Baja: Edge of Control

Av i i Recensioner, 2 Mer

Baja: Edge of Control

Tuff off-road racing kan låta lockande. THQ tar med oss till öknarnas karga landskap. Detta i en spelgenre med hård konkurrens. Hur står sig Baja: Edge of Control i denna kamp?

Ordet baja i titeln kan få skojiga associationer på mer än ett sätt, men det ska vi inte skriva om här. Istället ska jag recensera Baja: Edge of Control, ett spel med minst sagt tuffa fordon i genren off-road racing. Nu är konkurrensen bland racingspel mördande och det är därför svårt att slå sig in bland toppspelen. Jag kan säga det direkt, Baja: Edge of Control tillhör definitivt inte höjdarspelen.

Om spelet ska betecknas som ett arkadspel eller en ren simulator är svårt att avgöra. Jag tror att utvecklarna försökt skapa arkadspelens körglädje samtidigt som man har stoppat in en så stor portion simulator som möjligt. Resultatet? Inte speciellt bra.

Efter att ha sett en lockande vinjett med verkliga bilar blev jag verkligen taggad att spela. Tyvärr försvann glädjen tidigt. Initialt var det den tråkiga grafiken med småfula bilar och enformiga miljöer som fick mitt intresse att falna en smula. Detta är emellertid detaljer som lätt kan övervinnas med hjälp av körglädje.

Initialt körde jag loppen med en gäspning. Snart visade sig de datoriserade motståndarna bjuda på rejält motstånd. Eller, utmaningen låg snarare i att hålla sig på banan, något som definitivt inte var lätt. Bilarna hoppade och studsade som studsbollar och ibland kändes det näst intill slumpartat om man skulle hålla sig på banan. Jag antar att utvecklarna lagt ner stor kraft på att bilarnas fysik ska bli så lik verkligheten som möjligt, men här hade det verkligen behövts en förenkling av fysiken för att göra spelandet enklare för oss ”dödliga”.

Under karriärens lopp kan man dock köpa olika uppgraderingar till bilen. Nya däck och bättre fjädring förbättrar väghållningen medan bättre insprutning till motorn ger mer kraft. Möjligheterna är faktiskt hyfsat många. Dessutom slits exempelvis bromsarna och däcken så man måste hålla koll på sådana detaljer. Det finns även möjlighet att finjustera en mängd detaljer på bilarna.

För att ha råd med att uppgradera bilen (eller givetvis att köpa ny bil) måste man tjäna pengar. Det gör man genom att placera sig bra i de olika loppen. En intressant detalj är att man får sponsorer. Dessa ställer emellertid krav på att deras varumärke exponeras genom att sponsorsskyltarna måste finnas kvar på bilen vid målgång. Så alltför vårdslös straffar sig ekonomiskt.

Baja: Edge of Control är ett frustrerande svårt spel. Det är inte kul att bilarna studsar runt som fulla kängurur. Att spelet är småfult med monotont bruna, röda, gråa, trista miljöer gör inte saken bättre. Det hjälper inte att det finns en hel del möjligheter att meka med bilarna.

Det Bra

  • En hel del uppgraderingsmöjligheter av bilarna
  • Måste hålla koll på slitage, oljenivåer med mera
  • Sponsorernas krav

Det Dåliga

  • Studs, studs
  • Frustrerande svårt
  • Trista miljöer
3

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi