Batallion Wars 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Batallion Wars 2

I Battalion Wars 2 får du chansen att kommendera olika enheter samtidigt som du själv befinner dig mitt i stridens hetta. Det finns sex olika fraktioner att välja mellan som tydligt anspelar på verkliga världsdelar. Till exempel Solimperiet som syftar på Japan och där kejsarinnan Lei-Qo och amiral A-Quira pratar engelska med asiatisk brytning, Angloöarna liknar de brittiska öarna och kommendör Pierce samt överste Windsor pratar brittiska med mera. Dock måste du ha spelat igenom några uppdrag för att kunna låsa upp de olika fraktionerna, förutom Solimperiet som du börjar spelet med.

Till att börja med får du spela ett uppdrag som utspelar sig i ett tidigare krig strax före freden. Uppdraget är indelat i små delmål och här får man lära sig kontrollerna för spelet och lite om de olika enheterna. Grafiken är faktiskt riktigt bra, de tecknade figurerna och miljöerna ser bra ut och det är bra flyt i spelet utan några hack eller liknande. De olika rösterna med sina brytningar är ett kul tillägg. Till och med en del enheter som du kommenderar i strid yttrar en del lustigheter ibland.

Spelkontrollerna är enkla, vilket är ett plus när man själv är med i striderna samtidigt som man beordrar sina enheter runt på kartan. Enheterna innefattar olika soldater till fots likaväl som båtar, flygplan, helikoptrar, ubåtar, transportfordon och tanks. Styrkorset används för att välja enhet, med a-knappen bestämmer du om de ska följa eller stanna. Dessvärre verkar detta vara det enda de kan göra. Vill du retirera måste alla enheter följa dig så du kan ta dem en bit ifrån faran, annars öppnar de gladeligen eld mot alla fiender i deras närhet. Lite fler möjligheter att kommendera sina trupper och lite bättre intelligens så hade spelet kanske kunnat kliva upp ytterligare ett par pinnhål i bedömningen.

För att se sig omkring siktar man bara på skärmen. Det går också att ställa in hur långt åt sidorna man behöver sikta för att gubben man kontrollerar ska vända sig. Dock vållade dessa spelkontroller vissa problem för mig, för medan jag beordrade mina mannar att ta flaggan, stod min egen gubbe i terrängen en bit ifrån kaoset och siktade på någonting högt upp i det blå. Men det kanske är en vanesak att lära sig hålla kolla på både utdelning av order samtidigt som man fäller trupptransporter ur skyn med sitt luftvärnsfordon. När du sedan slutfört ett uppdrag kommer din skicklighet som befäl utvärderas av din överbefälhavare. Du tilldelas olika rang beroende på din makt, snabbhet och teknik.

Förutom enspelarläget finns också möjligheten att spela online. Här kan du spela co-op (samarbete), assault (attack) och skirmish (eldstrid). I co-op kämpar man tillsammans med en annan spelare för att uppnå olika mål. Assault är inriktat på att försvara eller attackera olika mål hos den andra spelaren och skirmish är en regelrätt eldstrid till siste man. Varje flerspelarläge startar med ett antal uppdrag som redan är upplåsta. Spela de uppdrag som finns så låser du upp mer avancerade uppdrag med olika arméer, enheter och kartor.

Battalion Wars 2 är trots allt ett ganska roligt spel som lyfts upp av att man kan spela mot kompisarna online. Spelets kontroller och dess AI är kanske inte de bästa, och i ärlighetens namn vet jag inte om det är så mycket taktik i spelandet förutom de order man får av sin ledare. Men att ligga i bakhåll och lurpassa på kompisen som inte köpte den där ölen åt en i fredags ger en ganska skön känsla.

Det Bra

  • Grafiken
  • Möjligheten till onlinespel

Det Dåliga

  • Spelets AI (intelligens)
  • De något fattiga spelkontrollerna
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi