Creative Outlier

Av i i Recensioner, 3 Mer

Creative Outlier

Enligt Creative är deras nya Bluetooth-headset designad för urbana pendlare och hälsoentusiaster. Det senare låter kanske lite kryptiskt, men låt oss reda ut det.

Tänk dig det här scenariot. Du gillar att lyssna på musik i din mobil men hatar sladdar. Samtidigt vill du spela på din Nintendo 3DS på tåget. Vad gör du? Inga problem med mobilen. Där kan du använda Bluetooth. Men Nintendo 3DS saknar Bluetooth. Du måste använda sladd. Ska du ha med dig två headset? Eller bara en med sladd? Med detta vill jag visa på hur mångfaldig Creative Outlier är. Den kan nämligen användas både med Bluetooth och med sladd. Mycket praktiskt. Headsetet kan därmed även användas när batteriet tagit slut. Fast, tänk på att du inte kan svara i telefon med headsetet om sladden är ansluten.

När jag ändå skriver om mångfald kan jag lika gärna fortsätta där. Du är inte begränsad till att lyssna via Bluetooth eller sladd utan du kan även använda USB eller ett microSD-kort (max 32 GB). Det senare är praktiskt om du har dåligt med batteritid i mobilen. Du kan välja mellan att spela upp låtarna i ordning eller slumpvis.

Mångfalden avspeglar sig också i designen. Outlier finns i två färger – vitt och svart men tack vare en avtagbar ring kring kåporna kan utseendet varieras. Sex färger följer med så om du kör utan ringar en dag får du en ny design för vardera av veckans dagar. Outlier har, förutom ringarna, en ganska neutral, men ändock snygg design. Headsetet är mycket lätt och sitter bra. De sköna kåporna sitter på öronen (on-ear). Kanske sitter de lite väl hårt mot öronen, men det är en vanesak. Tack var att det sitter så pass hårt går headsetet att ha på sig under joggingturen. Trots att Outlier inte väger speciellt mycket ger det ett bra och kvalitativt intryck.

Det är enkelt att koppla upp Outlier mot exempelvis din mobil via Bluetooth. Om du har NFC på din mobil är det än enklare. Då aktiverar NFC:n automatiskt din Bluetooth-anslutning och du behöver inte göra den initiala parkopplingen som för vissa kan kännas som lite komplicerad (det är samma sorts parkoppling som för alla typer av Bluetoothutrustning).

Ljudmässigt ligger Outlier bra till. När jag lyssnade på musik kändes ljudbilden mycket välbalanserad. Ingen nämnvärd distorsion vid höga volymer. Bas, mellanregister och diskant är alla bra i förhållande till headsetets prisklass.

Samtal hörs mycket bra, men mikrofonen hade ibland lite problem att fånga upp min röst vilket gjorde att de jag pratade med ibland hade svårt att höra vad jag sa. Det problemet tycker jag dock är vanligt bland mobila headset där mikrofonen sitter uppe vid örat.

Jag har även testat Outlier med de två bärbara konsolerna Playstation Vita (Bluetooth) och Nintendo 3DS (sladd). Headsetet funkar alldeles utmärkt, fast jag tycker att det har lite för klen bas i vissa spel. Enligt Creatives hemsida kan man få kraftfullare bas genom att ta bort ringarna (de kallas akustiska ringar). Det fungerade faktiskt till viss del, men jag hade velat ha ännu lite starkare bas. Märkligt nog står det inget om ringarnas akustiska funktion i manualen.

Det står heller inget om appen Buddy som endast finns till Android. Den gör så att du får dina SMS och andra meddelanden (SMS, WhatsApp, WeChat, LINE, Viber, Skype, Facebook Messenger med flera) upplästa i Outlier. Den informationen hittade jag återigen på hemsidan. Buddy har dock en klar begränsning för oss svenskar. Googles text till tal som appen använder finns inte på svenska. Värdelöst för svenska meddelanden, men funktionen fungerar alldeles utmärkt för engelska.

Så var det här med att Outlier är för hälsoentusiaster. Vad menas med det? Jo, när du är ute på din joggingtur kan du använda den inbyggda tidtagaren och hålla koll på dina varvtider. De läses upp i headsetet.

Batteritiden uppges till tio timmars musiklyssnande eller åtta timmars mobiltal. Det fick jag inte att stämma helt utan batteriet i mitt headset varade ungefär sju till åtta timmar med mestadels musik (Bluetooth) och spelande (Bluetooth, Playstation Vita) och lite mobilsamtal.

Jag är mycket förtjust i Outlier. Även om jag testat andra headset med något bättre ljud i denna prisklass så är ljudet riktigt bra och välbalanserat och om man tar av ringarna duger basen även skapligt i baskrävande spel. Outlier är ovanligt mångsidigt då det kan användas med och utan sladd och det har till och med microSD och USB. Det finns inte mycket negativt att säga. Det skulle vara att manualen saknar en del viktig information och att jag tycker att headsetet sitter lite väl hårt. Joggare håller nog inte med mig.

General specifications

Wearing Style
On-ear

Weight
Headphones: 93g (3.28oz)
1 pair of acoustic rings: 7g (0.25oz)

Adjustable Headband
Yes

Color
Black
White

Included Accessories
1 micro USB cable (1,5m)
1 stereo audio cable (1,2m)
6 pairs of Acoustic Rings

Specifications

Main Features
Volume Control, Connector Type, Near Field Communication (NFC)

Drivers
32 mm Neodymium

Frequency Response
20 Hz ~ 22 kHz

Impedance
24 ohms

Connector Type
Bluetooth 4.1
3,5 mm Connector
Micro USB

Cable Length
Micro USB cable: 1,2m
Stereo Audio Cable: 1,5m

Cable Style
Detachable stereo audio cable
Micro USB cable

Bluetooth Profiles
A2DP
AVRCP
HSP
HFP (HD Voice ready*)
*HD Voice requires supported smartphones and mobile networks.

Audio Codec
mSBC
SBC
FastStream*
*FastStream allows low latency wireless bi-directional audio streaming and voice communication with Creative BT-W2 Bluetooth USB transceiver. HD Voice requires supported smartphones and mobile networks.

Content Protection
SCMS-T

Operating Range
Up to 10 m

Software & Compatibility

Included/Downloadable Software
Sound Blaster Control Panel (Outlier)
Buddy

Supported Operating Systems
USB Audio: Computers with Windows 8.1/8/7/Vista, Mac OS X v10.6.8 or later
External Storage: Supports microSD cards of Class 4 and above, up to 32GB in FAT16/32 partition
External Storage Audio Format: Supports MP3 / WMA (up to 320kbps), WAV (up to 16-bit 48kHz PCM)

Supported Mobile Devices
Buddy: Android version 4.4 (KitKat) and above

Battery Specifications

Type of Battery
Rechargeable Lithium Ion 3.7 V 200 mAh

Charge via USB
5 VDC, 500 mA

Battery Life
Charge time: 2 hours
Play time: 10 hours
Talk time: 8 hours

Mobile Applications

App Name and Supported Platforms
Buddy (only available for Android devices)

Recommended Usage

Wireless Streaming
Yes

Music/Movies
Yes

Gaming
Yes

Chats
Yes

Sports
Yes

System Requirements

For wireless streaming
Compatible Bluetooth devices that support the Stereo Bluetooth Profile (A2DP)

For playback or recording via MicroSD slot
microSD or microSDHC cards up to 32 GB formatted in FAT/FAT32.
Common audio formats such as mp3, wma and wav up to 320 kbps.

For one-touch pairing
NFC-enabled devices

For direct connection to Line-in jack
Analog audio devices with a 3,5 mm output or RCA output

For Sound Blaster Control Panel
PC or Mac

Warranty
• 2-year limited hardware warranty

Det Bra

  • Bra ljud
  • Mångsidigt
  • Enkel, men snygg design
  • Lätt

Det Dåliga

  • Sitter lite väl hårt
  • Manualen saknar en del viktig information
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi