Cinema

Av i i Recensioner, 3 Mer

Cinema

Med bildspel ska barnens kreativitet och språkkunskaper förbättras. Är det kul och lärorikt?

Svenska eller engelska, eller kanske något annat språk. Med Cinema kan barnen öva på språk på ett mycket fritt sätt. Det är bara att låta fantasin flöda.

Programmet är mycket enkelt uppbyggt. Skapa en bildserie av antingen de foton som finns med programmet eller med egna. Du kan använda såväl foton, som egna, ritade bilder. Varför inte skapa en tecknad serie? Eller ett bildspel över din semester? Perfekt för dig med digitalkamera.

Skriv därefter ner en kort textsnutt till varje bild. Hämta något skojigt ljud eller plocka fram mikrofonen och spela in din egen berättelse. Sedan är det bara att sätta sig och titta på mästerverket och visa det för kompisarna.

Programmet är mycket enkelt att använda, men gränssnittet känns stelt och tråkigt. Att hämta in egna bilder och ljud är givetvis den funktion som kan skapa mest glädje. Den här delen är dock gömd, eftersom det inte tycks vara meningen att eleverna själva ska hämta bilder. Det är mycket klokt i skolarbetet, där en lärare har många elever att undervisa.

I hemmet känns det dock bökigt att behöva gå in i en gömd specialmeny. Det hade varit bättre om man som vuxen kunnat göra ett val där import av bilder och ljud antingen är tillgängligt eller inte för barnen.

Att hämta in bilder och ljud till programmet är dock mycket enkelt under förutsättning att man behärskar grunderna i Windows. Man kan enkelt välja vilken del av bilden som ska visas. Tyvärr finns det ingen som helst möjlighet att ändra storlek på bilderna. Om man exempelvis har bilder med hög upplösning kommer enbart en liten del av bilden att visas. För att ändra bildens storlek måste man använda något annat grafikprogram, vilket givetvis är för svårt för många barn.

Omdöme: Cinema är ett utmärkt program i undervisningen för att stimulera kreativitet och språkinlärning. Vi på GameElite testar dock program och spel främst sett ur en hemanvändares synvinkel. För hemmet är Cinema för stelbent och tunt. Dessutom är hållbarheten kort, såvida barnet inte har ett stort intresse av att skapa bildspel. Betyget stannar därför på godkänt.

Det Bra

  • Enkelt att använda.
  • Ger barnen möjlighet att skapa egna sagor eller bildspel.
  • Man kan använda egna bilder och ljud samt använda mikrofon.

Det Dåliga

  • Stelt.
  • Det går inte att ändra en bilds storlek.
  • Varför är bilderna inte större?
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi