CotBot City

Av i i Recensioner, 2 Mer

CotBot City

Nu kan de yngre barnen ta brandbilen och åka och släcka stadens bränder. Eller är det roligare att sälja glass? Och hur gör man om stadens papperskorgar blir fulla?

CotBot City har producerats av småbarnsföräldern Jaana Nykänen på Malmö-baserade Divine Robot. Hon har bland annat tagit hjälp av sin man som skapat grafiken. Spelet riktar sig till barn i åldern 3-6 år och eftersom Jaana har ett litet barn så borde hon veta precis vad en treåring vill ha. Givetvis är hon även medveten om att många barnspel kan bli väldigt dyra för en ovaksam förälder. Detta då det alltför ofta finns möjligheter till köp inifrån appen. Du kan dock vara lugn när du köper CotBot City eftersom det varken finns köp i spelet eller reklam.

CotBot City är ett gulligt spel där barnet ska sköta lite olika saker som finns i en stad. Man börjar med att bygga upp staden. Det finns några olika byggnader som placeras på rutor i staden. Eftersom spelet är för en yngre publik är rutorna inte på långa vägar så små som i vuxenspelet SimCity. Nej, här är allt stort och rejält vilket är jättebra.

När ministaden äntligen är färdigbyggd är det bara att grabba ett fordon och sedan åka runt i staden och göra enkla sysslor. Varje fordon har sitt eget lilla minispel. Väljer barnet brandbilen så åker hen och släcker bränder. Med skolbussen hämtas passagerare upp, men barnet måste först välja rätt biljett till varje passagerare. Roligast är det kanske att köra glassbilen. Fast, den bilen skiljer sig lite från Hemglass. Här finns nämligen även några udda saker som en morot. Divine Robot har också slängt in lite enkel sopsortering i form av ett minispel när man kör sopbil.

Det finns inget rätt eller fel i CotBot City. Det finns inga bestämda uppdrag som ska slutföras. Det finns inga fördefinierade regler och framför allt kan man aldrig misslyckas. Istället kan barnet helt fritt välja såväl stadens byggnader som vilka fordon hen vill köra. Det gör CotBot City mer till en lek än till ett regelrätt spel vilket jag tycker är mycket bra.

CotBot City är väldigt gulligt och passare bra till 3-5-åringar. Kanske är det i enklaste laget för en sexåring, men jag har inte provat. Grafiken är helt i 3D och även om den är enkel så är den snygg. Vi som testar spel till vuxna pratar en massa om grafik och i den jämförelsen ligger CotBot City efter, men vad gör det? Den passar perfekt till yngre barn och dessutom går spelet därmed även att spela på lite äldre surfplattor.

Egentligen finns bara en svaghet i CotBot City som är värd att nämna. Det är att jag gärna sett fler hus och fordon. Men å andra sidan kostar spelet ingen förmögenhet utan är billigt i jämförelse med riktiga leksaker. Har du ett förskolebarn som gillar bilar och andra fordon så är CotBot City ett bra köp.

Fotnot: Divine Robot har precis meddelat mig att fler byggnader och fordon kommer i en framtida uppgradering av CotBot City.

Det Bra

  • Kul att leka i staden
  • Gulligt
  • Passar bra till förskolebarnen
  • Mer lek än traditionellt spel
  • Ingen reklam eller köp i appen
  • Svenska

Det Dåliga

  • Lite fler fordon och byggnader hade varit bra
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi