Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Av i i Recensioner, 2 Mer

Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Halvdemonen Dante är tillbaka i sin kamp mot de onda. Nu är det hans bror som är fienden – en övermäktig sådan?

I den tredje delen av Devil May Cry-serien får vi veta att Dante inte är demonen Spardas ende son. Det visar sig att Dante har en bror, Vergil, som, i motsats till Dante, valt den mörka vägen. Då Dante är den störste demondödaren genom tiderna måste han besegra sin brors armé av demoner för att slutligen stå öga mot öga mot Vergil.

Ni som spelat tidigare spel i serien är vana vid att Dante är en kaxig ung man som med sitt gigantiska svärd, sina skjutvapen och akrobatiska konster inte skyr någon demon. I Dante´s Awakening är Dante betydligt stöddigare än i något av de tidigare spelen. Det kanske beror på att spelet utspelar sig före de båda andra spelen och att Dante därmed fortfarande är en omogen valp.

För min personliga del tycker jag att Dantes nya stil bara är för mycket. En del av charmen med de tidigare Devil May Cry-spelen var visserligen Dantes kaxighet, men här är det verkligen tal om överspel.

Även många av de otaliga filmsekvenserna är klart överdrivna. Till en början satt jag nästan stum över alla fräcka rörelser och alla tekniska effekter i filmerna. Det kan närmast likna den akrobatik som Matrix bjöd på. Ett antal filmer senare har jag dock tröttnat ganska ordentligt. Det är ett enda stort frosseri i effekter. Var är handlingen? Den finns där, men känns otroligt sekundär, och man missar inget om man hoppar över filmsnuttarna.

Ett annat utmärkande drag i Devil May Cry-spelen är alla explosiva ljud-, grafik- och ljudeffekter. Dante´s Awakening är inget undantag. Här har du tillgång till en hel arsenal attacker och akrobatiska rörelser. Under spelets gång lär man sig fler och fler attacker med såväl svärd som skjutvapen. Allt ackompanjerat med ett fyrverkeri av effekter. Det finns ett stort antal akrobatiska rörelser såsom att springa uppför väggar och hoppa högt för att skjuta halvt hängande i luften.

Striderna är inte enbart en audiovisuell upplevelse. De innebär även ett intensivt hamrande på handkontrollens knappar. Striderna är mycket häftiga och olika kombinationsattacker ger god utdelning och bland annat möjliggör senare uppgraderingar.

Beroende på vilken typ av spelare du är kan du spela med fyra olika stilar. Varje stil har speciella attacker och rörelser. Gillar du akrobatik är nog ”Trickster” ditt val. ”Swordmaster” är till för er som vill gå in i närstrid. Spelar man som ”Gunslinger” ligger däremot tonvikten vid handeldvapen. Slutligen, ”Royal guard” där du är mer defensiv och dina förmågor att blockera fiendeattacker är på topp.

Din uppgift är att ta dig levande igenom ett högt, mystiskt torn fyllt av den ena demonen värre än den andra. Rummen är många och vägen genom tornet är stundtals mycket intensiv. I vissa rum stöter du på gigantiska demoner, bland annat en tusenfoting, som vid första anblicken kan tyckas omöjliga. Även här blir striderna riktigt våldsamma.

Omdöme: Devil May Cry 3: Dante´s Awakening bjuder på en intensiv audiovisuell spelupplevelse såväl under själva spelandet som i de olika filmsekvenserna. Här har du stor valfrihet gällande dina stridiska egenskaper – handeldvapen, försvar, närstrid och akrobatik. Om det inte vore för Dantes överdrivna självgodhet och den dåliga handlingen hade betyget kunnat bli högre än den sjua spelet nu får.

Det Bra

  • En explosion av effekter.
  • Sanslöst intensiva strider.
  • Många attacker och kombinationsmöjligheter.

Det Dåliga

  • Dante är så larvig i sin uppblåsthet.
  • Filmsekvenserna tycks enbart finnas för att utvecklarna ska kunna styla med sina kunskaper i filmeffekter.
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi