Devolo Magic 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Devolo Magic 2

Internet i alla rum med överföring via befintliga strömkablar. Med eller utan uppkoppling till befintligt nätverk.

Devolo Magic 2 använder så kallad powerlineteknik. Det innebär att man använder befintliga strömkablar i väggen. Magic 2 (och även Magic 1) har två typer av adaptrar kallade Magic wifi-adapter och Magic LAN-adapter. LAN-adaptern ansluts till routern. Du måste alltså ha en befintlig router.

Båda adaptrarna ansluts direkt till ett vägguttag. Inte till ett grenuttag och det skall inte finnas någon annan utrustning ansluten till samma vägguttag. Då försämras överföringshastigheten. Det finns dock ett genomgående uttag inbyggd i adaptrarna. Där kan annan utrustning anslutas.

Det går även att använda Magic 2 i ett befintligt nätverk via meshteknik och då fungerar wifi-adaptrarna som en förlängning av det befintliga nätverket. Då kopieras routerns inställningar (SSID) till Magic 2-adaptrarna.

Designmässigt liknar Magic 2 andra, befintliga powerline-adaptrar. Det är ganska stora rektangulära klossar som utseendemässigt är neutrala. Antennerna är, till motsatts från vissa konkurrenter, inbyggda vilket är betydligt snyggare än utanpåliggande.

Installationen gick enkelt och tog några minuter. Först anslöt jag de båda wifi-adaptrarna och sedan LAN-adaptern. Den senare anslöts även till routern via en nätverkskabel. Manualen var här mycket enkel att följa. Det kan dock bli problem om man vill ansluta Magic 2 till ett befintligt nätverk via meshteknik. Följer man manualen är det då stor risk att man installerar Magic 2 på normalt sätt – inte mesh alltså. Meshinstallationen finns en bit in i manualen och det finns ingen förklaring i början om att det finns två olika installationsprocesser. Om man av misstag installerar Magic 2 normalt måste man fabriksåterställa adaptrarna innan meshinstallationen.

Devolos Magic-serie finns i två varianter. Magic 1 har en total överföringshastighet på 1 200 megabit (Mbit/s) medan Magic 2 (den jag testat) har 2 400 megabit. Nu är det sällan som angivna överföringshastigheter stämmer med verkligheten. Jag blev lite besviken på Magic 2. Den kom aldrig upp i 1 000 megabit utan jag fick nöja mig med 300 – 800 megabit beroende på var jag placerade adaptern. Dessutom var överföringshastigheten lite ojämn. Inget som störde mig, men om nätverket är belastat med många samtidiga användare kan detta definitivt påverka negativt. Wifi fungerade bra med runt 100 – 180 megabits hastighet. Täckningen var bra.

Magic 2-nätverket kan styras via antingen en app eller Devolo Cockpit-programmet i datorn. Båda är enkla att använda. Funktionaliteten är dock ganska begränsad i appen, men fler funktioner utlovas inom en snar framtid.

Sammanfattningsvis är manualen till Devolo Magic 2 den största svagheten. Den är visserligen pedagogisk, men det är idiotiskt att man inte nämner meshinstallationen i början av manualen. Annars var installationen enkel. Överföringshastigheten kunde ha varit bättre och stabilare men wifi är bra.

Det Bra

  • Enkel installation
  • Kan användas i meshnätverk
  • Pedagogisk manual men...

Det Dåliga

  • ...idiotiskt att mesh inte nämns i början av manualen
  • Instabil överföringshastighet
  • Överföringshastigheten kunde ha varit bättre
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi