Burnout Dominator

Av i i Recensioner, 2 Mer

Burnout Dominator

”Burnout Dominator” är det femte spelet i Criterion Games Burnout-serie. Spelet har ett klassiskt upplägg där du genom att samla poäng låser upp tillgång till fler och fler bilar och banor. Du börjar din karriär i Classic-serien där du får manövrera klassiska amerikanare. I varje serie finns ett antal bilar och banor att låsa upp och när du har nått en viss poängsumma kan du avancera till en högre serie som innehåller en ny typ av bilmodell. Det slutliga målet är Dominator-serien och när du väl vunnit denna kan du skryta med din totala dominans.

Bilspel har en tendens att kunna bli ganska monotona att spela i längden. För att råda bot på detta har man i ”Burnout Dominator” valt att skapa omväxling genom att variera ”spelgrenarna” på olika banor. Till exempel går vissa banor ut på att försöka komma först i mål (race-läget) medan andra går ut på att samla så mycket poäng som möjligt genom att köra extra våghalsigt (maniac-läget). Den lite mer aggressiva bilföraren kan glädjas åt road rage-läget där det gäller att få så många motståndare som möjligt att krascha genom att preja dem av vägen (att göra så kallade takedowns). På varje bana kan du också roa dig med att leta efter genvägar som kan få dig att vinna ytterligare lite tid i din kamp mot klockan.

Burnouts och crashbreakers

Vad menas då med att “köra våghalsigt”? Jo, det som gäller är att ta sig fram med gasen i botten bland motståndarbilar och andra medtrafikanter på de snyggt designade stads- och förortsvägarna. Pluspoäng delas bland annat ut till den som vågar sig ut i motsatt körfält, kör farligt nära andra bilar eller gör snygga och långa drifts i kurvorna. Denna kamikazeliknade körstil höjer din boostmätare och när den är full kan du kicka in boosten (vilket medför en rejäl farthöjning) och försöka dig på en burnout genom att hålla boosten brinnande tillräckligt länge. Om du dessutom lyckas göra flera burnouts på raken kan du räkna med en rejäl poängbonus.

Vårdslös körning medför självklart risker och det är inte sällan som man finner sig själv bli inprejad i en bergvägg av en stridslysten motståndarbil eller mitt i en våldsam frontalkrock med en mötandes långtradare. För att hämnas på elaka motståndarbilar som fått dig att krascha kan du efter en krock utlösa en crashbreaker vilket innebär att du spränger din bil och på det sättet drar med dig motståndaren i fallet.

Tävla mot kompisarna

Till skillnad från sina föregångare saknar ”Burnout Dominator” ett onlineläge vilket säkert ses som ett stort minus av många. Även om man inte kan koppla upp sig och möta motståndare från hela världen kan man åtminstone utmana sina kompisar hemma i tv-soffan. Mulitplayerläget finns i två varianter: Party Play Mode där man endast använder en kontroll och där varje spelare kör samma bana i turordning, samt man-mot-man-läget där man tävlar mot varandra på en delad skärm. I mulitplayerläget kan man välja om man vill köra endast en spelomgång eller om man vill köra en serie bestående av ett antal olika grenar. Tyvärr kan man inte kombinera ihop de olika grenarna helt fritt vilket hade varit önskvärt.

Helhetsintryck

”Burnout Dominator” är ett underhållande bilspel som bjuder på häftig action blandat med en härlig spelkänsla. Den snygga grafiken och det rock/punkiga pumpande soundtracket bidrar även det till den adrenalinkick man får när man susar fram på vägarna med en hastighet som långt överskrider maxgränserna på våra svenska vägar. Även om spelkontrollen är väldigt lättskött är det inte alltid som reaktionsförmågan hänger med och det blir en och annan svordom när man ser sig själv krascha in i mittrefugen för fjärde gången på raken. Men det är också det som är tjusningen med spelet, att försöka bemästra de kraftfulla bilarna för att slutligen nå det ultimata målet: total dominans. För den som är ute efter ett actionspäckat biläventyr kan jag rekommendera ”Burnout Dominator” varmt!

Det Bra

  • Grym spelkänsla
  • Variation

Det Dåliga

  • Onlineläge saknas
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi