Creative Sound Blaster Blaze

Av i i Recensioner, 4 Mer

Creative Sound Blaster Blaze

Creative Sound Blaster Blaze är ett headset i det nedre prissegmentet. Är det ett prisvärt headset?

När det gäller hörlurar och headset så får man för det mesta ungefär vad man betalar för. Creative Sound Blaster Blaze är ett relativt billigt headset och därför var givetvis min förväntan på det inte speciellt högt satt.

Sound Blaster Blaze har en fjärrkontroll på sladden där man kan justera volym och snabbt stänga av micken vilket är praktiskt under spelsessioner. Knappen är dock lite trög och hela fjärrkontrollen osar lågpris, speciellt då det låter som om någonting är löst inuti. Men, den gör sitt jobb och tack vare en klämma går fjärrkontrollen att fästa på kläderna.

Det är inte bara fjärrkontrollen som känns lågpris utan kåpornas infästning i bygeln är rejält sladdriga. Det är visserligen för att ge god anpassning till huvudet, men är ändå inte kul. Vid en första blick på Sound Blaster Blaze ställde jag mig frågan – ”Är detta ett on ear eller over ear headset?” Innanmätet är nämligen ganska litet. Efter att ha testat Sound Blaster Blaze under längre sessioner kan jag konstatera att det går att stoppa in öronen i headsetet och använda det som over ear. Men det går också att placera kuddarna på öronen så att headsetet används on ear. Nu ska jag erkänna att Sound Blaster Blaze är mycket obekvämt hur man än använder det. Vid over ear får öronen dåligt plats i kupan vilket gör att det snabbt blir obekvämt. Placerar man headsetet på öronen (on ear) är det för liten yta som ligger an mot öronen vilket ger för högt tryck. Därför blir även då headsetet snabbt obekvämt.

Så till ljudkvaliteten. Sound Blaster Blaze låter inte speciellt bra. Eller rättare sagt, det låter ungefär som andra headset i prisklassen. Basen är viktig för många actionspelare. Den är fullt okej i Sound Blaster Blaze, inte mer. Mellanregistret är inte lika bra. Allt slätas ut och det är svårt att höra rena toner. Nu är i och för sig musiken inte det viktigaste i spel, men mellanregistret är ändå mycket viktigt, bland annat för att höra fotsteg. Sound Blaster Blaze är absolut inte bra gällande att urskilja fotsteg. Diskanten är okej för priset, men inte mer.

Mikrofonen är avtagbar och ger ett bra första intryck. Väl fastsatt på headsetet är mikrofonen mycket flexibel och kan ställas in precis som man önskar. Ljudkvalitetet är fullt okej, men som andra mikrofoner i denna prisklass får man räkna med lite brus och bakgrundsstörningar, men den är ändå fullt användbar.

Om jag ska erkänna så tycker jag att en gamer ska unna sig ett bättre headset än Sound Blaster Blaze. Om du har råd, lägg gärna på några hundralappar. Skillnaden är stor mellan ett headset som kostar 800 kr och Sound Blaster Blaze som idag kostar runt 400 kr. Den främsta svagheten hos Sound Blaster Blaze är att det är obekvämt att använda.

Specifikationer

Ljuddrivenheter: 40 mm FullSpectrum
Headset, frekvensomfång: 20 Hz ~ 20 kHz
Gränssnitt: 3,5 mm stereoingång + 3,5 mm mikrofoningång

Mikrofon

Typ av mikrofon: Bullereliminerande kondensator
Avtagbar: Ja
Frekvensrespons: 100 Hz ~ 18 kHz
Känslighet: -40 dBV/Pa

Det Bra

  • Obekvämt
  • Dåligt mellanregister
  • Dålig urskiljning av fotsteg
  • Sladdrigt
  • Låter som om något är löst i fjärrkontrollen

Det Dåliga

  • Har fjärrkontroll
  • Kan användas on ear och over ear
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi