Creative Sound Blaster Roar 2

Av i i Recensioner, 4 Mer

Creative Sound Blaster Roar 2

Vilka gamers bär med sig en portabel högtalare? Om inte varför? Sound Blaster Roar 2 är ett bra alternativ till dig som vill ha bra ljud på språng.

Uppföljaren till Creative Sound Blaster Roar är 20% mindre utan att för den skull ge avkall på ljudkvalitet och funktioner. Mitt första intryck av Sound Blaster Roar 2 var att den stående är likt en gammal hederlig transistorradio. Designen är helt okej, men sticker inte på något sätt ut från andra konkurrerande bärbara högtalare. Snyggaste detaljen är onekligen gavlarna där de passiva radiatorerna är placerade. Vid hög basgång pulserar dessa läckert. Sound Blaster Roar 2 finns i två färger – svart eller vit. Jag har testat den svarta.

Teknik

Sound Blaster Roar 2 är en kompakt bärbar högtalare med tre aktiva och två passiva högtalarelement. Det finns två 1,5″ stereohögtalare för diskanten och en 2,5″ subwoofer för bas och mellanregister. För att förbättra drivningen av elementen används två förstärkare – en för stereohögtalarna och en för subwoofern. Dessutom finns två passiva radiatorer som förstärker basen. De är placerade på gavlarna vilket gör att det känns lite oroligt att dessa ska komma till skada när man är på språng.

Ljudkvalitet

Jag börjar med att stänga av basförstärkningen helt och hållet. Då är basen ganska mager på bassidan. Ljudet känns därför lite slätstruket. Sound Blaster Roar 2 har dock två lägen för basförstärkning – TeraBass och Roar. Med TeraBass påslaget fås förstärkning av basen vid främst låga ljudnivåer. Den ska anpassas på ett vad Creative säger intelligent sätt och därmed ge en mer naturlig bas. Jag kan inget annat än hålla med Creative. Basgången blir mycket naturligare och den utan att för den skull ta över ljudspektrat.

Roar är en mer distinkt basförstärkning för den som älskar kraftig basgång. Ljudbilden blir då kraftigt förändrad åt bashållet. Här imponerar faktiskt Sound Blaster Roar 2. Den har mycket bas med tanke på att baselementet bara är på 2,5″. Man kan säkert tacka de passiva radiatorerna för en hel del av det.

Det var mycket pratat om basen, men den är viktig för många gamers. Hur är det då med mellanregister och diskant? Jo, om man stänger av basförstärkningen är de riktigt bra. Diskanten är mycket distinkt och mellanregistret gör bland annat talet tydligt. Mellanregistret och diskanten är även riktigt bra i TeraBass-läget. När Roar aktiveras sker en förändring. Talet är visserligen förtfarande tydligt men mellanregistret försämras, och då är det främst det lägre mellanregistret som påverkas. Det beror antagligen på att mellanregister och bas använder samma högtalarelement.

Anslutningsmöjligheter

Det finns flera anslutningsmöjligheter för Sound Blaster Roar 2. Dels Bluetooth 3.0 som gör det enkelt att trådlöst ansluta exempelvis mobilen eller surfplattan. Själva parningen är enkel och sedan går det snabbt att ansluta din mobil när du så behöver. Det går till och med att koppla upp två enheter samtidigt via Bluetooth. Fast det går bara att strömma ljud från en enhet i taget. Ännu enklare är det att använda NFC om din enhet har stöd för det. Då är det bara att lägga mobilen på ena hörnan av Sound Blaster Roar 2. Sedan sker allt automatiskt. Enkelt minst sagt. Tyvärr täcker mobilen en del av ljudfältet om Sound Blaster Roar 2 ligger ner. Det gör inte speciellt mycket men om du är finsmakare kan du märka en liten obalans hos diskanten. Har du Sound Blaster Roar 2 stående så täcks inget av ljudfältet.

Vad händer då om du får ett samtal när din mobil är ansluten till Sound Blaster Roar 2? Jo, du kan enkelt svara genom ett tryck på svaraknappen. Se till att mikrofonen är på och du kan prata handsfree via Sound Blaster Roar 2. Det funkar riktigt bra och ljudkvaliteten i mikrofonen blir bra såvida du inte är alltför långt ifrån högtalaren. Mikrofonen kan dessutom användas för inspelning.

Om du inte vill köra trådlöst finns ytterligare två möjligheter. Dels finns en vanlig 3,5 mm audiokontakt med vilken du kan koppla in de flesta analoga ljudkällor. Dels kan du använda USB. Du kan exempelvis koppla högtalaren till din dator via en micro USB-ingång. Tyvärr sker denna inkoppling inte automatiskt utan du måste först ladda ner och installera drivrutinerna från Creatives hemsida. Väl installerade kan du justera ljudet på flera sätt med bland annat en equalizer, crystalizer, surround och basförstärkning.

Det går även att koppla din Playstation 4 direkt till Sound Blaster Roar 2 via micro USB. Det funkar bra och ger bättre ljud än vad många teveapparater lyckas prestera. Men varför står det ingenting om detta i den medföljande manualen?

Det finns dessutom plats för ett microSD-kort som gör att du kan använda Sound Blaster Roar 2 som en MP3-spelare. Det finns inga avancerade funktioner utan allt du kan göra är att stega fram- och bakåt bland låtar och mappar. MicroSD-kortet kan vara på max 32 GB och det står inget i manualen om hur kortet ska formateras vilket är dåligt. Det visade sig att FAT32 fungerar men inte NTFS och exFAT.

Batteritid och laddning

Enligt Creative har Sound Blaster Roar 2 en batteritid om ungefär åtta timmar. Min erfarenhet är att batteriet inte håller riktigt så länge, speciellt inte om man kopplar på Roar-funktionen. Då faller batteritiden en del.

Det finns två sätt att ladda Sound Blaster Roar 2 vilket tar ungefär 2 ½ timme. Dels genom micro USB och dels via den medföljande nätadaptern. En toppendetalj är att det finns en USB-utgång där du kan koppla in din mobil och på så sätt ladda den.

Är Sound Blaster Roar 2 något för gamers?

Den främsta anledningen till att jag ville testa Sound Blaster Roar 2 var att ljudet är en viktig komponent när man spelar. Det är sällan man har ett bra bärbart ljud. Högtalarna på surfplattor och mobiler är inte speciellt bra. Det är oftast heller inte de i bärbara datorer. Då är det bästa alternativet ofta att använda ett headset. Jag vill framhäva det bärbara ljudet för gamers och det blev i det här fallet Sound Blaster Roar 2.

Sound Blaster Roar 2 är ett mycket bra alternativ för gamers på språng. Ljudet är riktigt bra och högtalaren är lätt att använda oavsett om man använder en mobil, surfplatta eller dator. Många gamers värdesätter en bra basgång och här jobbar Sound Blaster Roar 2 på riktigt bra.

Om du har dåligt ljud i teven där hemma kan du använda Sound Blaster Roar 2 som ett budgetalternativ till din teve eller Playstation 4. Det är inget toppenalternativ, men det fungerar om du inte har råd med bättre.

Slutomdöme

Creative har lyckats pressa in mycket i den relativt lilla Sound Blaster Roar 2. Underbart ljud är det första och viktigaste. Men andra positiva saker är att den har flera alternativa inkopplingsmöjligheter, att den kan användas som externt batteri och att det är enkelt att använda den som handsfree till mobilen. Sound Blaster Roar 2 passar dessutom bra till gamers. Det som oroar mig mest gällande Sound Blaster Roar 2 är radiatorerna på gavlarna. Hur ömtåliga är de?

Specifikationer

Mått: Högtalare: 51,0 x 188,0 x 109,0 mm, Strömadapter: 1,7 m, USB-kabel längd 0,7 m

Vikt: Högtalare: 1 kg, Strömadapter: 150 g, USB-kabel: 26 g, Stickkontakt: 17 g

Bluetooth version: Bluetooth 3.0

Bluetooth profil: A2DP (Stereo via trådlös Bluetooth), AVRCP (Bluetooth-fjärrkontroll), HFP (Hands-free Profile)

Codecs som stöds: aptX, SBC, AAC

Systemkrav

För trådlös strömning: Kompatibla Bluetooth-enheter som stöder Stereo Bluetooth Profile (A2DP)

För uppspelning eller inspelning via microSD: MicroSD-kort av klass 4 eller högre, upp till 32 GB Spelar ljudformat som mp3, wma och wav. Stöd för MP3 och WMA på upp till 320 kbps. Ej stöd för WMA Pro/Lossless.

För sammankoppling med ett tryck: NFC-kompatibla enheter

För direkt anslutning till ljudingången: Analog ljudenhet med 3,5 mm- eller RCA-utgång

För programmet Sound Blaster Control Panel: PC med Microsoft Windows 7, 8 eller 8.1
Mac med Mac OS 10.6 till 10.10

Paketets innehåll

Sound Blaster Roar 2
Nätadapter
Utbytbar stickkontakt
Micro USB-kabel
Användarmanual
2 gummiklistermärken

Garanti

2 års begränsad maskinvarugaranti

Det Bra

  • Bra ljud
  • Enkel att koppla in
  • Kan användas som externt batteri
  • Passar bra till gamers

Det Dåliga

  • Hur ömtåliga är radiatorerna?
  • Mellanregistret påverkas en del av Roar
  • Manualen är inte komplett
  • Designen sticker inte ut
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi