Creative Sound BlasterX Vanguard K08 RGB Mechanical Gaming Keyboard

Av i i Recensioner, 3 Mer

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 RGB Mechanical Gaming Keyboard

Creative har gett ut sitt första tangentbord för gamers. De har valt att gå sin egen väg med specialutvecklade brytare. Hur fungerar det?

Det är 30 år sedan det första Sound Blaster ljudkortet släpptes. Sedan dess har Sound Blaster gjort sig ett stort namn inom ljudkort. Creative har utökat Sound BlasterX-serien med flera andra typer av produkter. Jag har nyligen testat Creatives första spelmus, Sound BlasterX Siege M04 Precision. Den fick högt betyg och nu står tangentbordet Vanguard K08 under luppen.

Design

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 är ett tangentbord för gaming. Det är snyggt designat med sköna tangenter. Samtliga standardtangenter finns med. Därtill kommer fem makrotangenter till vänster samt sju multimediatangenter. De är praktiskt placerade uppe till höger. Förutom tangenterna finns även en rulle att vrida på. Den är till för att justera volymen och är mycket praktisk och ger dessutom tangentbordet ett lite tuffare utseende. Praktiskt nog har Creative placerat mute-knappen till vänster om rullen och helt separat från övriga tangenter. På så sätt kan man snabbt nå den utan något strul.

Vanguard K08 har helt anpassningsbar LED-belysning där varje tangent, förutom multimediatangenterna, kan programmeras i miljontals färger. Programmeringen är enkel med några förprogrammerade alternativ samt möjlighet att skapa helt egna ljuseffekter.

Vanguard har ett avtagbart handledsstöd som är helt av plast med undantag från gummifötterna. Det är dock lite halt på ovansidan. Konstruktionen är inte helt bra då stödet fästs med små hakar som enbart gör att den inte glider. Får du för dig att lyfta tangentbordet följer däremot inte handledsstödet med.

USB-kabeln är både tjock och klumpig. Anledningen till det är att det är två kablar i en. Den ena går till tangentbordet, den andra är genomgående och ger en USB-kontakt på tangentbordet. Praktiskt för musen, men det hade varit bra med en USB-hubb så att man även kunnat ansluta ett headset.

Programvara

Ledbelysning, makron med mera styrs från programvaran Sound Blaster Connect. Med den kan man bland annat även styra övrig Sound BlasterX-utrustning såsom musen Siege M04 Precision.

Sound Blaster Connect är enkel att använda och förutom makron och belysning kan man inte göra speciellt många inställningar – polling rate och repetition av tangenter, det är allt.

Makroredigeraren är enkel att använda och kan användas för både mus och tangentbord. Man kan ange makron för samtliga tangenter och är alltså inte begränsad till de fem makrotangenterna. Man kan spela in makron i redigeraren, men inte direkt i ett spel eller program.

Samtliga förändringar man gör lagras i tangentbordet. På så sätt kan de användas till flera datorer.

Sound Blaster Connect är buggigt. Bland annat finns två versioner av programmet i min dator. I den första versionen kommer jag åt Katana (högtalare) och Siege (mus). I den andra finns återigen Siege nu tillsammans med Vanguard fast utan Katana. Har försökt avinstallera version ett, men hittar ingen möjlighet till det.

Prestanda

Medan många andra tangentbordstillverkare har valt den säkra vägen med Cherry MX-brytare går Creative sin egen väg. De har valt att samarbeta med Omron. Tillsammans har de designat PRES (Perceive-React-Execute-Switches). Det är en brytare med egna egenskaper som särskiljer sig från många andras. Tangenterna aktiveras tidigt – efter 1,5 mm – i jämförelse med merparten av brytare på marknaden. Den totala anslagslängden är också kort – 3,5 mm.

Jag har testat tangentbordet under några veckor och tycker att brytarna fungerar mycket bra. Vanguard K08 är toppen för såväl spel som kontorsjobb. Kanske att motståndet kunde varit lite mindre för att helt passa min smak helt och hållet. Förutom det korta anslaget är brytarna dessutom ganska tysta. Det hörs inte något högt och tydligt klickande ljud. Det är bra för mig eftersom jag gärna använder mitt tangentbord även till kontorsjobb såväl dagtid som kvällstid. Åtminstone blir frugan gladare som slipper höra så mycket oljud.

Sound BlasterX Vanguard K08 har 26 tangenters roll-over. Den registrerar alltså 26 tangenter nedtryckta samtidigt. Det är mer än tillräckligt för mig.

Slutord

Precis som med musen Siege M04 Precision har Creative lyckats bra med Sound BlasterX Vanguard K08. Det är vågat av dem att välja att utveckla brytare med Omron. Resultatet är dock mycket bra. Tangentbordet är skönt att använda och snyggt med Aurora-belysningen som pricken över i:et.

Det Bra

  • PRES-brytarna är mycket bra
  • Ganska tyst
  • USB-port
  • Multimediatangenterna är väl genomtänkta

Det Dåliga

  • Handledsstödet
  • Tjock och klumpig kabel
  • Buggig programvara
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi