Carnival Games VR

Av i i Recensioner, 6 Mer

Tivolit är i stan. Spänn på dig VR-hjälmen och ha kul bland alla attraktioner. Du kan kasta boll, skjuta med bollar, kasta ringar med mera.

Vad kan vara roligare för invånarna i en liten ort som inte ens har en biograf än att ett kringresande tivoli kommer till staden? Nu behöver du inte ens vara i den småstaden utan i Carnival Games VR hamnar du mitt i tivolit med stånd runt omkring.
Men, när du precis startat spelet är nästan det enda du ser stängda stånd och låsta grindar. Du måste helt enkelt spela först och tjäna ihop tillräckligt mycket för att öppna attraktion efter attraktion – eller ska jag kalla dem minispel? Totalt finns tolv småspel vilket är lite tunt. Men å andra sidan är Carnival Games VR inget fullprisspel, utan ett budgetspel. Det gör att tolv spel är okej.

carnival_games_vr02En del fokuseras kring bollar. Exempelvis den klassiska där man ska kasta ner tomburkar med bollar. Eller att skjuta på rörliga mål med en pistol laddad med bollar. Eller att fånga en snabb baseboll. Eller kasta en basketboll. Andra spel går exempelvis ut på att fylla mjölkflaskor eller att kasta ringar på flaskhalsar. Är du duktig tjänar du biljetter som du sedan kan köpa diverse prylar och öppna nya attraktioner för.
Redan i första attraktionen upptäckte jag en av svagheterna i spelet. Det gällde att kasta bollar på de numera så välkända tomburkarna. Svagheten ligger snarare hos Playstation VR. Man använder en Move-kontroll för att ta tag i bollarna. Det visade sig inte speciellt lätt att få till den rätta svingen med kontrollen i hand. Men övning ger färdighet. Så även om kontrollen inte kändes hundraprocentigt tillförlitlig så funkade den skapligt i alla fall.

carnival_games_vr03Allt är enkelt upplagt. Du får klara instruktioner vad du ska göra och sedan är det bara att sätta igång. Varje spel varar dessutom bara några minuter. Enkelheten och den korta speltiden gör att Carnival Games VR kan vara kul att spela med ett gäng kompisar. Visserligen är det ett spel för enbart en spelare, men man kan likväl skicka hjälmen runt bland kompisarna. De som inte har hjälm ser ju allt på teven. Fast se till att ni bereder plats. Som bekant ser spelaren ingenting av omgivningarna och dessutom viftar hen med en Movekontroll. Som upplagt för en snyting om man inte ser sig för alltså.

Jag skrev nyss att Carnival Games VR är för en spelare (det står så på Playstation Store). En kul detalj är dock att det faktiskt finns minst ett spel där en kompis kan grabba en Movekontroll och hoppa in i spelet. Det är när man skjuter bollar på rörliga mål. Antagligen är detta en bugg, eller rest, från originalspelet. Spelandet med en kompis är nämligen allt annat än välgjort. Grafiken är klatschig vilket gör att den även tilltalar barn från 12 år (yngre barn bör inte spela med Playstation VR) och uppåt. Så Carnival Games VR är alltså även kul som familjespel.
Man tittar sig som sagt runt omkring för att navigera mellan olika stånd. Det här kan leda till lite trubbel. Movekontrollen fungerar ju inte bakom kroppen. Det var källa till irritation i början. Men, man kan enkelt flytta fokuset så att man slipper försöka använda kontrollen bakåt.
Man spelar snabbt igenom Carnival Games VR. Men speltiden kan förlängas med hjälp av några kompisar eller familjen. Det är enkelt och lättillgängligt och passar alla åldrar. Allt som allt är det ett hyfsat spel, men inte mer. Slutbetyget blir en svag sexa.

Det Bra

  • Lättillgängligt
  • Klatschig grafik
  • Kan spelas med kompisar även om det är för en spelare

Det Dåliga

  • Kontrollen kunde ha varit bättre
  • Bara tolv minispel
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi