Corsair Gaming K70 RGB Mechanical Keyboard

Av i i Recensioner, 3 Mer

Corsair Gaming K70 RGB Mechanical Keyboard

Corsair Gaming vill bryta ny mark gällande mekaniska tangentbord. Detta med Cherrys nya brytare MX RGB som ger en bakgrundsbelysning om miljontals färger på varje tangent.

Tyska Cherry är världsledande gällande brytare till mekaniska tangentbord. Nu har de lyckats lägga in 16,8 miljoner färger i varje tangent på tangentbordet och dessutom skapat individuell styrning av dessa vilket möjliggör extrema ljuseffekter. Grunden är de vanliga Cherry MX-brytarna brun, röd och blå vilket gör att Cherry MX RGB-brytarna har exakt samma känsla som de gamla Cherry MX-brytarna. Dessa brytare är Corsair Gameing först med att använda.

Eftersom ljuset är den stora nyheten i K70 RGB så är jag lite bakvänd i denna recension och börjar med bakgrundsljuset. Det är trots allt som så att man betalar ganska mycket extra för att få möjlighet till en extraordinär ljuseffekt (tangentbordet kostar i dagsläget runt 1700:-). Är man inte intresserad av belysningen så finns många tangentbord som är betydligt billigare, men som inte erbjuder denna iögonfallande effekt. Corsairs sådana motsvarighet till K70 RGB heter Vengeance K70.

Vad kan man då använda belysningen till? Jo, är du extrem kan du skapa fantastiska ljusshower med regnbågsfärgat tangentbord som pulserar och där vågor av färger sköljer över tangentbordet. Om det är speciellt användbart är jag dock tveksam till. Snarare är extrema ljusshower irriterande när man spelar. Det är mer ett sätt att sysselsätta sig genom att programmera ljusshowen samt givetvis ett sätt att impa på polarna med.

Däremot finns det många andra användbara funktioner med bakgrundsbelysningen. Låt olika delar av tangentbordet ha olika färger exempelvis. Då kan du gruppera dina knappar som du använder i dina spel efter funktion så att du lätt ser dem. En annan smart funktion är att koppla ett makro med en timer till en knapp. När du exempelvis trycker ner en tangent för att använda ett ”spell” (trollformel) börjar knappen lysa i en viss färg. Sedan räknar timern ner lika lång tid som det tar innan du kan använda detta ”spell” nästa gång. Så när knappen slocknar, eller återgår till sin ursprungsfärg, kan du kasta ditt ”spell” på nytt – mycket användbart.

Man styr alla lysdioder via den medföljande programvaran. Du kan skapa en enkel belysning på bara några minuter. Vill du däremot skapa en avancerad ljusshow så får du vara redo på att lägga ner en hel del tid. Det är nämligen en mycket avancerad programvara som kräver tid att lära sig. Och sedan är det mycket pillande med färger, gradienter, lager av färger och färgskiftningar innan man skapat sin ljusshow. Det är inget för mig att skapa riktigt avancerade shower utan jag vill att min belysning ska vara funktionell. Fast, det är kul att ladda ner andras verk från Corsairs hemsida och se vilka fantastiska möjligheter belysningen i K70 RGB erbjuder. Det är imponerande hur avancerade shower som skapats och hur mycket tid gamers måste ha lagt ner på sina ljusshower.

Nu till det som egentligen borde vara den normala inledningen på en sådan här recension – tangentbordets utseende och funktioner. Tangenterna ser ut som på flerparten av de mekaniska tangentbord som finns på marknaden eftersom tangentbordet använder Cherry MX RGB som bygger på Cherry MX. Tack vare en aluminiumplåt ovanpå plasten får K70 RGB dock en lyxig känsla. Den gör dessutom att tangentbordet får en robustare känsla.

Tangentbordet ser emellertid lite ovanligt ut på två sätt. Dels sitter tangenterna nästan ända ut till kanten. Normalt brukar det finnas en kant där. Dessutom, om man tittar på tangentbordet från sidan ser det nästan ut som om tangenterna hänger i luften vilket ser lite fästligt ut. En annan sak som slog mig vid första anblicken var att det inte finns några speciella makroknappar. Vill du ha sådana får du istället köpa storebror, Corsair Gaming K95 RGB, som är två-tre hundra dyrare än K70 RGB.

Alla, för spelandet, viktiga knappar är som sagt mekaniska och av typen Cherry MX RGB. Brytarna finns i tre modeller – brun, röd och blå. Samtliga tre brytare har olika egenskaper och det är nästan omöjligt att på förhand veta vilken typ som passar just dig. Därför kan det vara bra att testa olika tangentbord innan köp för att se vilken brytare som passar bäst. Du kan testa vilket tangentbord som helst med Cherry MX-brytare. Det behöver inte vara ett från Corsair.

Framkanten är, precis som i så många andra mekaniska tangentbort högt. Till och med mycket högt. Därför är det skönt att man skickat med ett avtagbart handlovsstöd i en gummiaktig yta. Det avlastar handloven på ett bra sätt.

Det finns ett gäng mindre, icke-mekaniska tangenter, längst upp till höger. De är relativt små, men det gör inget utan är snarare en fördel eftersom man på så sätt kunnat göra tangentbordet något kompaktare. Det är dels multimediaknappar med ett intressant hjul för volymjustering och dels två specialknappar. Den ena är till för att justera ljuset i sex nivåer och den andra för att stänga av Windowsknapparna. Denna sistnämnda knapp kan också programmeras för att stänga av några andra knappar. Vad är då vinsten med det? Jo, om det är någon knapp som du lätt kommer åt av misstag så kan det vara bra att stänga av den för att minska risken för missöden i spelet.

På bortre långsidan finns en skjutbrytare där man ställer in ”polling rate”, alltså hur ofta datorn läser av tangentbordet. Normalt är den på 1000 Hz vilket, motsvarar 1 ms responstid, vilket är bra. Har du har en gammal dator eller gamla tillbehör kan det hända att du måste sänka uppdateringsfrekvensen. Det görs för många andra tangentbord via programvaran, men det är smidigt med en brytare.

Så sist till den medföljande programvaran kallad Corsair Utility Engine. Det märks att Corsair har lagt ner mycket resurser på programvaran. Den är mycket avancerad, men ändå lätt att komma igång med och lätt att använda. Vill man sedan gå ner på djupet är det bra om man lägger lite tid på manualen för att verkligen förstå de avancerade funktionerna. Jag vill dock inte skrämma er. Om man inte vill gå på djupet så behöver man inte det utan då kan man använda de enklare funktionerna som räcker långt och som dessutom är mycket enkla att använda.

Systemet med profiler är mycket väl genomtänkt. Man kan skapa profiler för enskilda program. Alltså när du startar World of Warcraft så anpassas tangentbordet automatiskt till det spelet och tangentbordslayout, makron och annat blir tillgängliga direkt. Om du däremot sysslar med avancerad bildbearbetning i Photoshop så kan du få tangentbordet anpassat efter detta arbete istället.

Makron är enkla att skapa och dessa, liksom ljusscheman, samlas i olika listor som gör att de är lättillgängliga. Sedan är det bara att föra över de makron med mera man behöver till sin profil och ange vilka knappar de ska vara knutna till. Mycket enkelt och smidigt. Ett makro kan alltså användas i flera olika profiler.

Med Corsair Gaming K70 RGB sätter Corsair ribban högt gällande bakgrundsbelysningen. Men förutom fantastiska ljusshower så är K70 RGB bra på många andra områden också. Ergonomin är bra tack vare handlovsstödet. Programvaran är lätt att använda. Tangentbordet ger en robust känsla. Dessutom kan du trycka ner hur många tangenter som helst samtidigt – alla registreras (maximal n-key rollover). Något negativt? Tja, priset är högt och lär avskräcka många potentiella köpare. Betyget ligger och balanserar på gränsen till en perfekt tia men stannar på en nia. Kanske hade makrotangenter gjort så att vågskålen tippat över.

Det Bra

  • Bakgrundsbelysningen
  • Handlovsstödet
  • Robust
  • Lätt att använda programvaran
  • Avancerad programvara
  • Maximal n-key rollover
  • Snygg design

Det Dåliga

  • Högt pris
  • Inga makrotangenter (kan vara positivt också)
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi