Chariot

Av i i Recensioner, 7 Mer

Chariot

Du sliter. Du drar. Du knuffar. Du lyfter. Livet är tufft där nere i katakomberna när du ska ta dig igenom dessa med en galavagn i släptåg.

När kungen dör gäller det att hitta en lämplig plats att jordsätta honom. Vad gör man då? Jo, man tar galavagnen med kungens stoft och beger sig ner i katakomberna. Nu är dock dessa katakomber inte speciellt lättforcerade. Det är verkligen slitsamt är knuffa, dra och lyfta vagnen genom denna labyrintformade undre värld. Du har ett rep med vars hjälp du kan dra galavagnen och med stor energi dra upp den från plattform till plattform. Släpper du vagnen far den automatiskt iväg och det känns verkligen att utvecklarna lyckats få vagnen att följa tyngdlagarna på ett bra sätt.

Eftersom det handlar om en kunglig begravning måste kungen ha med sig så mycket guld och andra värdefulla saker till sin sista vila. Där kommer du in – samla allt du hittar men tänk på att du måste ha med dig vagnen. Du kan nämligen inte plocka upp de värdefulla sakerna själv.

De första nivåerna är inte speciellt svåra. Faktum är att de faktiskt är så enkla och lite enformiga att jag satt med en gäspning hängande ur ena mungipan under några nivåer. Därefter steg svårighetsgraden betydligt och vissa passager är verkligen utmanande. Då kommer även ett fåtal sorters fiender att försöka göra livet surt för dig genom att stjäla dina skatter. Vissa delar är troligtvis omöjliga att klara ensam. Där är det verkligen till stor hjälp att spela tillsammans med en kompis. Fast det finns tyvärr inget onlinespel utan ni måste sitta tillsammans och spela framför teven.

Förutom skatter finns även rullar med ritningar på nya prylar som gör livet enklare. Jag vill inte nämna för många, men en pryl är en förankring till din vagn så att du kan släppa taget utan att den rullar iväg.

När du har klarat en bana låses ett tidsläge upp där det gäller att vara så snabb som möjligt.

Chariot har en liten handling som berättas genom en berättarröst som för övrigt är riktigt bra. Den handlar om en girig kung som nu är död. Berättaren kommer dessutom med små kommentarer om kungen och andra allt eftersom man spelar. Berättelsen är fylld med ironisk humor som är riktigt lyckad.

Jag gillar Chariot samtidigt som jag är kluven. Spelet är väldigt snyggt i 2D där vissa effekter är riktigt snygga som när man går på en grön platta och blommorna flyger runt en. Spelet är kul, men vissa passager känns som om de går på rutin. Andra är däremot så svåra att det krävs co-op. Det är inte kul att inte kunna nå en skatt bara för att man inte har en kompis att spela med. Bortset från detta är Chariot en riktigt kul bekantskap som rekommenderas.

Det Bra

  • Utmanande
  • Humoristisk berättare
  • Bra fysik
  • Kul samarbete

Det Dåliga

  • Inget online multiplayer
  • Vissa delar är för svåra och kräver co-op
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi