Berättelsen om Narnia, häxan och lejonet

Av i i Recensioner, 3 Mer

Berättelsen om Narnia, häxan och lejonet

Längst in i en garderob finns en hemlig portal till den mystiska världen Narnia. Lucy och hennes syskon kliver in i en magisk värld full av äventyr.

Berättelsen om Narnia, häxan och lejonet börjar i syskonens hem. Det är under en av andra världskrigets många bombräder. Huset träffas och står snart i lågor. Ditt första uppdrag blir att väcka syskonen och rädda alla barnen ut ur huset.

Fy vad tråkigt, det här måste vara ett riktigt skitspel, var min första tanke. Jag gillade över huvud taget inte kontrollen. Men, en sak har jag lärt mig under alla dessa spelår. Döm aldrig ett spel direkt. Ge det en chans. Mycket riktigt visade spelet snart upp en helt annan, ljusare sida.

Narnia

Som hemlösa tvingas syskonen bo hos en trist professor. En dag, när barnen leker kurragömma, gömmer sig Lucy i en stor garderob. Plötsligt befinner hon sig i ett vintrigt landskap där hon träffar en underlig varelse som är jätterädd för Lucy. Hon har hamnat i Narnia. Snart beger sig alla fyra syskonen genom portalen till det magiska riket och äventyret kan börja.

Narnia är slitet i en kamp mellan den onda häxan Jadis och det godhjärtade lejonet Aslan. Syskonen Peter, Susan, Lucy och Edmond blir vänligt bemötta av Aslan, medan den onda sidan, ledd av den ondskefulla Jadis, har andra planer.

Växla mellan syskonen

Under spelets gång kan en eller två personer spela samtidigt. Som kontroll kan man använda tangentbordet med eller utan mus eller en handkontroll. Spelaren eller spelarna väljer vilket av syskonen som dom vill spela som. Lämpligen använder man den som lämpar sig bäst för uppgiften. Att växla mellan de olika karaktärerna är lätt och sker med en enda knapptryckning.

De fyra barnen har alla olika egenskaper. Lucy kan till exempel ge första hjälpen på samtliga i syskonskaran varvid hälsan förbättras. Peter, som är äldst, är starkast och passar ofta bäst i kampen mot fienderna. Susan är däremot mycket träffsäker och kan skjuta pilbåge eller kasta snöbollar. Slutligen har vi Edmund som är smidig, och bland annat kan klättra.

Under spelets gång samlar man mynt som kan användas för att köpa nya, förbättrade förmågor till barnen. Efter ett tag blir det ett ganska imponerande antal förmågor att välja mellan. Barnen blir starkare, får magiska förmågor, kan rida på vargar och mycket mera. Nu är det inte nog med att man har barnens enskilda förmågor. Man kan nämligen kombinera två barn och därmed få tillgång till nya, än bättre styrkor.

Uppdrag

Du får räkna med att använda barnen till en hel del olika saker. Det är en del att tänka på, men tyvärr, eller som tur är beroende på hur man ser saken, finns det ofta en liten tavla som visar vilken karaktär som ska användas.

Förutom att klura ut hur man ska ta sig fram blir man ständigt attackerad av en massa olika varelser – gastar, troll, minogaltar och ankelskärare för att nämna några. Vad det är får ni reda på när ni spelar spelet.

Jag tar ett exempel på ett spelmoment som jag gillar. Det stötte jag på tidigt i spelet. Här ska man skydda ett område från invasion av galtar och vargar. En bäver håller på att gnaga sig igenom ett galler så att han och barnen kan fly. På ett ställe försöker galtarna välta ett stort klippblock. Det måste du förhindra. Samtidigt försöker vargarna ta sig in på ett annat ställe. Dom tvingas du döda. Till råga på allt kommer en galt och kidnappar bävern. Det tvingas du givetvis att stoppa. Så här håller det på ett tag. Man måste springa än till det ena, än till det andra stället – jäktigt, men riktigt kul.

Mellan de olika nivåerna får man njuta av filmklipp. Dom har faktiskt gjort så att jag har blivit sugen att se filmen. Det som är läckrast är dock inte själva filmsnuttarna i sig utan övergångarna mellan film och animation. Filmen går nämligen helt plötsligt över i att bli ett animerat spel – riktigt snyggt gjort.

Omdöme

Som slutkläm tycker jag att ni, även om början är seg, ska ge Berättelsen om Narnia, häxan och lejonet en chans. Det är ett riktigt charmigt spel som ger mängder av möjligheter tack vare syskonens alla förmågor. De klagomål jag har är inte allvarliga, men du kan läsa dom i omdömesrutan här bredvid.

Det Bra

  • Många förmågor.
  • Mäktigt äventyr.
  • Charmigt spel med mängder av olika fantasifulla karaktärer.
  • Filmsnuttarna är riktigt bra.
  • Övergångarna mellan film och animation är mycket snygga.

Det Dåliga

  • Lite enformiga strider.
  • Syskonen ser plastiga ut.
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi