Creative Sound BlasterX G1

Av i i Recensioner, 6 Mer

Creative Sound BlasterX G1

Creative Sound BlasterX G1 är ett litet bärbart ljudkort för dig som vill ha surroundljud och lite andra finesser till datorn eller Playstation 4.

Det lilla ljudkortet Creative Sound BlasterX G1 ansluts till en USB-port och med hjälp av drivrutinprogrammet BlasterX Acoustic Engine Pro fås ganska omfattande möjligheter att anpassa ljudet. Ljudkortet passar dessutom till din Playstation 4.

Du ansluter valfria stereohörlurar eller headset till ljudkortet och får då tillgång till 7.1- eller 5.1-kanalers ljud. Eftersom du enbart har två högtalarelement i ett par stereohörlurar får du givetvis inget äkta surroundljud. Istället skapar Sound BlasterX G1 ett virtuellt sådant. Hur fungerar då det? Jo, hjälpligt. Det märks att man får mer nyanserat ljud. Däremot får man inte det distinkta surroundljud som ett äkta system ger. Det är svårt att exakt avgöra varifrån ljud kommer, men ljudkortet ger mer rymd åt surroundljudet hos Sound BlasterX G1 än när man använder vanlig stereo.

Sound BlasterX G1 är främst tänkt för spelande, men fungerar givetvis även när man tittar på film eller lyssnar på musik. Vinsten är inte lika stor när man lyssnar på musik, men tack vare BlasterX Acoustic Engine Pro kan man anpassa ljudet efter ens egna ljudreferenser och man kan ha olika inställningar för musik, film, spel med mera. Det är enkelt att skapa egna profiler och dessutom följer det med profiler till några spelgenrer och ett litet antal spel såsom racingspel, Metal Gear Solid 5, Dota 2, RTS-spel och The Witcher 3. Det finns en hel del inställningsmöjligheter såsom equalizer, surround, crystalizer, basförstärkning och dialogförbättrare.

Sound BlasterX G1 har intressant funktion – det så kallade scoutläget. Det förstärker fotsteg vilket fungerar hyfsat. Skillnaden är inte enorm, men märkbar och kan givetvis innebära en fördel i exempelvis multiplayer FPS-spel. Scoutläget i Sound BlasterX G1 är inte lika bra som i storebror G5. Det beror främst på att G5 kan kopplas upp mot ett riktigt surroundsystem medan G1 har ett virtuellt surroundljud.

Hörlurar och headset ansluts till en kontakt på ljudkortet. Många headset har separata kontakter för ljud och mikrofon. För att ansluta ett sådant headset behövs en y-kabel som anpassar de två kontakterna på headsetet till den enda på ljudkortet. Tyvärr följer det inte med någon sådan kabel.

Sound BlasterX G1 stoltserar med ett bra ljud. Det ger mer rymd snarare än riktigt surroundljud åt dina stereohörlurar. Den största vinsten tycker jag ligger i de omfattande möjligheterna att modifiera ljudet med BlasterX Acoustic Engine Pro.

Specifikationer för Sound BlasterX G1

Äkta 7.1 HD-surroundljud

Sound BlasterX G1 stöder 7.1-kanalsljud på datorn för att uppnå realistiska ljudeffekter i spelet med näst intill perfekt återgivning och positionering.

BlasterX Acoustic Engine Pro Application till PC

PC-programmet BlasterX Acoustic Engine Pro erbjuder en aldrig tidigare skådad nivå av anpassning av ljudprofiler och garanterar bästa ljudrealism. Det ökar klarheten, vidgar känslan av virtuell rumsförnimmelse och stärker basen, så att du får uppleva ljud i biografkvalitet i ditt eget hem. Hela 17 olika förinställda ljudprofiler gör det möjligt att förbättra de avgörande ljuddetaljerna i spel från olika genrer, som Counter-Strike®: Global Offensive, Call of Duty®-serien, Dota® 2 med flera.

Scout Mode

Aktivera det så kallade Scout Mode via Acoustic Engine-programmet för att göra det lättare att höra när fienden närmar sig på håll, och på så sätt få en taktisk fördel.

X-Plus-signatur till Creatives Sound BlasterX H5-headset

Använd ljudkortet tillsammans med BlasterX-seriens populära H5-headset för att med hjälp av en särskild X-plus-konfigurationsapp programmera ljudkortet med skräddarsydda ljudsignaturer till olika tävlingsinriktade spel. De unika inställningarna för ljudsignaturer är förprogrammerade i ljudkortet, så du behöver inte oroa dig för programinstallationer när du är ute och reser eller är på turnering.

Uppspelning och inspelning av ljud i hög upplösning

USB-anslutningen stöder högupplöst ljuduppspelning på upp till 24-bit/96kHz, och ljudinspelning på upp till 24-bit/48 kHz, om ljudkortet till exempel används till podcasts eller videosamtal på PC eller Mac.

Huvudförstärkare med låg utgångsimpedans på 2,2 ohm

Sound BlasterX G1 fungerar med gamingheadset och känsliga in-ear-modeller från 16 Ω till 300 Ω med fullt detaljerad klarhet.

Creative ALchemy

Creatives ALchemy-program garanterar surroundljud i legendariska spel.

Ljudstandarder

OpenAL, EAX ADVANCED HD 5.0

Det Bra

  • Mer rymd åt ljudet
  • Bra möjligheter att anpassa ljudet
  • Passar både PS4 och dator

Det Dåliga

  • Ingen äkta surroundkänsla
  • Följer inte med någon y-kabel
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi