Devolo dLAN 1200+ WiFi ac

Av i i Recensioner, 6 Mer

Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit

Med dLAN-pluggar från Devolo får du trådbundet och trådlöst nätverk i hela huset utan att dra en enda kabel. Detta via befintliga elledningar.

I nybyggda hus finns nästan alltid nätverksuttag i varje rum. Så är dock inte fallet i de allra flesta hus och fastigheter. Att då använda befintliga elledningar som kablar i ett nätverk är smått genialiskt, åtminstone på pappret. Tekniken, som kallas dLAN, homeplug eller power plug, är långt ifrån ny. Den har funnits några år vid det här laget.

Devolo är en av marknadens stora aktörer på den här marknaden. Devolo dLAN 1200+ WiFi ac är deras snabbaste homeplug som teoretiskt kan komma upp i hastigheter över 1 Gbit/s tack vare standarden IEEE 802.11 ac. Med dLAN kan du få trådlöst nätverk i alla rum även där du med traditionell WiFi får dålig signal. Totalt kan du ha åtta homeplugs i ditt nätverk.

Det startpaket jag fått för test innehåller två olika adaptrar som ansluts till varsitt eluttag. I den ena ansluter man routern via en nätverkskabel. Den andra adaptern placeras i det rum som du önskar ha tillgång till WiFi. Denna adapter har förutom WiFi även två Gigabit LAN-anslutningar för trådbundet nätverk.

Det är mycket enkelt att komma igång med ett homeplugnätverk från Devolo. Först ansluts de båda homeplug i var sitt eluttag. En nätverkskabel ansluts mellan routern och den första adaptern. Därefter trycker man på en synkningsknapp på vardera pluggen varvid ett nytt nätverk med helt unikt SSID skapas. Det går även att klona routerns nätverk och därmed ansluta med samma SSID och lösenord.

Man kan övervaka hela nätverket med ett program på datorn eller en app i mobilen. Den heter Cockpit och visar samtliga dina pluggar och du kan göra vissa enkla justeringar.

Tekniken som Devolos dLAN bygger på kan maximalt ge hastigheter om 1200 Mbit/s. Detta är teoretisk hastighet. Precis som för routrar ser verkligheten annorlunda ut. I mitt nätverk blev hastigheten som bäst 337 Mbit/s när adaptrarna placerades i samma rum (ca 9 m). I ett rum längre bort från routern blev hastigheten något lägre – 301 Mbit/s (ca 15 m och en vägg). Det gick alldeles utmärkt att strömma 4K-film genom detta nätverk helt fritt från lagg. Nätverket var hela tiden stabilt med jämn hastighet över tid.

Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit ger visserligen inte hastigheter som i de bästa fiberbredbanden men har du problem med att routern inte täcker hela ditt hus så är dessa homeplugs riktigt bra. Enkel installation och hyfsat höga hastigheter är andra fördelar. 1400 kr är dock mycket pengar.

 

Specifikationer

 • Hastighet: 1 200 Mbit/s
 • LAN-portar: 2 st, 10/100/1000
 • Kryptering: 128-bit AES, WPA/WPA2
 • Mått (BxDxH): 76 mm x 40 mm x 152 mm
 • Räckvidd: Powerline: 400 m, Wi-Fi: 300 m

Det Bra

 • Enkel installation
 • WiFi i hela huset även om det är stort
 • Hyfsat höga hastigheter
 • Strömuttag i pluggen
 • Inga lösa kablar

Det Dåliga

 • Ganska dyrt
 • Får inte ut 1200 Mbit/s
 • Inget designmässigt mästerverk
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi