Dora utforskaren: Ett sagolikt äventyr

Av i i Recensioner, 2 Mer

Dora utforskaren: Ett sagolikt äventyr

Dora utforskaren från Nickelodeons tecknade serievärld är tillbaka i ett nytt spel, Ett sagolikt äventyr. En elak häxa har förhäxat apan Boots till Törnbootsa. Han går inte att väcka. För att häva förtrollningen måste Dora bli en riktig prinsessa.

För att kunna bli en prinsessa måste Dora hitta ringar med magi, lära några jättestenar sjunga, vända vintern till vår i Vinterdalen och ta ner månen till kungen och drottningen. Den ondskefulla häxan gör dock allt för att hindra Dora. Exempelvis lägger hon en massa stenar framför drakens grotta.

Genom äventyrets gång får barnen spela totalt nio minispel. Dessa småspel kan även spelas fristående från sagan och barnen kan på så sätt snabbt kunna spela sina favoritspel. Alla spelen finns i tre svårighetsgrader.

Minispelen håller en ganska skiftande kvalitet. Att exempelvis bara klicka på Doras hår för att få det att växa ut är ingen direkt höjdare, men minispelet där man lär jättestenarna att sjunga är både roligt och välgjort. Det finns några korta melodier. En pil visar vilken sten man ska klicka på och när man lärt stenarna en melodi så sjunger dom ”boing” i olika toner på sitt originella, men sköna sätt. Man kan även spela in en egen melodi och sedan spela upp den i tre olika hastigheter.

I andra spel får barnen öva på färger, former och lite siffror – enkelt och trevligt för förskolebarnen. Bäst är nog de tre sagorna ”Jack och bönstjälken”, ”Tre små grisar” och ”Pepparkaksgubben”. Barnen kan få texten uppläst på både svenska och engelska och en gul markering visar var man är i texten. Tyvärr läses texten upp med lite ojämn hastighet. På vissa ställen, främst i den svenska texten, går det alldeles för fort. Sagoböckerna är rikligt illustrerade (totalt 13 teckningar per saga) och dessa teckningar kan barnen själva färglägga.

Dora och hennes kompisar svänger sig med riktigt charmiga svengelska fraser. För det mesta översätter hon själv de engelska uttrycken, men ibland hoppar det liksom bara in ett eller ett par engelska ord.

Spelupplägget hos Dora utforskaren: Ett sagolikt äventyr är definitivt ingen nyhet – några minispel sammanvävda med en sagoberättelse. Trots att det bara finns nio minispel, och där vissa spel bara varar en mycket kort stund, så känns Dora utforskaren: Ett sagolikt äventyr som ett lagom långt, lagom roligt och ett lagom svårt spel för förskolebarnen.

Det Bra

  • Sagoböckerna med målarböcker
  • Boing, boing – jättestenarna är riktigt bra
  • Tre svårighetsgrader

Det Dåliga

  • Texten i sagoböckerna läses upp med ojämn hastighet
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi