Dark Horizon

Av i i Recensioner, 3 Mer

Dark Horizon

Bland Paradox Interactives nya spel hittar vi Dark Horizon, en stridssimulator med rymdskepp. Det är svårt att sätta ett exakt namn på vad spelet är för något, för det är någon sorts hybrid mellan rollspel, action och simulator.

Man spelar en stridspilot och kör igenom olika uppdrag med varierade mål, men som i slutändan egentligen handlar om att skjuta ner motståndarna. Actiondelen är ganska bra gjord och styrningen är hyfsat avancerad utan att vara allt för jobbig att lära sig. Vapnen fungerar ganska bra och den artificiella intelligensen är lagom utmanande.

Beroende på vilken situation man är i kan man också välja olika modes på rymdskeppet. Genom att sänka temperaturen hamnar man i ”shadow-mode” då man blir i princip osynlig medan vapnen blir klart sämre. Om man istället höjer temperaturen så hamnar man i ”corter-mode”. Vapnen gör mer skada i detta läge men ens sköldar försvagas kraftigt och skeppet tar mer skada om man blir träffad.

På de stora hela fungerar striderna ganska bra även om de kan bli lite väl repetitiva ibland. Samtidigt som Dark Horizon uppenbart är ett actionspel finns det gott om inslag av rollspel i det genom radiokommunikation från ens vänner och överordnande. Detta kan ofta vara en positiv egenskap, men här blir det bara tråkigt. Det blir för långsamt och segt för ett actionspel och får platt och odjupt för att vara ett rollspel. För lite av allt och för mycket av inget helt enkelt.

Grafiken är väldigt bra och det är en klar fröjd att titta på. Tråkigt nog kan man inte säga det samma om ljudet. Musiken är bra men ljud effekterna är låga och tråkiga och skapar bara en distans till spelet.

Man kan analysera alla delar av ett spel, men det som egentligen är viktigt är hur roligt det är och sanningen är att Dark Horizon blir tråkigt väldigt fort. Det känns som man gör samma sak om och om igen och inte på ett positivt spännande sätt som i ett actionfyllt skjuta-skjuta-spel utan mer som en tråkig väntan på att något nytt ska hända. Att det dessutom inte finns något flerspelarläge är bara galet. Att man fortfarande, 2008, kan tillverka actionspel utan denna funktion är för mig helt ofattbart. Hade det funnits hade kanske spelet i alla fall dugt till att spöa sina kompisar med när man blivit trött på allt annat, men nu lämpar sig spelet inte ens till det.

Det Bra

  • Bra grafik, riktigt vackert att kolla på

Det Dåliga

  • Väldigt repetitivt
  • Dålig hybrid mellan action och rollspel
  • Ingen multiplayerfunktion
3

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi