Disney Infinity 3.0

Av i i Recensioner, 9 Mer

Disney Infinity 3.0 Insidan ut Play Set

Insidan ut (Inside Out) är en film från Disney Pixar om ett gäng hjärnarbetare som nu blivit ett eget Play Set i Disney Infinity 3.0.

Ilska, Glädje, Vemod, Avsky och Rädsla försöker alla arbeta tillsammans för att styra den lilla tjejen Jennys känslor. Utöver det har de ytterligare en viktig uppgift. De ska kontrollera inkommande minnen och se till att de lagras rätt.

Det undermedvetna håller på att ta över fantasilandet. Tänk om Jennys fantasi suddas ut för evigt. Det måste Insidan ut-gänget sätta stopp för. Alltså beger de sig till fantasilandet för att leta upp och lagra försvunna minnen på rätt ställe. Resan dit går genom ett fantasifyllt landskap fyllt av plattformar att hoppa på. Inside Out Play Set är alltså ett plattformsspel. Vissa banor är så kallade sidscrollande, alltså banor i två dimensioner där man inte hoppar i djupled. Andra är tredimensionella.

Inside Out Play Set Pack består av tre delar. Givetvis finns själva spelet (Play Set). Den sätts på den hexagonala rutan på basen. Eftersom paketet inte innehåller någon skiva kan det användas på valfritt spelsystem. Det medföljer dessutom två figurer – Glädje och Ilska. Övriga tre figurer finns att köpa separat.

För att kunna använda Inside Out Play Set Pack måste du ha spelet och basen. Dessa kan du köpa på två olika sätt. Du kan köpa Star Wars startpaket som innehåller allt du behöver plus två Star Wars-figurer. Om du redan har en tidigare version av Disney Infinity (ettan eller tvåan) så har du redan en bas. Då kan du, om du inte vill köpa Star Wars-paketet, köpa och ladda ner spelet från Internet. Själv tycker jag att det är väldigt synd att det inte finns något Insidan ut startpaket eftersom det blir dyrt att köpa både startpaketet och Insidan ut Play Set. Det är ju inte alls säkert att en som gillar Insidan ut även vill spela Star Wars.

Insidan ut börjar mycket trevande för att man ska lära sig den enkla kontrollen och slippa slängas in i hetluften med detsamma. Fast låt inte denna upptakt lura dig. Insidan ut blir nämligen efter ett tag ett ganska avancerat plattformsspel. Här gäller det ofta att ha tungan rätt i munnen för att klara de olika spelmomenten. Vissa banor är riktigt knepiga, men roliga. Det gäller exempelvis banor med rörliga plattformar. Dessa kan ofta stängas av eller sättas på med hjälp av strömbrytare. Sedan måste man tajma hoppen rätt. Man behöver dock inte vara rädd för att få game over. Dör man, eller rättare sagt går man sönder, så startar man om vid senaste kontrollpunkten och sådana finns det gott om.

Andra spelmoment inbegriper bland annat att hoppa bland moln, gå på lava, rulla runt som en fladdermusboll och att spela upp och ner. Det sistnämnda innebär att när man hoppar igenom en portal kommer man från att ha hoppat normalt till en inverterad värld där allt är upp och ner. Det är riktigt kul att helt plötsligt behöva tänka bakvänt. Det ställer givetvis barnen på prov.

Jag har förutom de två figurerna som medföljer paketet (Glädje och Ilska) även testat de tre andra figurerna. Det finns en huvudsaklig skillnad mellan dessa fem karaktärer, nämligen deras specialrörelse. Avsky kan hoppa högt bland moln. Rädsla springer snabbt. Glädje kan glidflyga kortare sträckor. Ilska kan gå på lava. Vemod kan stå på moln. Av dessa hade vi störst nytta av Vemod eftersom det var ganska många moln och med henne riskerade man aldrig att falla genom molnen. Du kan dock vara lugn – du behöver inte köpa de tre extra figurerna om du inte vill. Det finns nämligen klädkammare på vissa ställen. Där kan du byta kostym när det behövs och på så sätt spela med en karaktär du inte har under en kort stund.

Utöver specialrörelserna finns även en så kallad känslovåg som är unik för varje karaktär. Det är dock i princip bara utseendet på känslovågen som skiljer sig åt mellan de olika figurerna. Effekten är nästan densamma. Det visade sig att känslovågen var mycket användbar mot olika fiender, men den kan inte användas hur mycket som helst eftersom den måste laddas upp mellan gångerna. Det finns även en avståndsattack där karaktärerna kastar klot mot fienden. Dessa attacker skiljer inte mycket åt mellan figurerna utan det är främst uppgraderingen av denna förmåga som är olika från figur till figur.

Insidan ut Play Set är ett spel som håller länge, åtminstone om man vill samla allt och klara alla stjärnor. Man kan få max tre stjärnor genom att samla alla ballonger, hitta samlarföremålen och klara måltiden. Svårast är att få tag på en idélampa. Den förlorar man nämligen om man dör (förlåt, går sönder) och det gör att stjärnan för samlarföremålen är svår att vinna.

Som helhet är Insidan ut Play Set Pack ett underbart spelpaket (mycket bättre än filmen). Plattformsspelet är jättebra – faktiskt ett av de bästa plattformsspel för barn som jag testat. Synd bara att det inte finns något startpaket med Insidan ut. Den härliga miljön, originalrösterna och det underbara spelandet gör dock Insidan ut Play Set Pack mycket värt att köpa. Rekommenderas varmt.

Figurer

Figurerna till Inside Out fungerar till Inside Out Play Set samt till Toy Box, men inte till Star Wars Play Set eller till Disney Infinity 1 och 2.

Glädje

Detta är en bra allroundfigur som följer med Inside Out Play Set Pack. Hennes specialförmåga att glida i luften är mycket användbar. Som känslovåg sprider hon en aura av glädje kring sig. Eftersom Glädje verkligen vill dela med sig av allt det goda kan hon kasta ett uppladdat klot på en vän varvid den får en liten ökning i hälsa.

Ilska

Ilska följer med Inside Out Play Set Pack. Hans specialförmåga är att gå på lava något som bara behövs på ett fåtal platser i spelet vilket inte gör honom lika användbar som Glädje. Som känslovåg omger han sig med ett fält av raseri. Ilskas klot kan laddas upp till eldklot.

Rädsla

Rädsla är inte så användbar vid en första genomspelning av Inside Out Play Set. Eftersom han är snabbare än övriga figurer så är han dock mycket bra om man vill slå måltiden och samla samtliga stjärnor. Hans känslovåg är att frambringa en aura av panik.

Vemod

Min favorit tillsammans med Glädje. Hennes förmåga att gå på moln gör henne extremt användbar vilket gör att hon är den figur som jag rekommenderar mest att köpa utöver Play Set paketet. Som känslovåg lägger hon en aura av hopplöshet runt sig. Kastar blå klot mot fienden.

Avsky

Den figur som jag fann minst användbar. Hon kan hoppa högt bland molnen vilket är en förmåga som används enbart på ett fåtal ställen i spelet. Hennes känslovåg är en aura av obehag. Avsky kastar klot som avståndsattack och dessa kan laddas upp för mer styrka.

Navigera i artikeln

Inledning
Toy Box
Twilight of the Republic Play Set
Insidan ut Play Set
Toy Box Takeover
Övriga produkter
Sammanfattning

Det Bra

  • Underbar miljö
  • Skönt plattformshoppande
  • Varar länge
  • De olika specialegenskaperna hos figurerna
  • Härliga karaktärer

Det Dåliga

  • Inget startpaket med Insidan ut
  • Alla figurer är inte lika användbara
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi