ATV Offroad Fury 4

Av i i Recensioner, 2 Mer

ATV Offroad Fury 4

Du pressar ditt fordon genom terrängen. Motståndarna flåsar dig i nacken och det är inte långt kvar till mållinjen. “Sista svängen, kom igen nu klanta inte till det!” Nervositeten tar tag i dig och det är precis att du klarar det. Till ljudet av ditt egna jubel och Cris Cornells sträva röst i bakgrunden passerar du mållinjen! Du är kung av ATV!

ATV Offroad Fury 4 är det fjärde spelet i serien, alla släppta till PS2. Några stora skillnader finns inte mellan spelen och det är mest mindre detaljer såsom att en del av hip-hop musiken nu är utbytt mot ännu mer punk och alternativ rock. Och ska vi vara ärliga har ATV-serien aldrig varit “bling-bling spel”. De har inte tillhört de stora bästsäljande spelen och har inte haft några enorma reklamkampanjer. Det har alltid varit sämre grafik men hyfsad gameplay. Alltid mer Rise Against och mindre 50 cent. Då är frågan: “Lyckas ATV Offroad Fury 4 med detta? Blir det bra gameplay och spelkänsla?” och svaret är något så okontroversiellt som: “ja, hyfsat”.

Den sköna känslan och gameplayen skapas genom ett ganska snabbt racingspel med kontroller som är enkla att lära sig, men svåra att bemästra. Detta fungerar rätt bra och även om det går fort att lära sig köra igenom banorna finns det alltid ett sug efter att tima hoppen lite bättre och ta svängarna helt perfekt.

Det finns hela 70 banor och många olika gamemodes som storymode, supercross, freestyle o.s.v. Man kan även välja på fyra olika fordon: ATV, Buggy, Trophy Trucks och MX Bike och spelandet blir knappast enformigt. Personligen föredrar jag MX biken och ATV:n framför de tyngre fordonen och det är med den här snabbare och lättare styrningen man får ut mest av spelet enligt mig. Men smaken är ju som baken.

Det man kan klaga på är att AI:n som är väldigt dåligt gjord och de datoriserade förarna känns ganska dumma. De har också en förmåga att försöka preja en själv ganska mycket vilket kan leda till problem eftersom de nästan alltid vinner dessa dueller.

Storymoden består av klichéer och röstskådespeleri som skulle passa i en såpopera, men är även spännande och utmanande racing. Det finns ett bra sponsorsystem som gör det hela mer spännande och det är en fröjd att få uppgradera sitt fordon så man nu kan klara hoppen som tidigare var omöjliga.

Det finns gott om stunts som man kan genomföra och man kan ägna lång tid till att plugga igenom combolistan. Annars funkar det rätt bra att bara lära sig några stycken och satsa en hel del. Det viktigaste man måste lära sig är timingen. Poängsystemet är inte det mest välgjorda som finns och det känns som det finns lite orättvis fördelning framförallt mellan de olika fordonen. Detta stör dock inte jättemycket och det är ändå kul att göra häpnadsväckande konster i luften.

Grafiken i ATV-spelen har aldrig varit särskilt imponerande ens för att vara på PS2 och är verkligen inget som imponerar idag. Därmed menar jag inte att det ser ut ett gammalt Nintendo-spel men grafiken kommer i alla fall inte att få dig att trilla av stolen häpnad.

Ljudet är rätt bra och det läggs rätt mycket fokus på musiken som passar väldigt bra till spelet. Om man dessutom gillar punk och rock som Audioslave, 30 Seconds to Mars med mera kan man känna igen många goa låtar och dessutom få tips om nya.

Det finns dock något som stör spelupplevelsen väldigt mycket och det är flytet i spelet. Menysystemet är ganska dåligt och det tar ganska lång tid att knappa fram exakt vad man vill göra. Laddningstiden är ganska lång och på de mindre banorna känns det ibland som om man hade hunnit köra ett varv under tiden spelet laddas. Jag tycker även det borde vara möjligt att bara köra runt och träna lite stunts utan att ha någon tidspress eller scorelimit att nå upp till.

Sammanfattningsvis kan man säga att ATV Offroad Fury 4 är ett hyfsat spel att ta fram då och då, kanske när man har polarna på besök. Det är inget som du kommer att ägna all din tid åt, om du inte verkligen är en offroad-racing fanatiker, och det påverkar och förändra inte ditt liv på något sätt. Det är inte heller ett spel som du skryter med att du äger men det kan vara kul att ta fram och spela då och då. Det är helt enkelt… ja, hyfsat.

Det Bra

  • Skön styrning
  • Bra musik

Det Dåliga

  • Korkade AI:s
  • Långa laddningstider
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi