Batman Arkham Knight

Av i i Recensioner, 4 Mer

Batman Arkham Knight

Förväntningarna har varit höga på den sista delen i Batmantrilogin. De två tidigare spelen har hyllats världen över och Batman: Arkham Knight är också ett riktigt bra spel.

Det är nog ingen underdrift att säga att Batman: Arkham Knight är ett av årets mest efterlängtade spelsläpp. Spelet for direkt upp på förstaplatsen på försäljningslistan Speltoppen. De två första spelen i trilogin, Batman: Arkham Asylum och Batman: Arkham City, har hyllats av en enad kritikerkår och skapat en trogen skara fans. Vän av ordning protesterar kanske nu eftersom det faktiskt getts ut ytterligare ett spel – Batman: Arkham Origins. Ett spel som inte fick fullt lika bra recensioner som övriga spel. Batman: Arkham Origins utvecklades dock inte av Rocksteady så det tar jag bort från listan. När det nu är dags att avsluta trilogin har utvecklarna Rocksteady tagit till ett för Batmanserien unikt grepp – de introducerar nämligen en helt ny superskurk, Arkham Knight.

Men Arkham Knight är givetvis inte den enda skurken i Batman: Arkham Knight. Nej, här får du möta Poison Ivy, Scarecrow, The Riddler och andra. Jokern har en speciell och riktigt festlig roll. Han följer med dig igenom spelet och kommenterar ofta Batman och försöker locka över honom till de mörkas sida och fungerar ibland som Batmans förlängda samvete. Det visar sig att Batman faktiskt har ett känsligt och sårbart inre under den stenhårda fasaden. Speciellt festlig kan Joker vara när Batman dör. Då kommer han med ironiska och sarkastiska kommentarer gentemot Batman.

I och med att Batman: Arkham Knight, precis som de andra spelen, utspelar sig i Gotham City är det oundvikligt att Rocksteady återanvänt en del miljöer från tidigare spel. Det kan kännas som en begränsning, men staden är riktigt stor så det gör inte speciellt mycket. Dessutom är Gotham City mer detaljerad än någonsin. Det är en fröjd att köra runt på gatorna eller svinga sig högt upp i luften och titta på allt som Gotham City har att erbjuda.

Batman: Arkham Knight är ett mycket variationsrikt spel. Ena stunden kämpar man med Batmobilen mot en drös tanks med lasersikten. Därefter svingar man sig över hustaken mot nästa uppdrag. Där vidtar ett detektivarbete där man kan spola tiden fram och tillbaka för att spela upp ett händelseförlopp så att man kan lösa ett mysterium. Därefter attackeras man av ett antal skurkar varpå en markstrid startar.

Batman får ständigt nya manicker (gadgets) och uppgraderingar. Användandet av olika prylar bidrar i allra högsta grad till att Batman: Arkham Knight är så variationsrikt. Batmobilen är särskilt rolig och även den förses med en hel del nyttigheter. Det blir en hel del strider (kanske lite för många till och med) antingen med Batman vid spakarna eller via en fjärrkontroll. Fast i ärlighetens namn är skillnaden mellan dessa körsätt minimal. Det är egentligen bara hur pusselliknande uppdrag kan lösas som skiljer dem åt. Rocksteady har dock lagt ner hela sin själ i Batmobilen. Den utvecklas hela tiden och i spelets senare del får man det verkligen svettigt mot mängder av pansarbeprydda farkoster och man får till och med använda Batmobilen för att peppra helikoptrar.

Förutom själva huvuduppdragen i storyn finns även ett stort antal sidouppdrag utspridda över Gotham City. Många av dessa uppdrag känns som ett helt naturligt inslag i själva spelet och hade kunnat vara en del av själva huvudstoryn. Jag tänker bland annat på när jag stötte på ett pågående bankrån på väg till polishuset. Självklart kunde jag inte låta bli att sätta fast skurkarna. Jag är ju trots allt Batman, bovarnas fiende nummer ett. Känner man för problemlösning så har Riddler spritt ut ett mycket stort antal små gåtor och uppdrag i staden. Alla sidouppdrag är givetvis helt frivilliga, men om du vill se det slutgiltiga slutet måste du klara alla. Det lär ta åtskilliga timmar, utöver de ungefär 20 som huvuduppdraget tar, även för den mest inbitne gamern.

Många spel kör med det allt ifrån subtila storyberättandet med spelande, filmsnutt, mer spelande, ny filmsnutt och så vidare spelet igenom. Riktigt så funkar inte Batman: Arkham Knight. Storyn vävs in i spelandet på ett mycket effektivt och subtilt sätt. Man tänker knappt på hur storyn drivs vidare utan det görs på ett helt naturligt sätt. Det gör att Batman: Arkham Knight fungerar på ett mer filmiskt sätt än många andra spel. Trots det tycker jag att storyn inte är så pass fängslande som jag förväntat mig.

Batman: Arkham Knight är verkligen ett strålande spel. Rocksteady visar återigen vart skåpet ska stå. Här väntar åtskilliga timmars spelande och för den som inte får nog finns alla sidouppdrag. Räcker det inte låses ett nytt spelläge upp när du klarat dig igenom kampanjen. Det är än tuffare och har ännu fler uppdrag.

Det Bra

  • Stor, detaljerad värld
  • Filmisk känsla
  • Variationsrikt
  • Jokern är festlig

Det Dåliga

  • En del miljöer har återvunnits sedan tidigare spel
  • Storyn kunde ha varit mer fängslande
  • PC-versionen var usel vid releasen och drogs in
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi