Dead Rising

Av i i Recensioner, 2 Mer

Dead Rising

Den som letar efter ett blodigt spel behöver inte leta längre. I Dead Rising sprutar blodet och huvuden far åt alla håll. Att säga att man tvingas slåss mot tiotals, ja kanske fler än 100 zombies åt gången är definitivt ingen överdrift. Det formligen kryllar av dessa återuppståndna skepnader. Som tur är är zombies långsamma och dumma i huvudet. Eller?

Fotojournalisten Frank har fått nys om ett riktigt scoop i en liten håla som Gud tycks ha glömt. Pulitzerpriset nästa? Med kameran i högsta hugg flyger han över staden. Överallt finns zombies som inte drar sig för att attackera de få människor som fortfarande lever. Under spelets gång kan du fotografera alla händelser. Ju smaskigare bild desto mer poäng får du. Det behöver inte enbart vara foton på zombies utan även bilder på människor i nöd kan ge bra poäng. Poängen kan användas till att ”förbättra” Frank.

Färden leder till ett köpcentrum där Frank blir avsläppt. Han har nu 72 timmar på sig att nysta upp mysteriet och få en riktigt bra story. Nu är det inte enbart Frank som får en bra story serverad utan även du som spelare bjuds på ett händelseförlopp som är bättre än i de flesta andra spel. Det är gott om animerade klipp, nästan för många då det stundom känns som om man blir avbruten för ofta.

Stridssystemet tycks vid en första anblick vara ganska fattigt, men efter en stund märkte jag att variationerna i striderna med zombies var nästintill outtömliga. Frank kan nämligen plocka upp det mesta han stöter på. En stor lagerhylla kan bli ett utmärkt tillhygge. En sådan stor grej är dock ganska otymplig och därmed långsamt. Mindre redskap är lättare att hantera, men inte lika effektiva. De olika föremålen har nämligen olika egenskaper vilket ger lite extra spelglädje.

Du har som du säkert förstår en begränsad tid på dig. Frank har enbart 72 timmar på sig, vilket uppskattningsvis ger 7-8 timmars spelande. Själv ogillar jag detta skarpt. Det gör att jag känner mig stressad. Jag är nämligen ganska långsam och tittar gärna runt i varuhuset, slår sönder saker med mera. Klarar du spelet i tid så låses ett ”overtime mode” upp med en fortsättning från dag fyra. Dessutom kan ett ”infinity mode” låsas upp.

En annan svaghet som är måttlöst irriterande är att det finns extremt få sparpunkter – man får ta sig till något vilorum eller till säkerhetsrummet som ligger alltför avlägset. Det betyder att man förlorar väldigt mycket tid om man vill spara ofta. Dessutom finns det bara en sparfil. Hur ska vi som är flera spelare i familjen göra?

Du som har en gammal hederlig tjock-tv stöter på ytterligare ett problem. De meddelanden man får via Franks telefon är näst intill omöjliga att läsa.

I det hela tycker jag att Dead Rising är en frisk fläkt i spelvärlden med en bra story blandat med roligt och intensivt spelande. Glöm inte att äta pizzor och annat som du kommer över. Glömmer du det lär du gå under fort. Glöm dock inte att det finns riktigt irriterande svagheter i spelet.

Det Bra

  • Variationsrikt
  • Storyn
  • Mängder av saker att slåss med
  • Intensivt

Det Dåliga

  • Få sparpunkter
  • För lätt att dö
  • Bara en sparfil
  • Svårt att läsa texten på en tjock-tv
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi