Creative Sound Blaster Jam

Av i i Recensioner, 4 Mer

Creative Sound Blaster Jam

Creatives nya headset Sound Blaster Jam är lätt och trådlöst. Det passar bra för dig som vill slippa sladdden och som ogillar tunga headset.

Ett lättviktsheadset är skönt när man använder det under en längre tid. Här passar Sound Blaster Jam väldigt bra. Det passar utmärkt till mobilen eller att spela mobila spel på en enhet som stödjer Bluetooth eller NFC. Jag har exempelvis spelat på min surfplatta Nvidia Shield Tablet.

Sound Blaster Jam är som sagt ett lättviktsheadset och man märker knappt att man har headsetet på sig. Det är så pass lätt och dessutom klämmer det inte på öronen. Designen är inte märkvärdig utan headsetet ser ut som så många andra headset. Det sticker alltså inte ut från mängden.

Kåporna är helt fasta och vinklade något för att passa huvudets vinkling. Det funkar bra, även om passformen blivit än bättre om kåporna varit rörliga. Bygeln över huvudet är av plast och kan justeras. Däremot saknar den helt och hållet någon form av mjuk stoppning. Det gör dock inte speciellt mycket då headsetet är så pass lätt.

Det finns några knappar på utsidan av höger kåpa. Där finns volymknappar, en basförstärkningsknapp samt en multifunktionsknapp. Den sistnämnda knappen har som sagt flera funktioner. Med den svarar man och lägger på samtal, startar parning mot mobil eller annan Bluetooth-utrustning, sätter på och stänger av headsetet och hoppar till nästa låt när man lyssnar på musik.

Sound Blaster Jam är ett relativt billigt headset med tanke på att det är trådlöst. Därför förväntade jag mig ett ganska dåligt ljud. Sound Blaster Jam överraskade något och har ett hyfsat ljud i förhållande till andra headset i den prisklassen som jag provat. Ljudet är dock inte speciellt mjukt utan snarare vasst vilket kan vara en nackdel när man lyssnar på musik. Ljudet är trots det ganska nyanserat och såväl diskant som mellanregister är fullt okej. Basen är dock lite klen trots att headsetet har försetts med en basförstärkning. Denna förstärkning är speciellt användbart när man spelar spel, men den är inte speciellt kraftfull utan snarare en liten besvikelse. Jag har testat att spela på min surfplatta, datorn och mobilen med samma resultat – basen är väl klen.

Mikrofonen är inte speciellt imponerande, eller rättare sagt gör dess placering att ljudet inte imponerar. Eftersom mikrofonen sitter ända uppe vid örat blir avståndet till munnen väl långt och man hörs inte tillräckligt starkt. Därför blev det ibland svårt för den jag pratade med att höra vad jag sa, speciellt om jag var i lokaler med mycket ljud såsom varuhus.

Batteritiden är bra. Jag använde headsetet en hel dag för att spela spel, lyssna på musik och samtal utan att batteriet tog slut. Totalt ska man kunna använda Sound Blaster Jam under tolv timmar vilket gör att den normala användaren kan använda headsetet i minst ett par dagar utan att ladda det. Precis som på många andra headset medföljer ingen laddare utan enbart en kabel så att du kan ladda via datorn eller annan adapter.

Om du letar efter ett trådlöst Bluetooth-headset och har begränsad budget så kan Sound Blaster Jam vara ett alternativ. Med tanke på det inte alltför avskräckande priset har detta headset ett hyfsat ljud och det har alla nödvändiga funktioner. Sound Blaster Jam sticker dock inte ut från mängden utan är snarare ganska anonymt.

Det Bra

  • Lätt
  • Hyfsat ljud
  • Trådlöst via Bluetooth eller NFC
  • Bra batteritid

Det Dåliga

  • Vasst ljud
  • Klen bas
  • Mikrofonen
  • Kåporna är fasta
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi