Black & White 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Black & White 2

Ale har lekt gud och har haft i det närmaste obegränsad makt att hjälpa eller stjälpa människors öden. Ale har flyttat stenar, dragit upp träd, slängt iväg bybor och mycket mer.

Visst finns det stunder då det verkar roligt att leka gud, att kunna ha en oändlig makt över sina tillbedjare och göra underverk ingen tidigare har skådat. Men om du skulle vara Gud, skulle du vara en god gud, som hjälpte människorna genom dina gudomliga handlingar, eller en ond gud, som straffade de otrogna och krossade ditt folks fiender? I Black & White 2 är valet ditt.

I Black & White 2 är du gud, kort och gott. Efter att aztekerna, trots de geografiska problemen, anföll det grekiska folket med en enorm arsenal, bestämmer du dig för att hjälpa grekerna och hämnas på de grymma aztekerna. Du teleporterar grekerna till en ö, där du kan börja bygga upp deras samhälle igen. Men vägen till hämnd är lång, till och med för en allsmäktig gud.

Black & White är ett strategispel där du kan välja vilken väg du ska gå för att besegra dina motståndare. Om du vill vara en god gud kan du bygga upp din egen stad så att det blir så pass ståtligt och imponerande som möjligt. Gör dina bybor glada, bygg tempel och monument, och se till att staden blir så stor. Om du lyckas göra en imponerande stad så kommer närliggande byar att emigrera till din stad och du kan få din fiende att byta sida och blir din vän.

Ifall du tycker detta låter mesigt kan du välja den onda vägen. Bygg en armé och ockupera de andra byarna. När de hamnar under din kontroll så kan du få byborna att gå med i din armé, vilket ökar din militära styrka mer och mer. Till slut tar du över din fiende, vilka har inget annat val än att kämpa med dig mot aztekerna.

Du kontrollerar världen med din allsmäktiga kraft, som representeras av inte vilken hand som helst, utan guds hand. Du kan flytta stenar, dra upp träd, slänga iväg bybor och mycket mer. Dessutom har du ett djur av valfri ras som kan hjälpa dig att bygga, samla resurser, bekämpa fiender och annat viktigt. Du måste lära honom vad som är rätt och fel, vilket kan göra honom god eller ond i sig. Dock finns det gränser till din makt, eftersom du inte kan göra eller bygga allting direkt. Efter att du har klarat vissa uppdrag får du tribut, som du använder för att köpa dina förmågor och byggnadsverk. Det kan vara allt från värdshus och fängelser till mirakel och gigantiska monument.

Black & White 2 lyckas ganska bra med det som det siktar på, att vara ett underhållande strategispel. Det är tillräckligt barnvänligt för att kunna spelas av alla åldrar, men samtidigt inte mesigt eller förenklande i sin stil och kan uppskattas av så väl 12- som 20-åringar. Man kan lätt roas av ens två samveten som uppmuntrar en att göra gott och ont…

Grafiken och ljudet fungerar bra och det finns många charmiga detaljer, som att man kan höra sin motståndare kommentera ens handlingar, både med fnysande sarkasm och vredesutbrott. Det är lätt att fastna i Black & White 2, med en svårighetsgrad som är varken för lätt eller för svår.

Men det finns fortfarande lite problem med Black & White 2, framför allt att man bara kan spela kampanjbanor med greker. Möjligheten att spela med azteker, norrmän eller japaner hade varit väldigt välkomna och en multiplayer-version hade verkligen gjort spelet mer intressant. Om man dessutom hade ordnat ens djurs rörlighet på banan och fått en aning bättre ordning på kontrollerna, hade detta spel verkligen varit i stjärnklass. Om ändå…

Omdöme: Black & White 2 skulle kunna vara så mycket mer om det bara ville, men lyckas ändå komma en bra bit på vägen. Med en fortfarande originell spelidé, ett roande upplägg och väldigt underhållande strategi kan vi alla se fram emot att en gång få vara gud.

Det Bra

  • Bra upplägg
  • Strategi som roar
  • Passar för alla åldrar

Det Dåliga

  • För lite av det goda
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi