ändra vilket är en begränsning. Området med belysning är inte speciellt stor och även där ligger ROG Strix Evolve efter många andra spelmöss på marknaden. Musen är kompatibelt med Asus Aura Sync-produkter. Det gör att ljuseffekter kan synkas med exempelvis tangentbord och datorlådor.

ROG Strix Evolve är ganska lätt (100 g) och har försetts med fyra stora glidytor vilket gör att den glider lätt mot underlaget.

Det finns totalt åtta knappar plus mushjulet . Av dessa är två tumknappar på vardera sidan av musen. Dessa knappar är alltför tröga vilket inte ger någon skön upplevelse. Jag misstänker att de är så pass tröga för att man inte av misstag ska trycka in lillfingersidans knappar. Placeringen av knapparna och dess tröghet gör nämligen att det inte finns någon risk att man av misstag trycker in dessa knappar.

Bakom mushjulet finns en knapp för att snabbt byta DPI, förenklat hur snabbt muspekaren rör sig. Det finns många möss med en sådan knapp och DPI kan ofta ställas in i flera steg. DPI-knappen på ROG Strix Evolve kan däremot enbart ställas in i två lägen. Det är i och för sig många som enbart växlar mellan två fasta DPI, men jag tycker gott att det skulle funnits fler möjliga inställningssteg.

DPI kan växlas mellan 50 och 7200 (150 IPS, 30 g acceleration). För er som inte är insatta i DPI innebär det att muspekaren kan ställas in på att röra sig allt från extremt långsamt till mycket fort. När jag testade rörde sig muspekaren följsamt även vid ett högt DPI. Precisionen var god i de spel jag använde.

Styrprogrammet, Armoury, är lättanvänt och möjliggör bland annat programmering av knapparna och bra möjligheter att justera musens prestanda. Makroredigeraren är även den lätt att använda och man kan inte bara spela in tangentbordssekvenser utan även knapptryckningar på musen. Ett plus för att man kan spela in makrot direkt i spelet eller programmet. En klar svaghet i Armoury är att man enbart kan ha tre profiler.

Jag gillar spelmusen Asus ROG Strix Evolve. Den fungerade bra med flera olika spel och flexibiliteten gör musen användbar för alla. Systemet med olika lock fungerar mycket bra. För vänsterhänta som inte enbart nöjer sig med en tvehänt mus är ROG Strix Evolve ett av få val, och ett riktigt bra sådant. Även om musen är rak så är den komfortabel. Musens prestanda är överlag bra.

 

Asus har även nyligen introducerats en annan modulär modell, ROG Pugio, där sidoknappar och switchar kan bytas ut. Läs gärna vår recension över ROG Pugio.

 

Specifikationer

 • Connectivity Technology: Wired
 • Tracking: Optical
 • OS Support: Windows 10, Windows 8.1, Windows 7
 • Dimensions: L 125mm x W 65mm x H 41mm
 • Weight: 100g without cable
 • Resolution: 7200DPI
 • Interface available: USB
 • Contents: 2x ROG logo stickers, 2x Top cover sets, User documentation

Det Bra

 • Passar alla händer
 • Modulär ovansida
 • God prestanda
 • Skön att använda

Det Dåliga

 • Sidoknappar tröga
 • DPI-knappen har bara två lägen
 • Bara tre profiler
 • Begränsad belysning
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi