Contrast

Av i i Recensioner, 5 Mer

Contrast

Välkommen till ett jazzigt 1920-tal. Välkommen till ett liv i skuggorna. Välkommen att hoppa in och ut ur skuggorna som du själv vill.

Contrast är ett spel som inspirerats av film noir-konsten. Precis som de gamla deckarfilmerna utspelar sig Contrast i en dyster värld. Men, i motsats till filmvärldens svartvita filmsätt är Contrast fylld av färg fast spelet utspelar sig i en mörk värld efter skymningen. Spelet blir en lek med ljus och skuggor.

När Didis mamma lämnar Didi ensam hemma för att sjunga på stadens jazzklubb gör hon det som en skugga. Alla, förutom Didi, lever nämligen som skuggor i en värld som håller på att rasa samman. Didi är en vanlig flicka med en låtsasvän – Dawn. Det är en speciell vän med en väldigt speciell egenskap – hon kan fritt hoppa mellan Didis vanliga värld och mammans skuggvärld. Givetvis blir det du som får spela som Dawn och det innebär att även du kan växla mellan dessa världar. Didis pappa umgås med gangstrar, men Didi längtar efter honom så mycket att hon, med hjälp av Dawn, vill återförena sina föräldrar. Avsaknaden av riktiga människor gör dock att spelvärlden är mycket ödslig.

Dawns förmåga att träda in och ut ur skuggvärlden ligger till grund för all problemlösning i Contrast. I den vanliga världen rör sig Dawn fritt i en snygg 3D-värld medan när hon hoppar in i en skugga blir hon svartvit och kan bara röra sig i sidled. Din uppgift är att använda den riktiga världen och skuggvärlden för att lösa alla spelets problem. Du kan exempelvis hoppa in i skuggornas värld och använda Didis föräldrar som plattform för att nå en balkong som Dawn absolut inte kan nå när hon befinner sig i 3D-världen. Ett annat exempel är när man startat en karusell och man med hjälp av hästarnas skuggor ska hoppa upp på ett hustak.

Det gäller att komma på hur skuggorna ska utnyttjas. Man kan exempelvis flytta föremål så att dess skuggor formar plattformar. Ett annat exempel är att man kan ta med sig en riktig låda in i skuggvärlden och med hjälp av skuggorna gå upp på en ramp som man annars inte skulle kunna nå. Den här skuggvärlden är finurlig och mycket användbar. Det är kul att lösa alla problem man ställs inför även om det ibland blir en del moment där man får prova sig fram innan man hittar rätt lösning. Överlag är dock problemlösningen lite väl enkel.

Min absoluta favoritdel av Contrast är när Dawn hoppar in i en skuggteater. Det är en interaktiv saga som helt och hållet utspelar sig i skuggvärlden. Allt eftersom sagan berättas gäller det för dig som spelare att lista ut hur Dawn ska få sagan att leva vidare så att hon och den noble riddaren kan förenas. Man stöter bland annat på en stor spindel, en drake och en hel del klurigheter.

Contrast har utvecklats av ett litet indiebolag, Cumpulsion Games, där endast sex personer har ingått i utvecklingsteamet. Med tanke på detta är Contrast en imponerande skapelse och det får mig att ha lite mer överinseende med att det faktiskt finns en del buggar i spelet. För som helhet har man lyckats skapa ett riktigt skönt spel med lagom svår problemlösning. Jag har spelat på såväl PC som Playstation 4 och oavsett plattform så är Contrast en vacker skapelse med ett skönt gameplay. Om du har Playstation Plus kan du för tillfället ladda ner och spela Contrast helt gratis på din PS4:a. Annars får du betala en slant, men spelet är inte speciellt dyrt.

Contrast leker en hel del med skuggvärlden och kombinationen 2D-spel i skuggor och fritt 3D-spelande är väldigt intressant. Det är därför synd att problemlösningen ofta är lite väl enkel och vid upprepade tillfällen fick jag någon tanke som började med ”tänk om”. Jag önskar att man utvecklat spelets grundidé än mer och gjort allt lite klurigare. Och sista tanken när jag spelat klart var ”tänk om spelet varit lite längre”. Men, som helhet är ändå Contrast kul och får en sjua i slutbetyg.

Det Bra

  • Skön lek med ljus och skuggor
  • Sköna karaktärer, speciellt tjejen Didi
  • Storyn

Det Dåliga

  • Kunde ha utvecklats mer
  • En del buggar
  • Avsaknaden av riktiga människor gör världen öde
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi