Condemned: Criminal Origins

Av i i Recensioner, 2 Mer

Condemned: Criminal Origins

Med hjärtat hårt dunkandes högt uppe i halsgropen tar Mats några kliv närmare mördaren, eller blir det hans undergång?

Jag har suttit på helspänn framför 360:an under ett antal timmar. Med kontrollen fastklistrad i handen har jag jagat en mystisk man som fått polisen att tro att jag mördat tre kollegor. Och vad är det med alla döda fåglar. För att inte tala om de äckliga zombies som har en tendens att dyka upp på de mest ruggiga ställena.

Condemned: Criminal Origins, ett av releasespelen till Xbox 360, är verkligen inget för hjärtsjuka. Spelet är oerhört ruggigt. Inte därför att det finns hundratals fiender, utan för den stämning utvecklarna lyckats skapa. Det finns nämligen ett överkomligt antal fiender. Dom har emellertid en förmåga att dyka upp lite här och där och skrämma skiten ur den som spelar.

Nu är det inte bara att ta hagelbössan eller automatkarbinen och mangla ner de läskiga varelserna. Visserligen har man stundtals hagelbössa eller pistol. Problemet är att man måste vara extremt sparsam med skotten. Att hagelbössan som man, strålande av lycka, lyckats ta från en fuling bara är laddad med två skott är ingen ovanlighet. Om man lyckas hitta ett vapen försett med sex skott kan man hoppa jämfota av ren lycka.

Istället för skjutvapen får man mestadels förlita sig på diverse tillhyggen. Skåpsdörrar, rör och kablar är användbara. Brandyxor och släggor gör än mer skada, men de är långsamma och risken att bli sårad är därmed större.

Nu är kanske fienderna inte så ruggiga i jämförelse med spelets atmosfär. Musiken är oerhört sparsam, men när något händer blir den, på klassiskt skräckmanér, intensivare. Den ligger emellertid fortfarande i bakgrunden och tar på inget sätt överhand över situationen.

Även ljuseffekter och den bittra miljön bidrar till att man befinner sig i en väldigt kuslig situation. Mer än en gång har jag hoppat till av min egen skugga eller av någon av dessa svartvita, flimrande scener som dyker upp just när man invaggats i en falsk trygghet.

Som slutkläm vill jag säga att Condemned: Criminal Origins definitivt inte är något barnspel. Brutala scener blandas med suggestiv mystik och lågmält rysande känslor som sitter kvar i kroppen långt efter man har slutat spela. Spelet är det av de bästa releasespelen till Xbox 360 som jag testat och betyget blir därför högt. Nian, som spelet får, står på oerhört stabil grund.

Det Bra

  • Jag ryser bara jag tänker på spelet.
  • Fantastisk atmosfär.
  • Så bra att det är mycket svårt att sluta spela

Det Dåliga

  • Det vore trevligt med lite mer ammunition, men å andra sidan skulle det antagligen förstöra en del av spänningen.
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi