Blue Raspberry Premium Mobile USB Microphone

Av i i Recensioner, 6 Mer

Blue Raspberry Premium Mobile USB Microphone

Blues mikrofon Raspberry står i stor kontrast gentemot deras Yeti, främst gällande storleken. Raspberry är nämligen bärbar och ganska liten, men naggande god.

Jag har tidigare testat Blue Yeti. Med den försökte Blue inte bara rikta sig till den mer traditionella målgruppen utan Yeti såldes i ett paket med Watch Dogs 2 för att erövra varje gamers hjärta. Yeti är en stor pjäs med ett övertygande ljud. Nu är det en ny mikrofon från Blue som står i min fokus – Raspberry.

Design

Jämfört med Yeti, och även mikrofoner överlag i samma prisklass, är Raspberry liten. Den är tänkt att lätt kunna tas med vart man än går och levereras med ett mjukt fodral. Designmässigt är Raspberry en riktig läckerbit. Det känns som gammalt möter nytt – retro i ett modernt format. Avskalat, men sofistikerat.

Huvuddelen är mörkt silverfärgat. Därtill kommer vinröda inslag på fram- och baksidan i ett läderliknande material. Som pricken över i:et Blues snygga logga. Mikrofonen har en fällbart stödfot med gummifötter som dels gör att mikrofonen står stabilt och dels att eventuella vibrationer inte fortplantas till mikrofonen.

På sidorna sitter två vred för mikrofon- och hörlursvolym. Här finns Raspberrys enda svagheter. Mikrofonens ljud stängs av genom ett tryck på volymkontrollen och knappen är trög och därmed inte perfekt om man snabbt vill stänga av mikrofonljudet. Dessutom får man lätt ett raspande ljud då eller när man vill justera volymen.

Anslutningar och kompabilitet

Blue ansluts med USB till antingen dator eller en mobil eller surfplatta från Apple. En lightningkabel medföljer. Jag har använt mikrofonen med en Windows 10 dator och efter att ha anslutits till en USB-port hittades mikrofonen enkelt bland datorns inspelningsenheter.

Jag har inte testat att ansluta till någon iOS-enhet, men det ska bara ta några sekunder enligt manualen innan Raspberry kan användas efter att den anslutits. Inspelning kan ske via flera appar med stöd för Raspberry.

Man kan ansluta hörlurar på baksidan av Raspberry. Då mixas ljudet från mikrofonen direkt med den från datorn. Jag har inte upptäckt någon latens utan mixningen blev utmärkt. Mycket praktiskt.

Blue Raspberry har en infästning i fotstödet som passar många kamera- och videostativ. En adapter medföljer så att den kan användas med vanliga mikrofonstativ med större infästning.

Ljudkvalitet

Även om Raspberry är relativ liten jämfört med Yeti så har Blue inte tummat på ljudkvaliteten. Jag blev verkligen imponerad. Med denna kondensatormikrofon får man högkvalitativ inspelning även på språng. Den har 24 bitars ljud och en frekvensrespons mellan 20 – 20000 Hz. Återgivningen av såväl tal som musik är riktigt bra.

Mikrofonen är mycket känslig, men tack vare en teknik kallad intern akustisk diffusor (IAD) filtreras mycket av bakgrundsljudet bort. IAD kan liknas vid uppbyggnaden av väggar och tak i studior och konserthallar. Den är skapad med lamelliknande strukturer för att ljud inte ska ge eko eller buller i mikrofonen. Jag är emellertid tveksam till om Raspberry är att rekommendera vid stora LAN-partyn. Jag har inte kunnat testa mikrofonen i sådana extrema miljöer.

Principen för intern akustisk diffusor (IAD)

Blue Yeti har flera lägen för olika typer av ljudbilder. Exempelvis tvåriktad (bidirectional) och enkelriktad (cardioid). På så sätt får den fler användningsområden. Raspberry är enbart cardoid, alltså riktad mot dig, och passar därför mycket bra för podcast, spel, sång med mera där ljudet kommer rakt framifrån. Däremot är den inte bra vid intervjuer där man sitter på var sin sida av mikrofonen.

Omdöme

Om du av någon anledning vill ha bättre inspelningsljud än vad dagens headset klarar av även mobilt är Blue Raspberry ett mycket bra alternativ. Ljudkvaliteten är mycket bra och mycket av bakgrundsljudet filtreras bort. Raspberry ger verkligen toppeninspelningar vart man är. Dessutom är mikrofonen läckert designad. Men, smakar det så kostar det. Blue Raspberry kostar idag från 1800 kr.

 

Specifikationer

Allmänt

 • Typ av produkt: Mikrofon – USB, Apple Lightning
 • Kompatibilitet: iPhone, iPad, iPod, Mac, Windows
 • Mått och vikt (komponenter): 5.05 cm x 3.95 cm x 12.3 cm / 167.1 g
 • Rekommenderad användning: Instrument, vokal, röst

Mikrofon

 • Mikrofontyp: Kondensator för elektretmikrofon
 • Operativt läge för mikrofon: Hjärtformad (enkelriktad)
 • Inkluderade mikrofoner: 1
 • Anslutningsteknik: Kabelansluten
 • Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
 • Signal-till-brus-förhållande: 120 dB
 • Total Harmonic Distortion (THD): 0.5%

Anslutningar

 • Anslutningstyp: Mikrofon (minihörlurskontakt 3,5 mm)

Diverse

 • Inkluderade tillbehör: Mikrofonstativ, bärpåse, USB-kabel, stativadapter för mikrofon, Lightning-kabel

Det Bra

 • Läcker design
 • Fantastiskt ljud
 • Mycket bakgrundsljud filtreras bort
 • Kan ansluta hörlurar

Det Dåliga

 • Volymrattarna ger lätt skrapande ljud
 • Bråkigt att snabbt stänga av ljudet
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi