Cooler Master Masterset MS120

Av i i Recensioner, 1 Mer

Cooler Master Masterset MS120

MS120 är ett paket bestående av en mus och ett tangentbord. Båda avsedda för gaming.

Att Cooler Master tillverkar kylutrustning till datorer är välkänt. Det är dock inte det enda de tillverkar. De har även annan hårdvara för gamers i sitt sortiment. Bland annat detta paket med ett halvmekaniskt tangentbord och en mus.

Musen

Masterset MS120 kostar bara runt 800-900 kr beroende på var man köper det. Därför blev jag lite överraskad över musen. Den håller högre kvalitet än väntat, speciellt med tanke på att såväl mus som tangentbord har bakgrundsbelysning.

Det finns tre zoner med belysning – mushjulet, en ring runt loggan på ryggen samt en list baktill i musens nederkant. Hjulet och loggans ring visar vilken DPI musen är inställd på. Listen kan lysa i olika färger och färgschemat ställs in genom att samtidigt trycka DPI-knappen och någon annan knapp. Det finns cyklisk belysning där ljuslisten skiftar mellan olika färger samt åtta statiska färger. Det är alltså ganska sparsam belysning, men det räcker med tanke på att MS120 är en enkel mus.

Musen i MS120 passar såväl klo- som handflategrepp även om den är lite väl liten för att passa i min handflata helt och hållet. Musen ligger trots det ganska skönt i handen och är bra utformad rent ergonomiskt. Materialvalet är också bra och ger musen känsla av att vara lite dyrare än vad den i verkligheten är.

Förutom standardknapparna och mushjulet finns framåt- och bakåtknappar samt en DPI-knapp placerad bakom mushjulet. Den är placerad lite närmre hjulet än på vissa andra gamingmöss. Det är bra eftersom den då är lättare att nå. DPI-switchen växlar DPI i fyra steg med en hastighet på muspekaren från ganska långsamt till ganska fort. Det går heller inte att klaga på precisionen. Den är riktigt bra för prisklassen.

Tangentbordet

Tangentbordet i Masterset MS120 är halvmekaniskt. Det innebär att det består av en mekanisk och en membranbaserad del. Om det är bra eller inte är nog upp till användaren. Däremot är de mekaniska brytarna mycket högljudda. Irriterande högljudda enligt mig.

Värre är att tangenterna känns sladdriga och oprecisa. Det är viktigt att ha precisa tangenter att lita på inom e-sport. För den vardaglige spelaren, och då speciellt nybörjaren, är det inte av lika stor vikt. Trots det tycker jag att brytarna är av tveksam kvalitet.

MS 120:s tangentbord är riktigt färgsprakande. Även om belysningen har begränsat antal färger, och inte är av typen RGB som ger miljontals färger, tycker jag att Cooler Master verkligen inte sparat på krutet på detta tangentbord. Det finns nämligen många möjligheter att programmera MS120-tangentbordet.

Programmeringen sker helt och hållet genom att man trycker på Fn-tangenten tillsammans med någon annan tangent. Det går att få såväl statiska färger som olika färgkombinationer. Tangentbordet kan bland annat glimra i regnbågens färger eller i en enda färg eller på olika sätt reagera på en tangentnedtryckning. Det går att bestämma åt vilket håll ljuset ska röra sig och i vilken hastighet. Kort och gott är möjligheterna stora.

Det finns även multimediafunktioner som nås genom Fn-tangenten. Det är bland annat pause, mute och stega bland låtarna. Praktiskt.

Omdöme

Jag tycker att musen i Masterset MS120 är ovanligt bra för prisklassen. Det är en ganska enkel mus med bra, om än ganska sparsam, belysning, bra ergonomi och bra precision. Tangentbordet står i kontrast till musen tack vare ganska stora programmeringsmöjligheter vilket gör det till en levande julgran. Här tycks kvalitet fått stå tillbaka för bling bling. Gillar du belysning är tangentbordet fullt okej. Vill du däremot ha högre kvalitet på tangentbordet rekommenderar jag att titta på fristående tangentbord med eller utan belysning istället.

Det Bra

  • Musen håller bra kvalitet och precision
  • Avancerad belysning på tangentbordet
  • Mer avskalad belysning på musen
  • Bra ergonomi hos musen

Det Dåliga

  • Högljutt tangentbord
  • Sladdrigt och oprecist tangentbord
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi