Daxter

Av i i Recensioner, 2 Mer

Daxter

Radarparet Jak och Daxter har gått skilda vägar och den uppkäftige Daxter har fått ett eget spel. Hur klarar han sig utan vapenbrodern Jak?

För snart sex år sedan släpptes Jak and Daxter: The Precursor Legacy. Plattformsspelet fick lysande kritik världen över. Jak har sedan dess setts i några spel utan sin vapendragare. Jag har saknat Daxters rappa käft. Att han skulle klara sig på egen hand kändes då ganska avlägset med tanke på att han knappast var någon hjälte, utan enbart ett bihang.

Nu har han emellertid mognat. Nu när han inte kan förlita sig till Jak måste han ta saken i egna händer, om än lite motsträvigt. Pladderkvarnen har blivit tystare, men de syrliga och humoristiska kommentarerna finns kvar, bland annat när han talar med sin uppdragsgivare.

Till min förvåning är inte själva actiondelen mest framträdande i Daxter. Visst får man kämpa mot diverse elaka kryp, men drivkraften ligger inte där. I stället är det finurliga pussel och minispel som är spelets stora behållning, för att inte tala om det knepiga hoppandet till avlägsna mål, eller själva storyn.

Rent tekniskt ligger Daxter i fronten gällande vad Playstation Portable kan prestera. Grafiken är riktigt snygg och den flyter på i stort sett felfritt. Likaså är kontrollen bra. Den är tajt och lättmanövrerad. Däremot ställer kameran ibland till små spratt. Men det tillhör vardagen hos 3D-plattformsspel.

Om man ska sammanfatta intrycket så blir det klart positivt. Daxter behöver inte förlita sig på Jak, utan han är en fullfjädrad plattformshjälte som jag gärna ser mer av i framtiden.

Det Bra

  • Daxter
  • Ett mycket välgjort plattformsspel
  • Väl avvägda spelmoment

Det Dåliga

  • Kamerakontrollen (men det gäller de flesta plattformsspel till PSP)
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi