Blue Microphones Lola

Av i i Recensioner, 3 Mer

Blue Microphones Lola

Blue är kända för sina mikrofoner. Nu ger de sig in på hörlursmarknaden. Lola är ett par välljudande hörlurar som även kan fungera som headset.

Det första som slog mig när jag packade upp hörlurarna Lola från det kaliforniska bolaget Blue Microphones var det mystiska utseendet. De är sannerligen unika, inte bara till utseendet utan även hur hörlurarna är uppbyggda. Jag tycker verkligen designen är tuff och vågad.

De flesta hörlurar och headset är konstruerade på liknande sätt. Byglar som spänns ut och håller lurarna mot huvudet med hjälp av en fjäder samt justering av bygelns höjd med en skjutbar mekanism är det absolut vanligaste. Lola är mycket mer komplext byggd med hjälp av en gångjärnsliknande mekanism för justering i sidled. När man spänner ut bågen viks två gångjärnsleder ut på vardera sidan. I höjdled finns ingen skjutbar anordning utan två roterbara leder. Originellt minst sagt. Även om kvalitetsintrycket är mycket högt kan jag ändå inte sluta fundera över hur alla leder håller i längden.

Lola har försetts med stora och djupa kåpor som omsluter öronen väl och de dämpar omgivningens ljud mycket bra. Det hörs inte heller speciellt mycket ljud ut till omvärlden. Man bör ha i åtanke att den robusta konstruktionen medför att Lola väger ganska mycket – 400 g närmare bestämt. Till en början kändes hörlurarna riktigt mysko att ha på sig, men när jag väl vant mig blev Lola oerhört sköna att använda, även under längre tid. Detta trots vikten. Allt hänger på att man justerar hörlurarna på rätt sätt, vilket som sagt var en vanesak.

Lola levereras med två sladdar. Den ena är imponerande lång – tre meter. Den andra är kortare – 1,2 meter – och har försetts med mikrofon och kontroll för iPhone och iPad. Den fungerar delvis även för Android, men knapparna för att byta låt funkar inte. Det går att lyssna på, pausa och starta musik samt prata och svara i telefonen. Volymen är påtagligt lägre när man ansluter en Android-enhet än en iPhone.

Mikrofoner på headset till mobiler håller sällan speciellt hög kvalitet. Mikrofonen till Lola är däremot riktigt bra. Skam vore det annars, Blue Microphones är ju främst ett företag som tillverkar mikrofoner. Ljudet är mycket klart och tack vare att mikrofonen sitter högt upp på sladden slipper man irriterande ljud från andningen. Vidare medföljer en 5 mm adapter samt ett praktiskt, mjukt fodral.

Så till det allra viktigaste – ljudkvalitén. Högtalarelementen är på 50 mm. Det borde innebära en riktigt bra bas. Och visst är basen bra. Den är emellertid inte lika kraftig som jag trott från början. Det finns hörlurar i prisklassen (Lola kostar i dagsläget ca 2600 kr) med betydligt kraftfullare bas. Däremot är basen otroligt distinkt. Man verkligen känner varje baston som en enskild ton eller trumslag som ett enskilt slag och inte alls grötigt som i vissa hörlurar. Det kompenserar mycket för att basen inte är speciellt kraftfull.

Mellanregistret och diskanten är också de mycket bra och nyanserade. Speciellt bra är mellanregistret. Jag provade olika musikgenrer såsom pop, rock, klassiskt och hårdrock utan att hitta några större svagheter. Jag kunde även höja volymen kraftigt – så kraftigt att det blev riktigt obehagligt högt – utan någon nämnvärd distorsion.

Blue Microphones kan mikrofoner och tydligen även hörlurar. Lola är mycket välljudande och sköna hörlurar med ett märkligt utseende. Hörlurarna har många styrkor men få brister. Den enda uppenbara svagheten är att basen kunde ha varit kraftfullare, men i gengäld är den underbart distinkt.

Specifikationer

DRIVERS

Type and size: 50mm, fiber-reinforced dynamic driver
Impedance: 42 ohms
Frequency response: 15Hz-20kHz
Enclosure details: Sealed enclosure with tuned damping materials

HEADPHONES

Weight: 397g
Dimensions closed: 21cm x 14cm x 12cm
Dimensions open: 18cm x 29cm x 12cm

INCLUDED ACCESSORIES

Soft case with cable storage pocket
1.2-meter audio cable with Apple iPhone/iPad controls and microphone
3 meter audio cable
3.5mm to 1/4″ adaptor

Det Bra

  • Tuff design
  • Dämpar omgivningens ljud mycket bra
  • Sköna att använda
  • Robusta
  • Mikrofonen
  • Distinkt bas
  • Mycket välljudande

Det Dåliga

  • Hur länge håller lederna?
  • Basen kunde ha varit kraftigare
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi