Devolo dLAN 1200 Triple+ Starter Kit

Av i i Recensioner, 6 Mer

Devolo dLAN 1200 Triple+ Starter Kit

Powerline, eller dLAN, ger huset nätverk via strömuttagen. Trådburet utan lösa sladdar med andra ord.

I nybyggda hus finns nästan alltid nätverksuttag i varje rum. Så är dock inte fallet i de allra flesta hus och fastigheter. Att då använda befintliga elledningar som kablar i ett nätverk är smått genialiskt, åtminstone på pappret. Tekniken, som kallas dLAN, homeplug eller power plug, är inte ny. Den har funnits några år vid det här laget.

Devolo är en av marknadens stora aktörer på den här marknaden. Devolo dLAN 1200 Triple+ är deras snabbaste homeplug som teoretiskt kan komma upp i hastigheter om 1,2 Gbit/s. Med dLAN kan du få trådlöst nätverk i alla rum, men ingen wifi. Har du behov av wifi har Devolo även dLAN-adaptrar med inbyggt trådlöst nätverk.

Det startpaket jag fått för test innehåller två olika adaptrar som ansluts till varsitt eluttag. I den ena ansluter man routern via en nätverkskabel. Den andra adaptern – extendern – placeras i det rum där du önskar ha tillgång till nätverk. Denna adapter har tre gigabit LAN-anslutningar för trådbundet nätverk.

Det är mycket enkelt att komma igång med ett homeplugnätverk från Devolo. Först ansluts de båda homeplug i var sitt eluttag. Det ska vara direkt till ett vägguttag, inte en förgreningsdosa. DLAN-adaptern har ett genomgående vägguttag vilket gör att man inte förlorar något sådant trots att adaptern täcker nästan två uttag. En nätverkskabel ansluts mellan routern och den första adaptern och datorn, teven eller annan enhet ansluts till extendern. Därefter trycker man på en synkningsknapp på vardera adaptern varvid nätverket är färdigt att användas. Nya extendrar kan anslutas efter behov för att täcka hela huset eller lägenhetens behov av fast nätverk.

Varje extender har tre gigabyte-portar, men den sammanlagda hastigheten sammanlagd överföringshastigheten är maximalt 1200 Mbit/s. Detta är teoretisk hastighet. Jag lyckades inte få några tillfredsställand mätningar med bara två adaptrar. Det gick dock alldeles utmärkt att strömma 4K-film och samtidigt spela online genom detta nätverk helt fritt från lagg. Nätverket var hela tiden stabilt.

Vill du täcka hela ditt hus med internet så är Devolo dLAN 1200 Triple+ riktigt bra. Enkel installation och höga hastigheter är fördelar. En uppenbar nackdel är att du inte får tillgång till internet i exempelvis din mobil eftersom extendrarna saknar wifi. Behövs det har Devolo flera andra dLAN-produkter med olika överföringshastigheter.

Det Bra

  • Mycket enkel installation
  • Hyfsat höga hastigheter
  • Inga lösa kablar
  • Strömuttag i pluggen

Det Dåliga

  • Ingen wifi
  • Inget designmässigt mästerverk
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi