Dreii

Av i i Recensioner, 5 Mer

Dreii

Innebär en minimalistisk speldesign och enkel grafik automatiskt ett simpelt och tråkigt spel? Nej, inte nödvändigtvis. För i Dreii gäller det att hålla tungan rätt i mun för att lyckas lösa pusslen.

I Dreii spelar det ingen roll om du har en telefon eller surfplatta med iOS eller Android, Wii U, PC, Mac, Linux, Playstation 4 eller Playstation Vita. Du kan säga hej till en annan spelare utan att veta vilken plattform denne spelar på. Det viktiga är att ni lyckas samarbeta. Detta utan att kommunicera på annat sätt än korta fraser som hej, förlåt och attans.

Du har kanske barn hemma, eller så har du inte växt ifrån stadiet där man bygger med klossar. Oavsett vilket så kan Dreii vara något för dig. I Dreii bygger du nämligen torn med klossar av olika form – bland annat runda och rektangulära. Målet är att täcka en eller flera lampor. Du får ibland göra det själv, men ofta dyker andra upp. Först blev jag otroligt förbannad. Jag trodde de andra spelarna var datorstyrda med ofantligt korkat AI. De kunde slåss om samma kloss, ta min kloss som jag precis satt på rätt plats och så vidare. Det visade sig vara andra spelare som satt någonstans på vår planet och undrade precis samma sak som jag. Längre fram i spelet blev både jag och andra bättre på att samarbeta, men visst kunde jag bli riktigt irriterad på långsamma spelare som inte gjorde som jag ville. För jag kan ju aldrig ha gjort fel?

Nu är det inte bara att bygga, nej lite andra faktorer spelar in. De mest irriterande är studsmattorna. De kan man verkligen bli arg på. Klossar studsar runt på skärmen som tokar och tycks inget hellre vilja än att riva mitt nyskapande bygge. En annan faktor är vädret. Det kommer exempelvis små vindpustar ibland. Det kan då vara extremt viktigt att hinna bygga sitt torn innan vinden river det. Kul, men stressande, speciellt om man har långsamma hjälpredor.

Jag har spelat Dreii på Android – dels en mobil och dels en surfplatta. Det visade sig att det ibland kunde vara lite svårt med precisionen. På vissa ställen gäller det nämligen att placera klossar på exakt rätt ställe och där var pekplattans precision inte perfekt. Jag tror, men har som sagt inte testat, att en handkontroll, alltså någon form av spelkonsol, vore bättre.

Allt som allt är Dreii en utmaning. Att ett så minimalistiskt spel kan vara så utmanande! Träffar man på duktiga spelare är det jättekul att spela flerspelarbanorna. Annars kan det vara frustrerande, men då är det bara att försöka senare när någon annan spelare dyker upp. Enspelarbanorna är roliga de också, men här saknas givetvis samarbetsutmaningen.

Det Bra

  • Minimalistiskt
  • Utmanande
  • Spelar mot andra oavsett plattform
  • Beroendeframkallande

Det Dåliga

  • Precisionen är inte den bästa på pekskärmar
  • Vissa spelare borde inte spela
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG