Creative Sound BlasterX Katana

Av i i Recensioner, 6 Mer

Creative Sound BlasterX Katana

Sound BlasterX är en soundbar som placeras under datorskärmen. Den är speciellt utvecklad för datorspelare, men kan även användas till PS4, Xbox One eller teven.

De traditionella högtalarna dominerar fortfarande bland datorspelare. Högtalare i form av soundbar har emellertid blivit mycket vanliga bland tv-tittarna och konsolspelarna. Creative Sound BlasterX Katana är soundbar tänkt att placeras under skärmen. Den är speciellt utvecklad för gaming, men passar givetvis även andra som vill ha en soundbar.

Katana kan även anslutas till Playstation 4, Playstation 4 Pro och Xbox One via en optisk kabel. Ljudlimpan kan även anslutas till Playstation 4-familjen via USB. Det innebär att även Playstation 4 Slim går att ansluta. Den konsolen saknar nämligen optisk utgång.

Skrivbordet hemma är ganska litet och jag har fått göra en speciallösning för att få plats med mina högtalare. Givetvis blev jag då extra intresserad av Katana. Den lät som ett utmärkt val för mig. Glad i hågen packade jag upp och skulle installera ljudlimpan med tillhörande bashögtalare. Oops, min skärm hade visst en stor fot. Katana passade inte under skärmen och dessutom gick den inte att placera direkt framför heller eftersom skärmens fot var för hög. Den fick placeras en bit framför skärmen och kom därmed för nära mig. Det blev till att lägga vikt kartong under soundbarens fötter. Då kom Katana högre upp och jag kunde placera den precis framför skärmen. Resultatet blev mycket snyggt. Kanske snyggare än om Katana placerats under skärmen.

Jag tycker dock att Creative skulle ha tänkt till lite mer när de konstruerat Katana. Många skärmar har stora fotplattor som är i vägen. Katana levereras med vägghållare. Varför finns inte en extra uppsättning fötter eller justerbara sådana? Det hade löst mitt, och säkert många andras problem.

Designmässigt är Katana mycket lyckad. Den är mycket snygg där den placerats framför min skärm. Undersidan har försetts med programmerbar RGB-belysning med totalt 49 LED-lampor. Att det skiftar i alla tänkbara färger på undersidan är verkligen läckert. Tack vare  belysningssystemet som kallas Aurora Reactive kan man anpassa belysningseffekterna och skapa en egen unik profil som förhöjer spel- och filmupplevelsen.

Konstruktionen med aluminium på ovansidan inger ett bra kvalitetsintryck. På ovansidan finns två högtalarelement samt fem knappar. Det är strömbrytare, volymkontroll, val av ljudkälla samt SBX.

Konstruktörerna har dock inte tänkt till på alla fronter. Mikrofoningång och hörlursuttag sitter på baksidan. Hur kul är det? Jag måste vicka Katana framåt för att sätta i och ta ur kontakterna. Än svårare måste det vara för den som har Katana under skärmen. Om jag ska vara ärlig så är detta ren idioti. Jag och många gamers kopplar regelbundet in och ur headset och/eller mikrofon. Då kan man inte böka med kontakterna utan de ska givetvis sitta lättillgängligt på fronten eller sidan.

Om jag fortsätter på samma tema så finns en USB-ingång där man kan ansluta ett USB-minne. Perfekt förutom att den också sitter på baksidan. Det gör inget om man alltid har minnet anslutet, men det fungerar dåligt om man vill sätta i och ta ur minnet frekvent. Om jag ska fortsätta klaga så hade jag gärna sett en mute-knapp på Katana. Det har jag inte sett på många soundbarer, men grundtanken med Katana är att den ska placeras framför spelaren på skrivbordet och då hade en sådan knapp varit läglig. Det finns dock en mute-knapp på den medföljande fjärrkontrollen.

Katana har en hel del anslutningsmöjligheter. Anslutningen för USB-minne har jag nämnt. Det som skiljer Katana från många ljudlimpor är USB-kontakten där man ansluter sin dator eller Playstation 4. Dessutom kan du ansluta via optisk kabel och 3,5 mm ljudingång (AUX). Det finns Även en mikrofoningång. Du kan också ansluta din mobil via Bluetooth. Däremot finns ingen HDMI-ingång. Det beror säkert på att Katana främst riktar sig till datoranvändare, men många kommer säkert sakna en HDMI-ingång.

Ljudmässigt toppar Katana mina förväntningar. Soundbaren har stöd för 24-bitars, 96 kHz Dolby Digitalljud via USB-ingången. Totalt har Katana fem högtalarelement inklusive en separat 5,25 tums (133 mm) bashögtalare. Det finns två 2,5 tums (63,5 mm) element för mellanregistret som riktas uppåt och två 1,3 tums (34 mm) diskantelement riktade framåt. Det finns tre separata förstärkare för bas, mellanregister och diskant. Det ger en bra ljudbild. Basen är bra och om man ställer in Katana i gamingläget blir det in riktigt dunkande bas. Ljudbilden kan enkelt ändras med det medföljande programmet Sound Blaster Connect där även RGB-belysningen kan programmeras. Man kan höja ljudet rejält innan man får distorsion, så pass högt att det för längesedan blivit allt för högt för mina öron då jag har Katana enbart några decimeter framför mig. Med en effekt om 75 W RMS/150 W toppbelastning kan Katana fylla upp ett rum utan någon distorsion. Trots att Katana är en ganska liten soundbar har man tack vare ett virtuellt 7.1-ljud lyckats bredda ljudet bra. Det ger volym och utfyllnad av rummet  för den som ansluter via USB. Den som ansluter via optisk kabel får 5.1-ljud.

Katana är en liten soundbar anpassad för att passa datorskärmar. Trots att den är så liten ger den ett kraftfullt och bra ljud. Ljudkvaliteten toppar mina förväntningar, men givetvis har det lilla formatet sina begränsningar. Jag kan rekommendera Creative Sound BlasterX Katana till alla som vill ha en soundbar istället för konventionella högtalare på sitt skrivbord. Fast helt optimerad för gaming är inte Katana då kontakterna för mikrofon och hörlurar sitter på baksidan. Katana fungerar även bra framför teven och med konsol. Fast, personligen tycker jag bättre om en större soundbar alternativt separata högtalare.

Det Bra

  • Välljudande
  • Många anslutningsmöjligheter
  • Snygg design
  • Programmerbar RGB-belysning
  • Basen

Det Dåliga

  • Mikrofongång och hörlursutgång sitter på baksidan
  • Mellanregistret är något klent
  • Anslutning för USB-minne sitter på baksidan
  • Inga justerbara fötter
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi